Arıza Lambası (Check Engine)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan dr_musty Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 17
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 19,365

dr_musty

Kamp II
1998 model 2000cc v6 suzuki vitara sahibiyim.aracım sabit hızla giderken bir müddet sonra arıza lambam yanıyor ancak ayağımı gazdan çekersem ya da gaza basarsam lamba sönüyor.şehir içerisinde kullanımda devamlı gaz fren yaptığımdan lamba yanmıyor ancak sabit hızla belli müddet giderken lamba yanıyor.bunun sebebi ne olabilir sizce?

Etiketler
Ynt: Arıza Lambası (Check Engine)

aracta Lpg kullanıyorsanız ekszost sensörleri fakir karışım algılaya bilir yada lamba sensöründe arıza vardır sonucta aracı test cıhazına baglatıp kayıtlı arıza kodunu göre bilirsiniz

aracı bağlattım cihaza enjeksiyon kontrol devresi arızası diyor ancak devamlı yanmıyor olması enteresan ve ayrıca beynede baktırdım sıkıntı gözükmüyor dediler.

ve evet lpg kullanıyorum.

Tesizatı kontrol ettirin gaz için kullanılan beyin teşkilatında yada tesizatında sorun ola bilir ecu dan enjektör fişleri geciş yaparak calışıyor o tesizatta temazsızlık ola bilir

Doktorum selam,

Aynı sorun bendede vardı sırasıyla şu işlemleri yaptım.
İlk olarak bilgisayara bağlat hata koduna bak ne veriyor??

Ben ilk olarak arızalı olan oksijen sensörünü değiştirmiştim 2 tane var bendeki sağ tarafta olanı arızalı idi.
Isık sönmedi
Daha sonra alev kesici taktırdım manifolt çıkısına tıkanmış hep egr sistemi
Isık sönmedi fakat araç rahatladı çekiş arttı
Son olarak milano marka lpg sisteminin neredeyse tüm tesisatını değiştirtmiştim taktırdığım yere ama yine sönmeyince kavga dövüş orjinal italyan enjektörler getirttim fabrikaya onları taktılar ve ısık söndü.
Kesinlikle lpg ile alakalı yanıyor ısık hatta benimki hata kodu 51 mi ne tam hatırlamıyorum onu veriyordu ve bu hata kodu Suzuki service manualde sadece USA özellikli araçlar için zengin fakir yakıt karısımı diyordu..
Ben enjektör değişimi ile hallettim arıza ısığını markası nedir kullandığın lpg nin bir araştır derim.
Bu arada paylaş resimlerinide görelim canavarı senin..

benim araçta veren arıza kodu p0200 enjektör kontrol devresi arızası.ancak arızayı siliyoruz araba çalışıyo bi müddet yeniden maknaya bağlıyoruz arıza vermiyo sonra bir süre geçiyo aracı bi kaç gün kullanıyorum yeniden yanıyo.yetkili serviste bağlatamıyorum sebebi ise benim araca uygun makinalarının olmayıı ellerindeki makina yeni modeller içinmiş.beyni söktürüp baktırma şansım burda yok .üzerinde de lovato marka tüp var artık tüpçüyle istişare yapıcaz heralde bakalım.bide biraz fazla yordum arabayı sanırım sağ aksım yerinden çıktı onunla uğraşıyorum şimdide :smiley: çok sıra vardı ustalarda dedim iş başa düştü kendim söküp takıcam :smiley:

Ben sorunu ithal olan lpg enjektörleri ile değiştirince sorun kalktı ama p0200 arıza kodu değildi doktorum.İstanbulda olsan çözerdik sorunu.Atla gel değişiklik olur hemde halledelim sorununu kafan rahat etsin mümkünse tabii

çarşamba nbt var ondan bi çıkayım hele bakalım gelmeyi düşünüyorum hem ahmet abinin yanına uğrayıp kupayı yükseltmeyi hem sana uğrayip tampon vinç sepeti (ç)lmayı falan düşünüyorum :smiley:

Mustafa selam,

arac ecusundan arızayı sildir ..benzinle çalışırken ..3-5 gün yada 1 hafta benzin ile kullan ..yapan yollarda aynı şekil kullan ve gözlemle..lamba yanmayacak..

sonrası lpg montajını ,ayarını yapan ustana git ..v6 nın enjektörleri normalde 2-2,5 milisaniye gibi cok kısa aralıklarla acılıp kapanır ..(diger avrupa araclarda 10-15 milisaniyedir) sistemin araca uyumlu ise otomatik kalibrasyon ayarı yapmasını iste ..otomatik olmuyor ..?elle kafama göre yapmaya calışıyorum derse .. lovato nun merkezini arayıp caz yap sorunu nu çözüçek elemanını sana yollamaya mecbur ..olmadı sistemi söktür uyumlu bir marka tak ..
sacların güzel sonrası tarama özürlü olma ihtimalin yüksek derim. ;D

Gel doktorum gel hallederiz arızanı.Deponun yeri belli ne istiyorsan al götür.
Oğuz abi Grand oto Ahmet ustada aynısını yap dedi bana ama olmadı o şekilde komple sistemi iptal etmek gerekiyormuş enjektörleri ecu yü vs ama kesin çözüm lpg den ise sorun enjektörlerin değişmesi.Dediğin gibi aynısını dedim milanoya 2 milisaniye bizim enjektörlerin açılıp kapanması diye aldığım cevap aynen yazılımda o detaylar zaten mevcut aksi takdirde zaten araç çalışırken tekleme yapar oldu.Hocam şayet enjektörler aynıysa gidelim Milanoya taktıralım aynısını bakalım çözülecekmi sorun şayet universal soketli ise olur sanırım .

lpg ayarlarımı yapan kişi gerçekten çok iyi bir usta kendisi uzun yıllar kardemirde çalışmış bir yüksek makina mühendisi.daha önce ayar yaptırırken kimse arabaya binip bakıp etmedi anbcak bu adam bindi araca .aracın benzin enjektörlerinin açılım durumlarına bakıp ona göre ayarladı lpg enjektörlerinide ve yakıt sarfiyatımım ve çekişim ciddi manada düştü.ama yinede eminim lpg de bi sıkıntı var farkındayım da ne olduğunu anlayamadım.
birde aracın farlarını yakınca rölantinin bir miktar düşmesi normal midir?

o zaman vinç tampon ve sepeti alayım cenk abicim :D oldukça gönderirim sana bişeyler :smiley:

de önce şu sorunu çözmem lazım geliyo

Peki birsey soracağım bu lpg ayarını yapan kişi bilgisayara bağlayıp yapmıyormu zannedersem eskidendi tornavidayla ayar yapılması sıralı olmayan sistemlerde yapılıyordu.Şimdilerde Ecu yü bağlıyorsun sisteme ekrana çıkan verilere göre yapıyorsun klavye ile ayarı gazı açıp yada kıstığında zaten normal değerlerin altına yada üstüne çıkınca uyarı veriyor program en azından bendeki öyleydi tamamı ile elektronik yapılıyor ayar insan ile alakalı değilde şaşırdım o yüzden..

Bu arada benim ampullerim 90 a 100 dedikleri narva marka idi far rölesi ile bağlattıgımda çok az hissedilmeyecek şekilde düşüyordu rölanti ama genelde tüm araçlarda olur rölanti düşmesi yeni nesillerde hissedilmesede ektra bir yük biniyor motora nede olsa.Geldiğinde o sıkıntınıda çözeriz doktor benim elektrikçi benim yüzünden ezberledi V6 yı..

zengi fakir karışımı 10 numara oldugunda oksijen sensörleri eksozda karbonmonoksit gazını bulamıyor okuyamıyor (.. lpg temiz yakıt oldugundan..) aracın calışmadıgını zannedip lambayı yakıyor .. ;D

yakıt normalden biraz fazla olmalı ..seninki heptren azki rolantide bile az gelip düşük calışıyor makinada baktırıp benzinle 800-900 devir gibi ayarlattır..

sana İstanbul yolları gözükmüş zaten :smiley:

yav benzin olsa 1.5 tl hiç işimiz omasa lpg ile rahat rahat binsek araçlara aman şunu yaktı aman bunu yaktı sıkıntımız olmasa .

evet istanbul yolu gözüktü bize bakalım da ne zaman :smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

Abone Olun

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,128
Kayıtlı Üye Sayımız
167,027
Kaydolan Son Üyemiz
cemal crt

Çevrimiçi üyeler