Balıkesir

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan VitaEsMorte Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 5,370

VitaEsMorte

Zirve
Mesajlar
2,896
Tepkime Puanı
39
Balıkesir, Anadolu yarımadasının kuzey batısında ve önemli bir kısmı Marmara'da olmak üzere geriye kalan kısmı da Ege Bölgesi'nde yeralan bir ilimizdir. Güneyinden Manisa ve İzmir, batısında Ege Denizi ve Çanakkale, doğusundan Kütahya ve Bursa, kuzeyinden Marmara Denizi ile çevrilmiştir.

Balıkesir, Ege ve Marmara Denizlerine kıyıları olduğu için tarihi boyunca çeşitli kavimlerin istilasına maruz kalmıştır. Bu bölgenin Antik Çağdaki adı MYSİA'dır. İlin, adını nereden aldığı hakkında değişik rivayetler vardır. Bir rivayette Paleo Kastro (Eski Hisar), bir başka söylentiye göre Bal-ı Kesr (Balı çok), bir başka rivayette ise Pers Devlet adamı Balı-Kisra'nın adından, yada Balak-Hisar veya Balık-Hisar'dan geldiği söylenir.

Balıkesir'de turizm alanında büyük gelişmeler olmuştur. Başlıca turizm merkezleri Altınoluk, Ayvalık, Edremit, Akçay, Burhaniye, Ören ve Erdek'tir. Pek çok uygarlığa evsahipliği yapmış olan Balıkesir, zengin tarihi kalıntılarıyla insanlığın en eski dönemlerine ışık tutar. Buna örnek olarak Yıldırım Camii (Eski Camii), Zağnos Paşa Camii ve il merkezinde Saat Kulesi gösterilebilir.

Kent çevresinde doğal güzellikler içinde kurulmuş tarihi kalıntılarıyla pek çok kasaba bulunur. Edremit Körfezi ve oksijen yoğunluğu bakımından dünyada ikinci sırada gelen Altınoluk önemli ziyaret yerlerinden bazılarıdır. Zeytinlikler içinde yeralan Ayvalık ilçesi ise güzel kumsalları, kiliseleri karşısındaki adacıklarıyla ayrıca gezilmesi gereken bir beldedir. Tertemiz kumsallarıyla ünlü Sarımsaklı Yarımadası ve Cunda (Alibey) Adası gerçekten görülmeye değerdir. Balıkesir denilince akla hemen Yağcıbedir Halıları gelir. Ayrıca yörenin, pek çok türlülüğü ile birlikte kolonyası da meşhurdur. Balıkesir'e gelip bir kolonya imalathanesine girildiğinde bin bir çeşit bitkilerden imal edilen kokuları bulmanız mümkündür.

Ayvalık

Balıkesir'in ilçesi olan Ayvalık, temiz deniz suyu ve plajlarla, yeşil zeytinliklerle sarılmış güzel kıyılara sahip, tarihi ve arkeolojik değerleri barındıran bir tatil merkezidir.

Cunda

Bu adanın, Piri Reis'in Kitab-ı Bahriyasindeki Yund Adaları olduğu, Yund adının zamanla Cunda'ya dönüştüğü kabul edilmektedir araştırmacılar tarafından. Ayvalık'ta, yayılmacı düşmana karşı ilk asker kurşununu attırmış Komutan Ali Çetinkaya anısına, 'Alibey Adası' da denilmektedir günümüzde. Uzun yıllar bölgede yaşayan Rum vatandaşlar ise buraya 'Moshonisi' (Kokulu Ada) diyorlardı.

Dolap Boğazı denilen yerdeki köprü yörede Türkiye'nin ilk boğaz köprüsü tanınıyor.1966 yılında yapılan köprü, 54 m uzunluğundadır. Adanın tepeleri zeytin ve çam ormanlarının güzelliğini ve sakinliğini yüzyıllardır korumuş olmanın tüm gururunu yaşatırcasına bakir ve sessizdir.

