Kıymeti bilinemedi cb halkbandı telsizlerin
CB el telsizim ile (midland 911-A ) günün her saatinde gece -gündüz Adana merkezinde 1 karış cop antenli hali ile, yolda yürürken Tarsus merkezindeki sabit istasyonların çoğu ile 5db sinyal şiddeti ile konuşurdum.
PROPAGASYON-DALGA VS OLMADAN.Güç standart 4w am modu.
Abisi bu band sanki sihirli bir duman gibi dünya yuvarlağına yapışıyor.Engellerin etrafından dolanıp geçiyor. Çünkü cb frekansının aynı zamanda kısa dalga bandı özelliği var.
Bizim millette ise, pmr ve özellikle kibar görünümünden dolayı uhf telsiz merakı var. Halbuki UHF de 2 sokak öteye rölesiz sinyal gitmez. Çünkü uhf ışık gibi düz gider. Engele takılır. Rölesiz hali ise Aynen tısss...
CB nin kıymetini en iyi bizim karadeniz takacıları bilir. (Gerçi TIR cılar, bazı taksiciler ve şantiyelerde kullanıyorlar) Yüksekçe bir yerde merkez istasyonları olur bunların. Tekneden mandala bastıkları anda merkez ile rahat 200km konuşurlar.
5/8 anten ve az şehir dışı (parazit olmasın diye)yüksek mevkideki merkez istasyonlarının CB bandında düşük parazitli ortamda 7/24 200km yapması normaldir.
CB telsiz için İzin ruhsat derdi yok. Sorarlarsa, fatura yeterli. Fiyatları meraklısı müşterisi az olduğundan dolayı ucuz. Malzeme yedek parça anten ve mobil anten bol. El telsizi modelleri de var.
Tek kusuru Eskiye oranla kullanan az. Ama buda bir avantaj.Çünkü Kanallar nerede ise bomboş.
Onun için;
Diyorum ki; Yürüyüşçüler dağcılar off-road için (uyarı :CB halk bandı ticari, iş işletme kullanımı için izin verilmiş bant değildir. Halk bandıdır. Bireysel yada bir hobi gurubu içi kullanılabilir) Halk bandı CB telsizleri, en iyi mesafe kullanım cihazıdır diyorum.
Başarılar.