Ynt: Ağustos Ayı İçerisinde Likya Yolu Yürüyüşü.
Arkadaşlar sıcaklık ve su proplemi herkes için bir handikap durumunda. Düşüncelerinden dolayı kimseyi eleştirmek niyetim değil haklı olduğu taraflarda var arkadaşlarım. Sadece kendi düşüncelerimi iletmek istiyorum. Kendimizi zorlamadan doğa sporu mu olur? Uzun zamandır trekking, hiking, kampçılık vs. yapan kişiler aslında kendilerini bilebilirler ve dayanıp dayanamayacaklarınıda. Ve iddia ediyorum ki bir çok parkuru yürümek isteyenlerin tamımı yürüyecektir. Tabiki yaş ve sağlık problemi olanlar dışında.
Mesela tek başına yola çıkan bir kimse için ortalama çanta ağırlığı su hariç 10kg civarında olacaktır hatta daha az. buna ihtiyacımız kadar suyu ilave edersek her parkur için 5 lt diyelim ki bu miktarda aslında fazla. Ağırlık 15 kg olacak ve bu abartılacak bir ağırlık değil. Öncelikle su konusu bir disiplini gerekli kılar. Yürüyüş esnasında lıkır lıkır su içmenin birçok kişinin bildiği gibi hiç bir faydası yoktur. Bir yandan su alırken aynı hızla ter olarak atarız. Mola verdiğimizde ve en az beş dakika dinlendikten sonra su içmemiz su ihtiyacımızı önemli derecede karşılar. Ayrıca çok fazla su içmenin herhangibir fazydası yoktur. Sadece daha fazla su kaybına yol açar. Su disiplini sağlamanın bir yoluda camelback adı verilen su sırt çantaları. Siz su içmeye çalıştıkça o vermemek için inat eder ve sizi disipline eder
Ayrıca suyun içine bir miktar tuz katarsanız yada tuzlu biskivü yerseniz bir miktar oda sizin su kaybıyla birlikte tuz kaybınızada engel olacaktır. Basit bir öneri daha ağzınıza şekersiz sakız veya çükür bir çakıl parçası almanızda daha az susamanızı sağlacaktır.
Sıcaklar ise sizin için çok rahatsız edici bir durum ise nispeten daha daha uygun zamanları seçebilirsiniz. Gün ağarmaya yakın çadırı toplayıp yürüyüşe başlamak ve sıcaklar sizi rahatsız edene kadar yürümek gibi. Çünkü gün ortalama 4:30 gibi ağarıp 20:00 gibi kararıyor yaklaşık 15 saat zamanımız var ve bu zamanın en az 6 saati yürüyüş esnası sıcaklık için çok uygun bir zaman dilimi. 6 sattede daha önce treking etkinliklerine katılmış sağlık proplemi olmayan her birey ortalama en az 20 km yürüyebilir. Mesela rotanız üzerinde görülmeye değer bir yer yok ve sadece aşılması egreken mesafeler var ise gece yürüyüşünü deneyin. Denemeyen arkadaşlar için avsiyemdir en az bir kere denesinler çok zevklidir. Ancak dikkatli olup kaybolmamak gerekir
Gece yürüyüşü yapacaksanız GPS te rota oluştururken çok daha fazla referans noktası oluşturmanızda yarar var.
Benim bu konudaki düşüncelerim bu kadar ve en kısa zamanda yürüyüşüme başlayacağım. Ancak ben likya yolu ile ilgili kitap ve harita bulamdım Ankarada. Tüm büyük kitapçılara gittim ancak hiç birinde bana yardımcı olacak kaynak yoktu. Bende google earthtan aldığım çıktılar yardımıyla kendi haritamı ve özgün Likya rotamı oluşturdum. kafamda finikeden başlayıp ölüdenizde bitirmek gibi bir plan var. En kısa zamanda yola çıkıp kendi özgün rotamı tamamlayacağıma inanıyorum. Benim etkinliğim sadece doğa yürüyüşü temelli olmayacak bir takım msefaleri araçla yol alacağım az zamanda daha fazla yer görebilmek adına böyle bri, değişikliğe gittim.