Ynt: Araç mı ? Lastik Mi ?
Yakından takip ettiğim bir araç olarak Duster'ı beğendiğimi belirtmeliyim ancak Duster ile L200'ü kıyaslamak, hele ki her iki aracın 20 sene sonraki halini kıyaslamak bence çok gereksiz bir polemik yaratamaktan öteye gitmeyecektir. Gördüğüm kadarıyla İstanbul trafiğinde taksi olarak kullanılan 5 yaşındaki Dacia'lar hâlâ taş gibi sapasağlam, Duster da eminim aynı şekilde üretilmiştir. Bence temiz kullanılmış her araç 20 yıl sorunsuzca hizmet edebilir.
Şimdi gelelim Duster ile L200 kıyaslamasına:
Arkada 100% kilitli difransiyeli ve ağır arazi şanzumanı, sert şasisi ve ağır arazi koşulların uygun sağlam bir süspansiyon sistemi bulunan L200 aracınızı yaklaşık 2000-3000 TL maliyetle (spor amotisör, küpe ve torsiyondan yükseltme ve 35 inch'lik MT lastikler) ile sert offroad için uygun bir arazi aracına kolaylıkla çevirebilirsiniz.
Bu tür bir bir arazi aracına yaklaştırmak amacıyla benzer bir modifikasyonu Duster'a uygulamanın maliyeti ne kadar olur bilemiyorum ama yükseltip MT lastik takmanın bile maliyeti oldukça yüksek olacaktır. Buna ağır arazi şanzumanı ve kilitli difransiyel gibi seçenekleri de eklerseniz artık aracınız Duster olmayacaktır. Duster kostümü giymiş başka bir araç olacaktır. Yapılacak tüm modifikasyonlara da zaten oldukça ağır olan (1600 kg) araca hareket veren motorun ne kadar dayanabileceğini ise pek kestiremiyorum, onun için de birşeyler düşünmek gerek. Duster'dan arazi aracı olmaz demiyorum, ama nasıl olur onu da bilmiyorum.
Benzer hatta eşdeğer özelliklerdeki diğer araçların (X Trail, Qashqai, RAV4, Terios, Freelander vs vs.) araç kullanıcılarının hard offroad iddiası yokken Duster kullanıcılarının bu iddialarla ortaya çıkmasına anlam veremiyorum doğrusu. L200'le offroad yapılmaz diyen arkadaşlara Turgay Beyin aracını örnek gösterebilirim. Hatta gözlerinizle görmek isterseniz haftasonu kendi aramızda yaptığımız gezilerimize de konuk olarak katılabilirsiniz. http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=70929.0
http://www.youtube.com/watch?v=8dHewLItD8E
Bir iddiada bulunuyorsanız işte hendek işte deve... (Turgay Beyin de sizin de plakanızın DV olması da güzel bir tesadüf oldu
) Duster'ınızı hard offroad amaçlı modifiye edin ve hep beraber arazide neler yapabiliyor görelim.
Ben Duster offroad yapamaz demiyorum ama teorik tartışmalar ve resim ve videolarla olmuyor bu işler.