Anten etkili olur mu ?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan scoutfatih Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 7
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 5,578

scoutfatih

İzci,telsizci,Bisiklet,Oryantiring,Halkoyunları
Yer
Kocaeli - Merkez
Ben yeni amatör telsizci oldum.
Antenler hakkında pek bir bilgim yoktur . Fakat bir sorum olacaktı.
Örneğin bir dipol anten yaptım.
Ve çevremdeki bir telsizci benimle aynı frekansta başkasıyla görüşürken antenimden etkilenebilir mi ? Bir nevi antenim röle görevi görebilir mi ?
Belki uçuk fikir fakat yine de cevaplarınızı bekliyorum :smiley:

Teşekkürler.

Etiketler
Ynt: Anten etkili olur mu ?

Merhaba, Öncelikle belgeniz hayırlı olsun.

Sorunuza gelir isek ; Bahsettiğiniz konuyla alakalı olarak "pasif röle" sistemleri mevcuttur. Birbirine sağlıklı bir şekilde erişimi olmayan iki telsiz arasına pasif röle kurularak daha etkin bir haberleşme sağlanabilir.

Pasif röle için dipol anten yerine yagi anten kullanılmasını gerekir. Yönlü antenler pasif röle için daha etkilidir.

Konuyla ilgili olarak ; http://www.antrak.org.tr/gazete/012001/tahir.htm adresinden detaylı bilgi alabilirsiniz. İyi günler.

Merhaba,
Demek dediğim gibi olmuyor neyse bunu da bi inceleyim :smiley:

Çok teşekkür ederim.

73

scoutfatih' Alıntı:
Ben yeni amatör telsizci oldum.
Antenler hakkında pek bir bilgim yoktur . Fakat bir sorum olacaktı.
Örneğin bir dipol anten yaptım.
Ve çevremdeki bir telsizci benimle aynı frekansta başkasıyla görüşürken antenimden etkilenebilir mi ? Bir nevi antenim röle görevi görebilir mi ?
Belki uçuk fikir fakat yine de cevaplarınızı bekliyorum :smiley:

Teşekkürler.

Zaten ayni frekans ve tonda iken dogal olarak birbirinizi dinleyeceksiniz.Antenin sizin sordugunuz sekilde frekans ile alakasi yoktur.

Yanliz soyle bir durum var ozellikle yonlu (yagi,dipol) antenler kendi vericilerinden degilde disaridan gelen dalgalari eser miktarda da olsa yansitabilir. Ama bu yansiyan dalganin genligi yada gucu o kadar kucuktur ki herhangi baska bir cihaza etki etme sansi cok dusuktur.

Bu yansimaya "Rayleigh Fading" denir. Sadece antenlerden degil ozellikle cam kapli plazalardan veya cam agaclarinin cok oldugu yerlerde ve ozellikle ama ozellikle durgun sularin bulundugu yerlerde rahatsiz edici olabilir.

Umarim yardimci olabilmisimdir.

emil_k1905' Alıntı:
Merhaba, Öncelikle belgeniz hayırlı olsun.

Sorunuza gelir isek ; Bahsettiğiniz konuyla alakalı olarak "pasif röle" sistemleri mevcuttur. Birbirine sağlıklı bir şekilde erişimi olmayan iki telsiz arasına pasif röle kurularak daha etkin bir haberleşme sağlanabilir.

Pasif röle için dipol anten yerine yagi anten kullanılmasını gerekir. Yönlü antenler pasif röle için daha etkilidir.

Konuyla ilgili olarak ; http://www.antrak.org.tr/gazete/012001/tahir.htm adresinden detaylı bilgi alabilirsiniz. İyi günler.

Verdiginiz link ile sorunun pek bir ilgisi yok.

s40euro' Alıntı:
Zaten ayni frekans ve tonda iken dogal olarak birbirinizi dinleyeceksiniz.Antenin sizin sordugunuz sekilde frekans ile alakasi yoktur.

Yanliz soyle bir durum var ozellikle yonlu (yagi,dipol) antenler kendi vericilerinden degilde disaridan gelen dalgalari eser miktarda da olsa yansitabilir. Ama bu yansiyan dalganin genligi yada gucu o kadar kucuktur ki herhangi baska bir cihaza etki etme sansi cok dusuktur.

Bu yansimaya "Rayleigh Fading" denir. Sadece antenlerden degil ozellikle cam kapli plazalardan veya cam agaclarinin cok oldugu yerlerde ve ozellikle ama ozellikle durgun sularin bulundugu yerlerde rahatsiz edici olabilir.

Umarim yardimci olabilmisimdir.

Verdiginiz link ile sorunun pek bir ilgisi yok.

Anladım yani dediğim olay yok denilebilir :smiley:
Bilgileriniz için sağolun .

Merhaba

1-YAKINIZDAKİ TELSİZCİ NE KADAR MESAFEDE
2-ÇIKIŞ GÜCÜNÜZ NE KADAR
3-CİHAZINIZ ve ANTENİNİZ, SWR niz NEDİR.

Şimdi bu soruların cevapları aşağıdaki gibi olur ise NETİCE EVET olur..

1-100 metre - 1 Km arası
2-50 - 100 watt arası
3-0-30 veya full band bir cihaz , DUAL BAND, SWR : 3

bu cevaplar sizin ona SARKACAĞINIZI gösterir.

Bu konu altında (ve başka konular altında) daha önce yazılmış.

http://www.tcswat.org/activities/EmComm/Kurumsal.pdf

adresindeki kitapçıkta sorduğunuz soruların pek çoğunun cevabını bulacaksınız.

Sevgiyle,
BKA

TA2RX' Alıntı:
Bu konu altında (ve başka konular altında) daha önce yazılmış.

http://www.tcswat.org/activities/EmComm/Kurumsal.pdf

adresindeki kitapçıkta sorduğunuz soruların pek çoğunun cevabını bulacaksınız.

Sevgiyle,
BKA

Teşekkür ederim .
73's
TA2AFB

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,035
Kayıtlı Üye Sayımız
166,783
Kaydolan Son Üyemiz
Sinan1313

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR