Ynt: BAOFENG UV-5R mi WOUXUN mu
Yanlış anlaşılmış veya itham olarak düşünülmüş bir konu yok.Zaten burada sadece fikirlerimizi paylaşıyoruz.
PMR ile ilgili standart bizim kendi standardımız değil; Aynı tüm telsiz sistemlerinde olduğu gibi uluslararası standartlar bütününün bizim ülkemize uyarlanmış şeklidir.
Dünyanın neresine giderseniz gidin; PMR kullanan ülkelerde tamamen aynı cihazlar kullanılmaktadır ve çıkış güçleri de bizimkiyle aynı.
Bunlar zaten kısa mesafe için tayin edilmiş ve kapsamları düşük olduğundan dolayıdır ki izne tabi tutulmamışlarıdır.
İzne tabi tutulan frekanslar da zaten daha önce de belirttiğim üzere bizim tümünü kullanamayacağımız kadar fazla.
TYK (Telsiz Yayın Kontrolü) kapsamında daha geniş kapsama alanına sahip cihazları kontrol altına alınabilmesi adına da bir takım düzenlemeler getirilmesi zorunlu hale gelmiştir.
Eğer bu yapılmazsa durumumuz 80li yılların CB cihazlarına döner ki bunu da hiç ümit etmiyorum.
Kısa bir örnekle; O yıllarda 09 kanalı acil durum kanalı olarak tayin edildi ve devlet tarafından Polis, Hastane gibi acil duruma müdahale etmeleri gereken birimlere Halk Bandı sabit telsizler kuruldu. Bizim arkadaşlarımız kendilerine verilenle o zaman da yetinmeyip acil durum muhaberesini imkansız kılacak hemen her türlü oluşuma imza attılar.Acil durum muhaberesi çalışmasının o zamanki kendini bilmez istasyonları tarafından bloke edilmesi neticesinde fiyaskoyla sonuçlanmasının ardından bu resmi kurumlar kendilerine verilen cihazları kapatarak Milli Emlak idaresine iade ettiler.Çünkü o kurumlarda çalışan kişiler normal bir durumda sessiz olan ve yalnızca acil durumda çağrı gelen bir cihazla karşılaşacaklarını umuyorlardı. Ama karşılaştıkları şey "Batı Almanyanın Baba istasyonu, sesimiz geçiyormu? / Seni duymazlar, sen sinek istasyonsun. / Ne kadar sinek istasyon varsa >£#$£>½# / Bende senin >£#$<>£½$#½ / Küfretmeyin yaw /Aha bir de mandalcı geldi iyimi / Lan dallama Mandallama / Bak 24 saat müzik bağlarım kanala, Cihazımı yakarım yine konuşturmam / Acil durum kanalı burası arkadaşlar / Ne acili? me acili? / Biz onlara engel mi oluyokki? / En azından küfürlü konuşmasanız / Dinlemesinler onlarda o zaman >£#£#$>£½#>$#" türünden di.
Ve durum ortada. Resmi bir kurum veya hastane tarafından dinlenen ve cevap verilen bir acil durum kanalımız yok.
Bu sebeptendir ki "Ben TYK'nü sonuna kadar destekliyorum".
Baofeng konusuna gelince; Eğer ille de PMR frekansında kullanacaksanız o frekansa uygun ve SMA dişi konnektörlü antenler Motorolanın çıkardığı dijital cihazlarda var.Sanırım Motorola DP 3600 olmalı. Bu cihazların antenleri Üst Band UHF ve konnektörleri de Baofeng UV5R ye uygun.Antenin fiyatı 30~40 TL civarında diye tahmin ediyorum.
Umarım faydalı olabilmişimdir.
Saygıyla