AT ve M+S için kar çamur karşılaştırması

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Evren UYANIK Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 12
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 17,523

Evren UYANIK

Kamp II
Yer
İzmir
Web
www.evrenuyanik.com
Merhaba,

AT ve MT lastikler üzerine pek bilgi ve tecrübem yok. Bilgisi olanlara basit bir sorum olacak. MT lastikler en iyisi elbette ama MT'leri hariç tutarsak, çamur ve karda AT lastikler mi daha iyi tutuş sağlar, yoksa M+S yol lastikleri mi?

AT'ler daha dişli ve araziye daha uygun ama M+S'lerde de bol kılcal ve yağmur kanalı var.

Aslına bakarsanız M+S de olsa normal yol lastiğinden farklı görünmüyor ama üzerinde Mud & Snow yazınca AT'ye göre nasıldır merak ettim.

520x540_LatitudeAlpin.jpg

Etiketler
Ynt: AT ve M+S için kar çamur karşılaştırması

Her ikiside bir arada olsa ? :smiley:

Lassa Competus AT kullanıyorum ve üzerinde M+S ibareside var ;D

Aksları yere gömecek kadar hiç çamura girmedim ama 4x2 olsun 4x4 olsun pikaplarda çamur,taşlık ve kumluk arazide oldukça memnunuz.
Karda deneme fırsatım olmadı hiç, çoğunlukla İzmirde ve hasat sezonunda Aydında yaşıyorum kar görme fırsatım pek olmuyor.

AT lastikler tamamda bu M+S ibaresi yazlık performans lastikleri üzerindede var ??? Bu M+S başka bir anlama daha geliyorsa bilmiyorum.Eski aracımda 50.000 km kullandığım lastik üzerinde, lastikleri değiştirmeye yakın gördüm bunu :eek:

Resimde dikkatli bakarsanız sibobun hemen sol alt köşesinde M+S ibaresini görebilirsiniz. Lastik Kumho Ku25.

ku_ecsta_ast_ku25_1000.jpg

Orada N+S yazıyor sanki ama öyle bir şeyi de duymadım şimdiye kadar. Kar lastiklerinde benim bildiğim çok sayıda kılcal damar ve yağmur kanalları oluyor. Yazlık lastiklerde de bu özelliklerde olanlara M+S yazılabiliyordur belki bilmiyorum. Bu lastik de yönlü olduğu, kanalları derin olduğu için, biraz da kılcal olduğu için öyle yazmış olabilirler belki, ama M+S değil de N+S gibi okudum ben o yazıyı, öyle bir şey varsa tabi :smiley:

M+S'ler çamurda nasıl hiç bilmiyorum ama karda baya iyi diye okudum internette, hatta youtube'da da bazı test videoları var, sonuçlar etkileyici. Off-Road için derin karda çok etkili olmuyordur belki ama derin olmayan karda ve buzda normal lastiklere göre çok çok daha iyi yol tutuyor görünüyorlar.

Bu testlerdeki lastikler çivisiz ayrıca, daha bir de çivili olanları var bunların :smiley:

http://www.youtube.com/watch?v=GlYEMH10Z4s

http://www.youtube.com/watch?v=JGfvyPtYR0Y

http://www.youtube.com/watch?v=rzB7hpWhqIA

Ben resimde eklediğim Kumho lastikle bir kere spile gitmiştim.O gittiğimdede yerde anca avuç içi kadar bir kar buldum ordada pek bi test etme şansım olmadı açıkçası ;D Zaten yerden 4 parmak yüksekliğinde bir araçla anca karların üstüne çıkar, göbek üstü park ederdim heralde :smiley: Lastiğin üzerindeki M+S ibaresini gördükten sonra gitmiştim Spile ( M+S yazıyor Evren Bey resim hafif yana doğru açılı o yüzden N gibi duruyor)

Kar üzerinde ilerlemek değil, durmak mesele. Lastiğin tutunma performansı frende belli olur bence. Sonuçta aynı lastiklere sahip 4x1 bir araçla ön,orta,arka kilit difransiyelli 4x4 bir aracın kar,buz üzerinde ilerlemesi tabiki farklı olacaktır. Ama iş fren yapmaya gelince bütün iş değişir.

İzmire ilk kar yağdığında, bir fırsatını bulup mutlaka denemek istiyorum kullandığım Competusları :smiley:

Evren UYANIK' Alıntı:
Ben de ilk defa kar lastiği kullanıyorum. Kışın göreceğiz bakalım olayı neymiş :smiley:

Daha önce kullanmadığınıza pişman olacaksınız. :smiley: Ülkemizde dikkat etmeniz gereken husus arkanızdaki araçta kış lastiği olmayabileceğini düşünerek fren yapmaktır. Siz durursunuz ama arkadaki şüpheli !

parsbrujah' Alıntı:
İzmire ilk kar yağdığında, bir fırsatını bulup mutlaka denemek istiyorum kullandığım Competusları :smiley:

Competus'un kar performansı kış lastiklerini aratmaz gayet başarılıdır...

M+S ibaresi firmaların pazarlama taktiğidir. Ben de yıllardır Competus kullanıyorum. AT Lastik adı üstünde özellikle yapışkan çamurda pek bir şey beklememek lazım. Anında doluyor.

Eğer,asıl söylenmek istenen A/T lastik ve-veya kış lastiği ise;

Karda-buzda ve asfalta kışlık lastik A/T lastiğe göre kesinlikle daha başarılıdır.
M/T lastik sadece çamurlu zeminde ...
Bunun dışındaki disiplinlerde ,yerine göre gerek A/t lerden ve gerekse kış lastiklerinden daha kötü performanslıdırlar.

CDM-SUBARU' Alıntı:
Eğer,asıl söylenmek istenen A/T lastik ve-veya kış lastiği ise;
Karda-buzda ve asfalta kışlık lastik A/T lastiğe göre kesinlikle daha başarılıdır.

Evet bunu kastetmiştim.

Verilen cevaplardan asfalt üzerindeki karda buzda kış lastiği iyidir, ama bozuk zeminde dağ yollarında gezilerde vs. kar olsa dahi AT'ler kışlık yol lastiğinden daha iyi iş çıkartır gibi bir sonuca vardım hatam yoksa.

Evren UYANIK' Alıntı:
Evet bunu kastetmiştim.

Verilen cevaplardan asfalt üzerindeki karda buzda kış lastiği iyidir, ama bozuk zeminde dağ yollarında gezilerde vs. kar olsa dahi AT'ler kışlık yol lastiğinden daha iyi iş çıkartır gibi bir sonuca vardım hatam yoksa.

Yol dışına çıkacaksanız kesinlikle AT alın.AT lastikler genelde %50 on road %50 offroad dur. Benim bir arkadaşımda competus vardı bende de michelın alpin kış lastiği beraber şile tarafında baya bi bol karlı yerlere girdik competus hiçte sorun çıkarmadı.Daha sonra arkadaşım uldağa filan da çıktı.Gerçek manada karşılaştırmada kış lastiği üretim amacı itibari ile asfalt ve karda öne çıkabilir ama AT lastik sizi karlı zeminde aldığınıza pişman etmez.Ayrıca kış lastiğini sezonluk söküp takmanız lazım AT de öyle bir dert yok ... ;)

fbmy' Alıntı:
Yol dışına çıkacaksanız kesinlikle AT alın.AT lastikler genelde %50 on road %50 offroad dur. Benim bir arkadaşımda competus vardı bende de michelın alpin kış lastiği beraber şile tarafında baya bi bol karlı yerlere girdik competus hiçte sorun çıkarmadı.Daha sonra arkadaşım uldağa filan da çıktı.Gerçek manada karşılaştırmada kış lastiği üretim amacı itibari ile asfalt ve karda öne çıkabilir ama AT lastik sizi karlı zeminde aldığınıza pişman etmez.Ayrıca kış lastiğini sezonluk söküp takmanız lazım AT de öyle bir dert yok ... ;)

Evet kar lastiği çok çabuk yıpranıyor normal kullanımda. Ben arabayı aldığımda üzerinde yeni bir takım kar lastiği vardı. Bunları kenara koyup ayrı bir takım yaz lastiği almanın faturası 1600 liraya çıkacağı için bitene kadar kullanırım dedim. Daha 5000 kilometre oldu olmadı, ön arka yapmayı gerektirecek kadar yıprandı. Diş derinliği iyi ama dişlerde yırtılma kopma yıpranma çok fazla. Hem gezilerde bozuk yollarda, hem de İzmir'in sıcağında asfaltta kullanınca fazla dayanmıyor. Yine de tahminen en az 15-20bin gider diye düşünüyorum. O zamana kadar bu lastiklerle idare etmeye çalışacağım. Bu lastikler iş görmez hale gelince paraya kıyıp bir takım AT alırım artık. Yolda yol lastiği, gezilerde çıkma mıkma AT de alabilirim diye düşündüm ama o da ayrı masraf olacak. AT'lerin yol kullanımında çok rahatsızlık vermeyecek ve güvensizlik yaratmayacak bir modelini bulup vakti geldiğinde onu alabilirim diye düşünüyorum. Daha düşünecek araştıracak zaman çok zaten, bu kışı ve gelecek kışı çıkartır sonra değiştiririm herhalde.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,944
Kayıtlı Üye Sayımız
166,714
Kaydolan Son Üyemiz
rsl54

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR