Ynt: Benzinli ve Dizel Motorlardaki KW ve Tork Farkları Hakkında Sorular
Aytunç bey;
Kelime olarak KW, HP, PS veya Torkun tanımını yapamam ama daha önce benzeri bir soru soran arkadaşıma şu şekilde anlatmıştım. Aynen kopyalayarak size iletiyorum:
**************************
Bir motorun en önemli özelliği silindirlerde oluşan yanma gücünü pistonlar aracılığı ile kranka iletmesi ve bu krankın dizaynı sayesinde belirli bir güçle krankı çevirerek hareket kaynağı oluşturmasıdır. Bir motorun torku bu krankı döndürebilmek isteği ile ölçülür. pistonların uyguladığı basınç ve krank dizaynı nedeniyle bu güç az/çok, kısa ömürlü/uzun ömürlü gerçekleşir.
Tork ne kadar yüksekse, motor o kadar hareketli ve canlı olur. Araçtaki şanzımanlar aracılığı ile tekerlere bu güç belirli oranlarda aktarılır. Sürünme oranı bu vites kutularındaki dişli oranlarının ve diferansiyellerdeki axle oranının çarpımıdır.
Örn: Ana şanzıman son dişli oranı 0.77, arazi vitesi son dişlisi 1.22, dif oranın 3.54 --> bu durumda sürünme oranın 3.3255; yani motor 3.3255 tur krank dönüşü yaptığında, teker bir kez dönecek demektir.
Motorun torku kuvvetli ise, bu dönmeyi daha kolay sağlar. Bu yüzden araziye çıktığımızda düşük devirde yüksek tork veren motor sahibi olmayı isteriz.
Beygir gücü ise, aslına bakarsan Torka bağlı olarak hesaplanan bir orandır. Formülü:
Torque Nm x Devir / 7.1208 = HP
Malum, motor her devirde aynı torku üretemez... maksimum torku ve maksimum beygir gücünü verdiği devirler farklıdır.
Örnek: Max HP 200, max Tork 475Nm (yeni 3.2lt ford motorunun fabrika verileri)
Hesaba koyalım:
470 x 1500 / 7.1208 = 99HP,
475 x 2500 / 7.1208 = 167HP ve
400 x 3500 / 7.1208 = 197HP
Bir motorun o anki beygir gücü ne kadar yüksekse, araç o viteste o kadar rahat gider...
**************************
Son sorunuzun cevabı olarak torku en düşük devirde başlatıp en yüksek devire kadar en yüksek seviyede veren motor, rakibini daha rahat çeker diyebilirim.