
Çevre Komitesi'nin başına geçmesi beklenen Senatör Barbara Boxer, sera gazı salınımına üst limit konmasını istiyor.
Bilim insanları ve çevre örgütleri, süresi 2012’de dolacak Kyoto Protokolü sonrasında izlenecek uluslararası politikanın oluşmadığının altını çiziyor. Ancak, ABD’de Demokratlar’ın zaferi umutları artırdı.
NAİROBİ - Birleşmiş Milletler’in Kenya’nın başkenti Nairobi’de düzenlediği Çevre Konferansı’nda konuşan uzmanlar, dünyanın en büyük sera gazı üreticileri ABD ve Çin’in de küresel ısınmada uluslararası çerçevelere uymaması halinde mücadelenin yarım kalacağını vurguluyor. Bu bağlamda ABD’de Kongre’nin kontrolünün merkez sol görüşlü ve çevre sorunlarına duyarlı Demokratlar’ın eline geçmesi bilim çevrelerinde memnuniyet yarattı.
Nairobi’deki konferansta dağıtılan bir basın bülteninde, ABD’de politik iklimin değişmesinin küresel ısınmayla mücadelede bazı kazanımlar getirebileceği öngörüsüne yer verildi. Bilim insanları, 2012 sonrası yapılması gerekenlerle ilgili uluslararası cemiyetin yavaş kaldığı uyarısını dile getiriyor. Çevre örgütleri 2012-sonrası yeni kotalar ve limitler konması konusundaki yavaşlığın alarm verdiğini savunuyor. Kyoto-sonrası küresel ısınmayla mücadele, ABD’nin de de bu çabaya katılıp katılmayacağına bağlı.
ABD SEÇİMLERİ KRİTİK DÖNEMEÇ
İşte ABD’deki son Kongre seçimleri bu nedenle büyük önem taşıyor, zira çevre politikalarına vurgu yapan Demokratlar, Bush hükümeti üzerinde baskıyı artıracak. Kongre’nin Temsilciler Meclisi ve Senato olmak üzere iki kanadı da Demokratlar’da olduğu için sera gazı salınımına üst limitler getirilmesini öngören yasaların çıkması kolaylaşacak.
En önemli değişim, Senato Çevre Komitesi Başkanlığı’nda yaşanacak. Küresel ısınmayı ‘saçmalık’ olarak niteleyen Oklahoma Senatörü James Inhofe’nin yerine çevre konusunda duyarlı ve yaptırım uygulama yanlısı California Senatörü Barbara Boxer geçecek. Bush bu tip yasaları veto etme yetkisine sahip, ancak ABD’de rüzgar artık çevre yanlısı estiğinden Bush’un çevre yasalarını veto etmesi 2008 başkanlık seçimlerinde Demokratlar’ı güçlendirecek.
KYOTO’YU AL GORE BÜYÜTTÜ, BUSH REDDETTİ
Kyoto Protokolü, gelişmiş ülkelerin sera gazlarını 2012’de 1990 yılı seviyesinin yüzde 5 aşağısına çekmelerini öngörüyor. Gelişmiş ülkelerden ABD ve Avustralya, gelişmekte olan ülkelerden de Çin, Hindistan ve Türkiye 1997 tarihli Kyoto Protokolü’ne imza atmıyor. ABD Başkanı Bush, küresel ısınmanın bilimsel olarak kanıtlanamadığını ve alınan önlemlerin ABD ekonomisini olumsuz etkileyeceğini savunuyor. Bush 2000’de başkan olur olmas, eski Başkan Yardımcısı Al Gore’un imza koyduğu Kyoto’dan çekilmişti.