acemi karavancı

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan seyyah54 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 11
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 4,923

seyyah54

Zirve
Yer
sakarya
Emekli bir eğitimciyim.Yurdumun çeşitli yörelerini gezme için hayalimi gerçekleştirme adına 2001 pejo boxser ruhsatta 5+1 yazan aracımı aldım.Kendi karavanımı yapmak için sitedeki bilgileri derleyerek işe başlıyorum.BU konuda yardımcı olacak arkadaşlara teşekkür ederim

Etiketler
Ynt: acemi karavancı

Hayırlı olsun, aracınızı iyi günlerde kullanın...
Öncelikle aldığınız araç 10m3'mü, 12m3'mü bunu bilmiyoruz, yüksek tavanlımı, bunuda bilmiyoruz, içini dizayn ederken kaç kişiye hizmet etmesini istiyorsunuz, veya başka bir deyişle kaç kişi gece yatabilecek diye düşünüyorsunuz...Ayrı kabinli banyo-wc olmasını istiyormusunuz
Bu soruların cevabını verdiğinizde, sizi izlemeniz gereken eski imalatlara yönlendirebiliriz, sizin aracınıza benzer araçların imalat sayfalarını takip ederek bilgiler edinebilirsiniz....Aynı araca farklı iç dizayn çalışmaları olabilir...
Ama öncelikle aracınızı tanıtıp içinde ekipman olarak neler hayal ettiğinizi yazarsanız yardımcı olmaya çalışırız....Hangi ilde oturduğuunuzu yazmamışsınız, bunu belirtirseniz size yakın imalatı bitmiş veya devam etmekde olan bir aracı ziyaret ederek daha iyi bilgiler alabilirsiniz..

aracım 2.8 turbomotor 12 m3 boxser.Düşüncem arkaya ranza tipi yatak ve kapı yanı mutfak sol tarafa duş ve yemek masa sı ile ikili koltuk.Ön koltuklar 360 derece dönerli olması.Şu anda içini boşalttım.Her tarafını yıkayıp temizledikten sonra çürük yerleri zımpara ile kendim temizliyerek özel olarak antipas çektim.Bu hafta arka kapı yan kapı ve istetme halledilecek.İçii taş yünü ile kaplıyarak ısı yalıtımı yapmayı düşünüyorum.Elektrik tesisatı konusunda biraz sıkıntım var.Sitedeki bilgileri derlemeye çalışıyorum.

atilla bey ilginize teşekkür ederim.Ben İstanbul içerenköy ve sakaryada ikamet etmekteyim.Aracımı zaman içinde toplayıp karavan dünyasına merhaba demek istiyorum.Sitedeki tüm arkadaşlara yazıları için teşekkür ederim.

seyyah54' Alıntı:
Emekli bir eğitimciyim.Yurdumun çeşitli yörelerini gezme için hayalimi gerçekleştirme adına 2001 pejo boxser ruhsatta 5+1 yazan aracımı aldım.Kendi karavanımı yapmak için sitedeki bilgileri derleyerek işe başlıyorum.BU konuda yardımcı olacak arkadaşlara teşekkür ederim

Hocam hoş geldiniz. Aracınız ve projeniz hayırlı olsun; umarım herşey, dilediğiniz gibi olur. :smiley:
Dilerseniz, kendinizi aşağıdaki başlıkta tanıtabilirsiniz.
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=11651.1620

Cavid Sezen

Hoş geldiniz. Hayırlı olsun ve kolay gelsin. Biraz meşakkatli ama el aleti kullanmayı seviyorsanız çok keyifli bir uğraşa başlayacaksınız.

Elektrik konusunda takıldıklarınızı sorarsanız yardımcı olmaya çalışacak pek çok arkadaşımız var.

Benim önerim öncelikle hangi cihazları kaç Volt ile çalıştıracağınıza karar vermek. Hem çekeceğiniz hatlar hem kullanacağınız enerji miktarını (ve maliyetini) ve tabii bulunabilirliğini belirlemekte en temel kıstas bu olacaktır.

