Balık Mezesinin En İyi 10 Adresi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan AYDURAN Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 10
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 8,164

AYDURAN

Zirve
Mesajlar
5,669
Tepkime Puanı
27
Yaş
50
Yer
İstanbul / Maltepe
"Rakının yanında en iyi keyifli bir sohbet gider" dense de, içki ve balık masasının vazgeçilmezi asıl mezelerdir. Anadolu topraklarında Ermeni, Rum ve Türk mutfaklarından etkilenerek zenginleşmiş, çeşitlenmiştir. İyisini buldu mu, insan ana yemekten bile vazgeçip, sadece mezeyle doyabilir.

showimg-24.jpg


Meze yapımında pek çok ana malzeme kullanılır. Balık da bunların en önemlilerinden biri. Biz de bu hafta jüri üyelerimize sadece balıktan yapılan mezelerin en iyi adreslerini sorduk. Lakerda, çiroz, levrek dolması, balık salatası nerede yenir diye araştırdık. Balıktan kokoreç yapan mekan neresi, kim kurutulmuş domatese balık dolmasında iddialı, hamsi hoşafı veya Çerkez balığını kim yapar öğrenmek istiyorsanız işte en iyi 10 listesi.

1 DENİZ RESTORAN (İZMİR)

2 PARK FORA (İSTANBUL)

3 FOÇA FISH GOURMET (İSTANBUL)

4 CİBALİKAPI BALIKÇISI (İSTANBUL)

5 İSKELE BALIK LOKANTASI (İSTANBUL)

6 POSEİDON (İSTANBUL)

7 TRİLYE (ANKARA)

8 KEMAL USTA’NIN YERİ (İZMİR)

9 HALİKARNAS (ADANA)

10 ALİ BABA (İSTANBUL)

JÜRİ

Mehmet Yaşin
Seyahat yazarı

Güngör Uras
Gurme

Hülya Civelek
Hamsi kitabının yazarı

Ali Sirmen
Gazeteci, yazar

Figen Batur
Yemek Kültürü yazarı

Hülya Ekşigil
Yemek kültürü yazarı

Servet Sönmez
Antalyalı Gurme

Tayyar Zaimoğlu
Adanalı gurme

Ahmet Güzelyağdöken
İzmirli Gurme

Oğul Türkkan
Ankaralı gurme

www.hurriyet.com.tr
 

Etiketler
1.Deniz Restoran

298.jpg


İzmir, Karşıyaka’da Ercan Çetinkaya tarafından hizmete açılan Deniz Restoran, her gün 11.00-23.00 arasında hizmet veriyor. 1981’de kurulan 26 yıllık işletmenin Karşıyaka şubesinde kış aylarında 130, yaz aylarında 160 kişiye aynı anda hizmet verilebiliyor. Deniz mahsullerinden yapılan yaklaşık 30 çeşit meze arasında şevketi bostanlı balık kavurma, patlıcanlı balık, ısırgan otlu balık köfte gibi birçok lezzet var. Hafta içinde işadamları, hafta sonunda da ailelerin tercih ettiği restoran, pazar günleri yine kendilerine özgü çikolata soteyi müşterilerine ikram ediyor. Merkez Alsancak olmak üzere Üçkuyular İskelesi üstünde Derya Restoran olarak bir şubesi daha var.

İZMİR / Tel: (232) 364 44 64
 

2.Park Fora

299.jpg


Kuruçeşme Cemil Topuzlu Parkı içinde bulunan Park Fora’nın soğuk mezelerde spesiyali hardal sosla marine edilmiş levrek. Torik lakerda, uskumru çirozu, tuz karabiber ve şekerle marine edilmiş somon, çerkez tavuğunun balık versiyonu olan çerkez balığı da restorana has balık mezelerinden. Sıcak balık mezeleri arasında levrekten yapılma balık köftesi, fener balığı kavurma, balık kokoreci, levrekten yapılan balık böreği ve yine levrekten yapılan balık kroket var. Balık çorbası, deniz kerevitinden yapılan fora kerevit, İspanyol usulü deniz ürünleri pilavı Paella da yiyebilirsiniz. Levrek marin 16, çiroz 18, çerkez balığı 18 YTL.

İSTANBUL / Tel: (212) 265 50 63
 

3.Foça Fish Gourmet

300.jpg


Foça, İstanbul Anadolu Yakası’nda Küçükyalı sahilinde 1.5 yıllık bir mekan. Balık mezesi olarak levrek marin, palamut, torik ve somon balığından lakerda, izmarit salamura, soğuk levrek, soya soslu uskumru, uskumru çirozu, somon füme, somon pastırma yapıyorlar. Diğer deniz mahsullerinden yapılan mezeleri de bulabilirsiniz. Sıcak olarak servis edilen balık kokoreç, balık pizza, balık beyti, kalkan balığından beğendi, dülger menüer de var. Levrek Marin 3.50, balık pastırması 1.50, çiroz 3 YTL. Restoranın ünlü müdavimleri arasında Metin Akpınar, Cem Ceminay, Zuhal Olcay bulunuyor.

İSTANBUL / Tel: (216) 519 86 86
 

4.Cibalikapı Balıkçısı

301.jpg


İstanbul’da Cibali ve Moda’da iki şubesi var. Balık mezeleri arasında ringa füme, uskumru çiroz, torik lakerda, marul yaprağında balık sarma, balık salatası, kurutulmuş domatesli balık dolması en dikkat çekenler. Balık salatası, haşlanmış fener balığı ya da farklı balıklarla yapılıyor ve hardallı bir sosla süsleniyor. Kurutulmuş domatesli balık dolması ise kurutulmuş domatesin içine fener veya levreğin kavrulup soslanmasıyla yapılan, zeytinyağı ile servis edilen bir meze. Lakerdanın tanesi 5, kurutulmuş domatesli balık dolması ile marul yaprak sarmanın tanesi 3 YTL

İSTANBUL / Tel: (212) 533 28 46
 



5.İskele Balık Lokantası

Rumeli Kavağı’nda 1941’de Yakup Bayraktar tarafından kuruldu. Spesiyalleri arasında soğan suyu ve mayonez yağı ile yapılan levrek marin, uskumru balığı, soya sosu ve limon ile yapılan İskele marin bulunuyor. Uskumru çiroz, sardalye ançuez, hamsi marin, sade veya biberli hamsi de diğer balık mezelerinden. Deniz ürünlerinden ise ara sıcak olarak karides kroket, karides pane, kalamar füme, ahtapot ızgara yiyebilirsiniz. Tuzda balık, mersin balığından yapılan balık karski, balık beyti, balık Adana, balık kokoreç, balık çorbası restoranın iddialı olduğu çeşitler. Müdavimleri arasında Levent Kırca, Kenan Işık, Zerrin Özer, Tan Sağtürk, Kadir İnanır, Türkan Şoray ve Mehmet Ali Erbil var.

İSTANBUL / Tel: (212) 242 22 73
 

6.Poseidon

303.jpg


Küçük Bebek’te bulunan beş yıllık restoran, adını Yunan mitolojisindeki deniz tanrısından alıyor. Torik lakerda, palamut füme gibi salamura balık mezelerini kendisi üretiyor. Sıcak mezeler arasında soya soslu fener kavurma, balık kroket, deniz mahsulleri güveç gibi çeşitler var. Limon suyunda pişen levrek marine, alümünyum folyo içinde kendi suyuyla pişen fırında düğmeli ahtapot, sıcak servis edilen tuzda balık, defne yaprağı ve zeytinyağı ile pişilen kağıtta balık mantar, restoranın iddialı olduğu balık yemekleri.

İSTANBUL / Tel: (212) 263 38 23
 

7.Trilye

Trilye’yi emekli kıdemli binbaşı Süreyya Üzmez işletiyor. Üzmez aynı zamanda bir gurme. Mekanda, Türkiye denizlerinden çıkan her türlü balığı bulmak mümkün. Ayvalık’ın çakıl barbunu, Saroz’un mezgiti, İğneada’nın kalkanı, İskenderun’un lagosu, İstanbul Boğazı’nın lüferi bunlardan bazıları. En çok tercih edilen balık mezeleri levrek ve kılıç marine, kuşkonmazla somon sarma, dülger marine, lakerda, balık kokoreç ve balık köftesi. Levrek marine 7.50, kılıç marine 3, balık köfte 2.50, ahtapot salata ise 12 YTL. Başbakan R. Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve bakanlar kurulunun tamamı buranın müdavimi. Her gün 8.30’da açılıyor son müşteri çıkmadan kapanmıyor.

ANKARA / Tel: (312) 447 12 00
 

8.Kemal Usta'nın Yeri

305.jpg


İzmir’in en köklü balık restoranlarından Kemal’in Yeri Deniz Ürünleri Restoran, 55 yıldır müşterilerini ağırlıyor. Haftanın 7 günü açık. Hamsi hoşafı, hamsi sarma, lakerda, milanez, dil menüer, ısırgan soslu balık, balık fileto, sütlü buğulama ve kalamar dolması gibi 50’nin üzerinde çeşit balık mezesi Kemal’in Yeri’nin mönüsünde yer alıyor. Mezelerin hepsi aşçı Şenol Öztürk tarafından günlük olarak hazırlanıyor. Hamsi hoşafı, milanez ve dil menüer 5 YTL.

İZMİR / Tel: (232) 422 31 90
 

9.Halikarnas

306.jpg


Adana’nın 11 yıllık mekanı Halikarnas Deniz Ürünleri Restoran, lakerda ve deniz kokteyl ile öne çıkıyor. İşletmesi baba oğul Yılmaz ve Ali Yakar’a ait. Şu sıralar tam mevsimi olan lagos, dil balığı, levrek, keserbaş barbun balıklarını bulabilirsiniz. Çiroz, elma sirkeli levrek, balık salatası ve somon füme de mezeler arasında. Fatma Girik, Kadir İnanır, Altan Erkekli ve Metin Uca gibi ünlü müdavimleri var. Haftanın 7 günü udi Fevzi Uğurlar, Türk sanat müziği programı yapıyor. Çiroz, elma sirkeli levrek ve balık salatası 3 YTL, somon füme 3.50 YTL, lakerda 8 YTL. Kalecik Karası ve Moldova’dan ithal şarapların 70’lik şişesi 20-50 YTL, rakının dublesi 5 YTL.

ADANA / Tel: (322) 234 57 83
 



10.Alibaba

307.jpg


Ali Baba, Sarıyer Kireçburnu’nda 1920’de Ali Azveren tarafından kurulmuş bir mekan. Daha çok klasik balık lokantası mezelerini sunan Ali Baba’da, balık mezeleri arasında torik lakerda, uskumru çiroz, somon füme bulunuyor. Restoran her gün 20’nin üzerinde taze balık getiriyor. Tereyağda karides, karides söğüş, ahtapot salatası, kalamar, midye tava da diğer deniz ürünleri çeşitlerinden. Lakerda porsiyon 5, çiroz porsiyon 5 YTL. Müdavimleri arasında Tansu Çiller, İbrahim Tatlıses, Haluk Ulusoy bulunuyor.

İSTANBUL / Tel: (212) 223 25 25
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,013
Mesajlar
1,527,262
Kayıtlı Üye Sayımız
166,760
Kaydolan Son Üyemiz
Stronger

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst