<div class="bbWrapper"><b>Ynt: Arkadaşlar böyle bir iletiyi akşam saat 18.30 gibi alsanız ne yaparsınız.</b><br />
<br />
<blockquote data-attributes="" data-quote="PIKACU" data-source=""
class="bbCodeBlock bbCodeBlock--expandable bbCodeBlock--quote js-expandWatch">
<div class="bbCodeBlock-title">
PIKACU' Alıntı:
</div>
<div class="bbCodeBlock-content">
<div class="bbCodeBlock-expandContent js-expandContent ">
nıyazı bey oncelıkle gecmıs olsun.<br />
<br />
ama bence bu ısın ustune dusun ıhmal etmeyın.bıraz farklı ama 1 sene once basımdan gecen olayı aktarayım sızlere.ve herkes dıkkat etsın.<br />
<br />
yaklasık 1 sene once konya yapı kredı bankasından arandım.''barıs bey bugun protesto olacak senedınız var odeyecekmısınız'' denıldı.benım senetle ısım olmaz baska bır barıs sahıne aıttır senet dedım.ve telefonu kapattım.aradan 1 saat gectı durumdan suphe ettım ve senedın tarafıma fakslanmasını ıstedım.senet geldı ısım soyısım ve tc kımlık numarası dogru ama adres ve ımza bana aıt degıl.(7500 tl )hemen senedı ıcraya veren fırmayı arastırmaya basladım.2-3 gun ugrasmama ragmen fırmaya ulasamadım.calısanlardan bırkac kısıye ulastım ve fırmanın 6 ay once battıgını soyledıler..<br />
<br />
yapı kredıde calısan bır arkadasıma anlattım durumu.ve boyle bır senetle ılıskım olmadıgına daır noterden ıhtarname cektım.ve olay kapandı zannettım.aradan 7-8 ay gectıkten sonra evıme ıcra kagıtları geldı.7 gunluk ıtıraz suresınde (cok onemlı) ıtırazım yapıldı ve yenı dava acıldı.davam ve ıtırazım olmasına ragmen aradan 1 ay gectı ıcra memurları kapıya dayandı , ne var ne yok yazdılar. alıp goturuyorlardı herseyı .konusarak yedıemın olarak bıze teslım ettıler tekrar.<br />
bu arada ılk durusma yapıldı sayfalarca ımza atarak ornekler alındı.ve 3-4 ay sonra sonuclandı.tabıkı karar lehıme oldu.<br />
<br />
tabı bu sure zarfında boyle bır olayla ılk defa karsılastıgımızdan aılecek cok etkılendık.<br />
<br />
dıkkat edılmelı vurdumduymazlık yapılmamalı ve ıtıraz suresı ıcınde kesınlıkle basvurular yapılmalı.aksı takdırde durumu ve borcu kabul etmıs olursunuz..
</div>
<div class="bbCodeBlock-expandLink js-expandLink"><a role="button" tabindex="0">Genişletmek için tıkla ...</a></div>
</div>
</blockquote>Merhaba Barış Bey....geçmiş olsun ..... Yazınızdaki bazı unsurları düzeltmek bazılarına da açıklık getirmek gerektiğini düşündüğüm için yazıyorum.....<br />
Öncelikle icra takiplerini sade vatandaşın anlayacağı şekilde ikiye ayıralım........<br />
a) İlamsız takipler......(yani adi takip yolu......elimizde fatura veya cari hesap özeti, veya iki satır karalanmış bir kağıt var........ veya hiç bir şey yok.......) bu takibe karşı icra dairesine tebligat tarihinden itibaren 7 gün içinde iki satır dilekçe ile itiraz etmek gerekir ve takip itirazla durur........alacaklının takibin durumuna göre 6 ay içinde icra hukuk mahkemesinden itirazın kaldırılması veya 1 yıl içinde mahkemeden itirazın iptalini istemesi gerekir.........yani ilamsız takipte itiraz ediyorum demek takibin durması için yeterlidir.........her şeye itiraz edilebilir........imzaya, borca, takibe, yetkiye,,,,faize, faiz oranına........vs. vs......itiraz üzerine takip durur ama kötü tarafı itiraz eden haksız çıkarsa % 40 tan az olmamak kaydı ile tazminat ödemeye de mahkum edilir........<br />
b) Çek -senet gibi kıymetli evraka dayanan takipler... bunlara kambiyo senetlerine mahsus icra takip yolu diyoruz... (İtalyanca Cambiale'den esinlenerek ticari bir iş anlamında) Ticaret Kanununda bunlar bono =senet, poliçe ve çek şeklinde sıralanır.......poliçe denilen kıymetli evraka tecrübeli bir avukat üstadımız en son 1970'lerde rastladığını söylerdi......yani artık kullanılmıyor......<br />
Kambiyo senetleri olan bono ve çeke dayalı icra takiplerine karşı icra hukuk mahkemesine (dikkat icra dairesine ve icra dosyasına değil) dava açarak itiraz edilebilir............Bu davanın yani itirazın süresi icra takibinden gönderilen ödeme emrinin tebliğini takip eden 5 gündür....Tebliğ edildiği gün sayılmaz.......muhtara bırakıldı ve kapıya not yapıştırıldı ise........muhtara imza karşılığı bırakıldığı gün tebligat yapılmış sayılır....sizin muhtardan çok sonra almanız aleyhinizedir.......Mernis kaydınız hangi muhtarda ise o muhtara tebligat kanunu 21.madde gereği tebligat yapılması yasaldır ve geçerlidir........hiç alakanız olmayan bir muhtarlıkta kaydınız varsa ve oraya tebligat yapılmışsa , ama haberiniz olmamışsa geçmiş olsun......yapacak bir şey yok demektir.........yani adresinizin güncel olmasında fayda vardır........Tebligatı aldık...........aldığımız günü takip eden 5 gün içinde tebligatı gönderen icra dairesinin yetki mıntıkasındaki icra hukuk mahkemesine, birden fazla ise nöbetçi icra hukuk mahkemesine itirazımızı dava açarak yaptık....... önemli bir diğer husus.........imza itirazı haricinde kambiyo takiplerine icra hukuk mahkemesinde böyle dava açmak takibi durdurmaz.........ancak dilekçenin başına takibin teminatsız veya makul bir teminat karşılığı dava sonuna kadar durdurulması talebi yazılmalıdır........imza itirazı var ise mahkeme genellikle teminatsız olarak durdurulması için hemen karar oluşturur ve kararın bir örneği icra dosyasının içine konur ki......alacaklı görünün hacze falan gidemesin........Takibi durdurmanın bir diğer yolu da borcun icra takibinden önce ödendiğine dair makbuz ibraz etmektir, veya alacaklının borcun ödenmesi için süre verdiğine ilişkin yazılı bir belge sunmaktır, veya borcun zamanaşımına uğradığını ileri sürmektir........Eski kanuna göre çekler 6 ayda, yeni kanuna göre 1 yılda, senetler ise senedi elinde bulunduran son hamilin keşideciye karşı vadeden itibaren 3 yıl, ara cirantaya karşı vadeden itibaren 1 yıl geçmekte zamanaşımına uğramaktadır......Evraksız alacaklar için genel zamanaşımı 10 yıldır......<br />
imzaya itiraz edilmezse artık o takip açısından o imzanın size ait olduğu kabul edilir............<br />
imzaya itiraz ettik. mahkeme de genelde teminatsız , bazen de %15 teminatlı takibi durdurdu......ilk celsede mahkemede itiraz edenin imza örnekleri alınır.......oturarak, ayakta, sağ elle, sol elle.......vs............bazen evrakta yazan bazı yazıları da yazması istenir........ad soyad gibi............bu imzalar imza bilirkişisine gider.........genelde adli tıp grafoloji uzmanına gider........bazen de emniyet ve jandarma kriminalin sahtecilik uzmanlarına gider.........imzanın sizin eliniz mahsülü olup olmadığına dair bir rapor düzenlenir.......bilirkişinin raporu kesin delil değildir takdiri delillerdendir......aksi ispat edilebilir..........yani rapora itiraz edilebilir.........itiraz etmenin dayanakları sunulmalıdır.......hiç benzemediği halde bilirkişi benziyor demişse, olay tarihinden önce atılmış başka imza örnekleri ile desteklenerek itiraz edilebilir ve başka bir bilirkişiye veya adli tıp uzmanına gitmesi sağlanabilir...... icra hukuk mahkemeleri basit usulde yargılama yaptıkları (dar yetkili olduklarından) olayın fazla derinine inmezler.......bazen bu ikinci bilirkişi incelemesini red yoluna giderler......... bu halde de genel mahkemede menfi tespit davası açılarak haklılığınızı kanıtlama yoluna gidebilirsiniz..........<br />
Anladığım o ki, size yapılan kambiyo takibine karşı 7 gün içinde itiraz ettiniz, yani 5. günden sonra itiraz ettiniz, üstelik itirazı icra mahkemesi yerine icra dairesine yaptınız.....bu sebeple size karşı icra takibi devam etti...........<br />
<br />
Saygılarımla</div>