Bunun için öncelikle aracınızla ne tür yerlerde kamp yapmayı düşündüğüzü / istediğinizi belirlemenizde fayda var. Ailecek deniz kenarında bir karavan kampingde mi kalacaksınız (220V dışarıdan besleme imkanı verir), etrafta kimsenin olmadığı ıssız yaylalarda mı olacaksınız (kimseyi rahatsız etme endişesi olmadan jeneratörle 220V elde etme imkanı verir), araç içinde tüp gaz kullanma konusunda bir sıkıntınız var mı (yoksa buzdolabı, kalorifer, ocak, şohben gibi pek çok şeyi gazla çalıştırabilirsiniz) gibi sorulara vereceğiniz cevaplar enerji ihtiyaçlarınızı ve sisteminizi belirlemek konusunda size yol gösterecektir. Bu soruların cevabı, Atila bey'in dikkat çektiği pek çok başka tercihin de anahtarı olacaktır.

Bütün dilek ve temennilere teşekkür ederim.Bekir bey öncelikli olarak aracımla hiçbiryere bağımlı kalmadan gezmek istiyorum.Bu nedenle 220 ve 12 woltluk tesisatları ayrı düşünüyorum.Aracımda invertör kullanarak 220 elde etmek istiyorum.Atilla beyin yazılarını ve önerilerini okumaya çalışıyorum.
Su deposunu aracımın üstüne polyestreden 20 cm. yükseklik ayarlayarak yayvan şekilde yapmayı düşünüyorum.Üstünüde klima muhafazası şeklinde kapatmayı düşündüm.Bu konuda önerilerinizi bekliyorum.Teşekkür ederim.

Hareketli yapılarda su deposunun yukarıda olması pek tavsiye edilen bir durum değil (akışkanlar dinamiği meselesi). İlk virajda aracınızı devirebilir. Sanırım bu yüzden TÜV muayenesinde de geçmediğini okumuştum buralarda bir mesajda.

12V ve 220V ile neler çalıştıracağınızı listemenizi (ve bunların her birinin ne kadar enerji çekeceğini hesaplamanızı) öneririm. Bunu baştan planlamaz iseniz sonra çok sıkıntı çekersiniz. Allah göstermesin, sonu yangına kadar gidebilir. Temelde 220V cihazlar için kullanılacak hatlarda daha ince kablo kullanılır. 12V cihazlar, aynı miktar güç için daha çok akım çekeceği için (P=V*I) kablonun buna dayanacak kalınlıkta olması gerekir. Kablo ince ise bir anda kızarıp yangına sebebiyet verdiğini görebilirsiniz. (Hiç hoş olmadığını tahmin etmek güç değil.)

seyyah54' Alıntı:
Bekir bey öncelikli olarak aracımla hiçbiryere bağımlı kalmadan gezmek istiyorum.Bu nedenle 220 ve 12 woltluk tesisatları ayrı düşünüyorum.Aracımda invertör kullanarak 220 elde etmek istiyorum.

Merhaba.. Öncelikle kolay gelsin

Hiç bir yere bağımlı kalmadan gezmek için, şahsi düşüncem ve bilgilerime göre :
Güneş paneli +güneş panelinin dolduracağı Jel yaşam aküsü (200 Amp) + 12 V kompresörlü buzdolabı (orjinal yada yerli bürotipi dolap alıp Danfos 12V motorla değişim) + led aydınlatmalar ve mümkün olduğunca enerji canavarı aletlerden (TV + microdalga fırın vs...) uzak durmaktan geçiyor.
Bağımsız karavancılık düşünüyorsanız,aracınızdaki ekipmanların 12 V ile çalışır olmasını tercih etmenizi tavsiye ederim.
İnvertörü de yalnız ,cep telefonu +fotoğraf makinası pilleri + laptop çalıştırılması + karavan dışına takacağınız ekonomik bir ampul çalıştırılması olarak düşünmenizi öneririm.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,069
Kayıtlı Üye Sayımız
166,815
Kaydolan Son Üyemiz
muzi_ko

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR