Arıza Lambası, Liberty 2006, 2.8crd

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan sdkbrckmk Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 5
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 13,193

sdkbrckmk

liberty 2.8 crd
Mesajlar
63
Tepkime Puanı
8
Yer
ordu
arkadaşlar merhaba

aracım 2006 liberty, makyajlı olan esp'li modeldir ve 2.8crd dir.

aracımda arıza lambasının yandığını gördüm. yanan lambanın şeklini aşağıda görebilirsiniz ekledim.olay şu şekilde.

aracı kocaeli şehrinden satın aldım, ankara üzerinden ordu ya gitmek için yola çıktım.

bolu tünellerini geçtikten sonra ankaraya doğru araç arıza lambası yaktı(sarı renkli olan) bende aldığım kişiye sordum nedir bu diye. kendiside aynı durumu yaşamış,kocaelinden ankaraya geçerken arıza lambası yanmış. sonra kocaeline tekrar dönünce lamba sönmüş. savunulan şey şu ; yükseklere çıkınca oksijen ve basınç azaldığı için,akıllı araçlar bu algılıyormuş. aynı rakıma geri döndüğünüzde söner dedi.. keza bende orduya geldiğimde,araç arıza lambası 2 gün sonra söndü...

bende bunu mantığıma tam oturtamadım, yüksek rakımlara çıkınca arıza ışık lambası yanacak, deniz seviyesine geri geldiğimde lamba sönecek... veyahutta yüksek rakımlı yerde yaşamaya başlarsam,araç oraya bir süre sonra alışıacak ve lambada tekrardan sönecekmiş.
e biz her yaylaya çıktığımıza bu ışığı göreceğiz mi?e hadi öyle diyelim,yaylada iken bu sefer ciddi bir arıza olduğunda anlayamayacağız,nasıl olsa yüksek rakımda ışık yanıyor diyeceğiz...

bu tarz bir durum yaşayan var mı dostlar aranızda? veyahutta benim yaşadığım bu problem ne tarz birşey olabilir?

ARIZA II?IK.jpg
 

Ynt: Arıza Lambası, Liberty 2006, 2.8crd

map sensörü bozuluyordur eğer gerçekten irtifa ile ilgili bir değişiklikte yanıyorsa. çünük map sensörü motora giren havanına basıncını ölçer
 

Ynt: Arıza Lambası, Liberty 2006, 2.8crd

sensör sökülüp temizlendi. hava sensörü , sanayi adında akışmetre güzelce temizlendi.

deniz seviyesi bir bölgeden 1900 metre rakımlı bır yaylaya çıktım hafta sonu. tam 1850 meterede iken ışık tekrar yandı. bir gece konakladım ve sabah aracı çalıştırdığımda uyarı ışığı sönmüştü (yine 1900 metrede).

sensör temizliğinden sonra daha çabuk avans ayarını yapabilir oldu. rakım değişince bir süre sonra ayarlamayı yapabiliyor.
bir sorun olarak görmüyorum artık.
 

Ynt: Arıza Lambası, Liberty 2006, 2.8crd

Arıza lambası adı üstünde bir arıza olunca bu durumu bildirmek tedbir almak arızayı yok edilmesi için yanar.Peki bu lamba yanınca neyi ikaz ediyor? ne yapmalıyız? lamba yanınca motorda ne gibi değişiklik oluyor,hiç bir şey yapılmadığı halde neden sönüyor? sönecekse neden yanıyor hiç bir şey yapılmayacaksa neden yanıyor?
 

Ynt: Arıza Lambası, Liberty 2006, 2.8crd

bu her arıza uyarısı için gerçekleşen bir durum değildir,bu konuda sakın yanılmayın. bu ilginç bir durumdur.

gerek sensör eskiliğinden gerek kirliliğinden, araç yüksek rakıma çıktığında ( yani basınç azalıp , oksijen azaldığında,bir diğer anlamda oksijen ve basınç azlığından yakıtın yanma oranı değiştiğinde) avans ayarını yapabiliyor olması lazım.

ilk ikaz geldiğinde araç avansı henüz ayarlamamış pozisyonda ama ayarlamaya çalışmaktadır. bir süre sonra aynı rakımda kaldıkça bu işlemi gerçekleştirebiliyor ve mevcut basınç,oksijen durumuna göre yanmayı ayarlayınca problem ortadan kalkıyor.
 



Ynt: Arıza Lambası, Liberty 2006, 2.8crd

İyi demişsin hoş demişsinde anlattığına göre araç kendini yeni duruma adapte ediyor yani ayarlıyor.Bu arıza demek değildir ki adı üstünde ayar yapıyor.Peki neden arıza lambası yanıyor, sürücüyü kıllandırıyor.
Ufak bir not:Konu olan basınç değişimde yapılan ayarın "AVANS" la alakası yoktur.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,931
Mesajlar
1,525,946
Kayıtlı Üye Sayımız
166,707
Kaydolan Son Üyemiz
Yoldaki Adam

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst