Ynt: Avcılık Spor mudur?
Kullandığım üslup, yazdıklarımın sadece benim düşüncem olduğu izlenimini verdiyse özür dilerim. Ancak bahsettiğim konu gelişmiş ülkelerin yaban hayatı yönetiminde uygulanmaktadır. Katıldığım avcı kursunda da konunun uzmanı Ege Üni. öğretim görevlisi hocamızın da aynı bilgileri verdiğini hatırlıyorum. Mesela gelişmiş ülkelerde öyle kafanıza göre av yapamazsınız. Ava gittiğinizde önce binlerce dolar para ödüyorsunuz. Sonra yanınıza bir rehber veriyorlar ve rehberin gösterdiği hayvanı avlayabiliyorsunuz. Ben paramı verdim istediğimi avlarım veya üç tane daha avlayacağım al parasını diyerek dilediğiniz kadar av yapamazsınız. Sadece o yıl izin verilen sayıda ve önceden belirlenen yaşlı, hasta, sakat vs hayvanların avlanmasına izin verilir. Balıklarda ise büyüdükçe üretkenlik artar. O nedenle bir avcı büyük veya küçük balık avlamak yerine ortalama bir balığı avlamayı tercih eder. Tercih etmiyorsa veya gittiği avda dişi erkek, yaşlı, genç demeden öldürüyorsa ona avcı, yapılana da avcılık veya spor denmez zaten...
Bende belgeli bir avcıyım ama sadece tüfek almak için avcı belgemi aldım. Bu zamana kadar hiç ava gitmedim. Katıldığım kurs nedeniyle avcılığın gerçekten yaban hayatına faydası olduğunu gördüm. Şunu da söylemek istiyorum ki ülkemizde kendine avcı diyenlerin %95'i gerçek avcı, bilinçli avcı olmadığı için, insanların avcıları cani olarak görmesine hak veriyorum.
Saygılar,