Kentsel yada mimari cümbüş, ada sokaklarına ayrı bir hava, ayrı bir gizem verir sanki. Dar ve kıvrımlı sokakların en önemli özelliği Arnavut kaldırımlı taş döşemeleridir.
sahildeki balık lokantaları denizden taze getirilmiş tüm balıkları sunarlar size Egeli bir konukseverlikle. Papalinanızı , çipuranızı , fangirinizi, mercanınızı, levreğinizi, barbununuzu ve daha yüzlerce çeşit denizin sunduğu nimetleri , zevkinize uygun bir içkiyle, guruba bakarak keyifle yiyebilirsini.

Taksihiyarhis Kilisesi:

1873 te inşa edilmiştir. Şimdi artık akmayan Aşağı Çeşme sırasındadır. Rumların geleneksel olarak uyguladıkları, Bizans Mimarisi stilindedir. Cunda adasının metropol kilisesiydi. İç duvarlarındaki fresklerde Cebrail, Mikail, Bizans İmparatoru ve imparatoriçesi ve Yunus Peygamber resmedilmiştir.

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı :

Ayvalık Adalarına denizden ve karayolundan ulaşım mümkündür. Karayolu ile Balıkesir ili Ayvalık ilçesine gelindikten sonra bu ilçe ile Ayvalık Adalarının en büyüğü Alibey Adası arasında kara yolunu mümkün kılan bağlantı mevcuttur.

Edremit:

Balıkesir' in batısında Edremit Körfezi'nin kıyısındadır. İzmir-Çanakkale ve Balıkesir - Çanakkale Karayolları ilçenin ulaşımını sağlar. Şehrin içinde pek çok zeytinyağı ve sabun fabrikası vardır.Edremit'in dört bir yanı bağlar ve zeytinliklerle çevrilidir. Sebze ve meyveciliği gelişmiştir.

Erdek :

Balıkesir ilinin ilçesi olan Erdek, Açık Hava Müzesi, antik kentleri, temiz denizi ve kumsalı ile güzel bir turizm merkezidir.

Kyzikos :

Miletos'tan gelen göçmenler tarafından kurulduğu söylenen Kyzikos antik kenti ören yeri ilçe merkezinin 12 km. doğusunda, Bandırma yolu üzerindedir. Belkıs diye de bilinen Kyzikos antik kentinde 1902'de ilk kazılar yapılmaya başlanmış. Burada bulunan eserler Erdek Hükümet Konağı karşısındaki açık hava müzesinde sergilenmektedir. Bir kısmı da İstanbul Arkeoloji Müzesi'ne götürülmüştür. Hadrianus Tapınağı'nın temelleri ve sütun parçaları günümüze ulaşabilmiştir. Ören yerinde nekropol, Roma tiyatrosu ile surlardan bir bölümün kalıntıları görülebilmektedir. Kyzikos akropolü, Hamamlı köyü sınırları içinde bulunuyor. Hamamlı köyüne Bandırma-Erdek karayolunun orta noktasındaki Aşağı Yapıcı köyünden çıkılabilir.

Kazdağı Milli Parkı :

Zengin bitki örtüsüne sahip ve peyzaj güzellikleri ile etkileyici nitelikteki güzellik ve bol olan suların bulunabileceği vadiler,mitolojik denizlerin İda Dağı olması sebebiyle Kaz Dağının bütünü ve Sarıkız Efsanesinin geçtiği belirtilen Sarıkız Mevkii mutlak görülmesi gereken yerlerdir.

Altınoluk :

Bölgenin en gözde tatil yöresi Edremit'e 25 km uzaklıktaki Altınoluk.
Altınoluk orta halli aileler için tercih edilen yazlık tatil yerlerinin başında geliyor. Büyük çarşısı, cafe-bar ve çay bahçeleri akşam yemek sonrası şenlenirken "piyasa vakti" gecenin geç saatlerine kadar devam ediyor.
Plajlar ise hem ücretsiz hem de güzel. Sezon sonu Eylül ayında uyuyan deniz, dipte gazete okuyacak kadar berraklaşıyor.

Yemyeşil çam ormanları ile kaplı mitolojinin görkemli dağı olan İda (Kazdağı) görkemini bugün bile hissettiriyor ziyaretçilerine. Bölge bol oksijenli havası ve güzel doğası ile programlı yürüyüşler için çok uygun. Şahindere ve Manastır Deresi'ne doğru yapılan yürüyüşte doğal maden suyu kaynakları ve mağaralar; Hasan Boğuldu'ya doğru olanda ise dağın dibinden kaynayan Pınarbaşı deresi ve 17 metreden düşen Sütüven Şelalesi ile çevresinde oluşan küçük sevimli gölcükler görülebiliyor.

Altınoluk'u oksijen çadırına dönüştüren etkenlerin başında Şahinderesi Kanyonu geliyor. Bölgede hava değişimi sağlayan kanyon, dağdan çektiği çam kokulu havayı ovaya dağıtırken, denizden aldığı iyot kokulu havayı dağa çıkartarak bir çeşit baca görevi görüyor. Karşılıklı hava sirkülasyonunu sağlayan 27 km. uzunluğundaki kanyonun yüksekliği 600 metre. Açık U şekilli aralığı 700 metre civarında. Çevresi şifalı bitki ve otlarla bezeli olan Şahinderesi Kanyonuna Orman İşletme Müdürlüğü'nden izin alınarak giriliyor. Rehbersiz gezilmesi sakıncalı olan Şahinderesi Kanyonu'ndan 25 km'lik bozuk toprak yo, daha çok jeep türü araçlarageçitveriyor.

Antandros, Anadolu'da İDA (Kazdağı)'nın güney eteğinde ve Edremit Körfezi'nin kuzeyinde yer alan antik bir şehir. Son yapılan arkeolojik kazılarda elde edilen zengin mozaiklerle süslenmiş olan geniş evlerin varlığı, Antandros'un zenginliği ile ilgili ipuçları vermektedir. Adramytteion'dan Assos'a giden yol üzerinde bulunması Antandros'un askeri önemini artırır.

Akçay ile Altınoluk arasındaki Tahtakuşlar Etnografya Galerisi köyün hemen girişinde yer alan köy bir müzesi. UNESCO'dan özel ödül almış müze, Türkmen kültürünün iş aletlerinden giysilerine, çadırlarından ev gereçlerine kadar onlarca esere ev sahipliği yapıyor mütevâzi ve sessiz bir ortamda.

Küçük bir resim galerisi ve kütüphanesi de bulunan müze, haftanın her günü ve günün her saati açık.

Altınoluk yakınlarındaki Hasanboğuldu gölü, hem söylencesi, hem de soğuk suyu ile dilden dile dolaşan bir tatil yeri.. Aşık olduğu kıza kavuşmak için sırtında kocaman bir çuval tuzu dağa çıkaran Hasan'ın öyküsü yerlilerin sıkça ve keyifle anlattıkları bir hikayedir.

Gönen Kaplıcaları :

Gönen ilçesindeki kaplıcanın çok eski bir tarihi vardır. Kaplıca Mısırlılar, Romalılar ve Bizanslılar zamanında işletilmiştir. Yörede yapılan kazılarda çıkarılan termaller ile ilgili tarihi eserler Gönen Açık Hava Müzesinde bulunmaktadır.
 

Etiketler
Ynt: Balıkesir


104doy0.jpg


115vos6.jpg


erdek1nr8.jpg
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,440
Mesajlar
1,517,977
Kayıtlı Üye Sayımız
172,096
Kaydolan Son Üyemiz
R.K. o.oğlu

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst