Ynt: Bitkisel Yağların Dizel Motorlu Tarım Araçlarında Yakıt Olarak Kullanılması
Marketlerde şişelerde satılan alkoller genellikle %95'liktir. Hem de çok pahalıdır. İşinizi görmez. Biyodizel dediğiniz şey temelde yağ asidinin metil esteridir. Bazı yerlerde etil esterinin de kullanıldığını duydum, ama hiç karşılaşmadım. Propil esterini ise hiç işitmedim-dolayısıyla bulmanız gereken metil alkoldür. Zaten hepsinden de ucuzdur. Marketlerde bulacağınız alkoller aynı zamanda bir ihtimal denatüredir. (Markette metanol satılmaz, zehirlidir. Etanol=içilebilen alkol satılır. İçilmesini engellemek amaçlı içerisine eser miktarda kokusunu bozucu kimyasal katılmış olabilir=denatüre) Kısacası arayacağınız malzeme yüksek saflıkta (%99 ve üzeri) teknik metil alkoldür. Gösterdiğiniz şişe (metil alkol yazanı tabi) tam da o işi yapacak üründür. Üreticisini de tanıyorum (Tekkim) mutlaka 30 L bidonda ve daha büyük ambalajda mevcuttur. Bu şekil çalışan başka firmalar da var. Genellikle satılan ürünü (bidon ve üzeri ambalajda) izine bağlı olduğu için başka isimle satarlar. Örneğin biz temizlik amaçlı toluen alıyoruz, bidonda tiner yazıyor. Alan da satan da ne olduğunu biliyor. Soğutucu banyolar için aldığımız etanolde ise cam temizleyici yazıyordu mesela...
Baz olarak da potasyum yerine sodyum hidroksit seçmeniz daha uygundur diye düşünüyorum. Ben potasyum hidroksit kullananı görmedim, zaten biraz daha pahalıdır. Bu malzemeyi alırken de yüksek saflıkta (%90 ve üzeri) teknik kostik olarak almanız gerek. Tehlikeli bir kimyasaldır, beyaz kırıntılar şeklindedir, çok yakıcı ve koroziftir. Çıplak cilt üzerinde asitten daha etkilidir. Kuru halde dökerken vs. tozar-nefes almayın. Eldiven kullanın. Çok nem çekicidir. Hemen ıslanmaya başlar-çabuk tartın, ambalajı iyice kapatın. Havadaki karbon dioksit ile birleşerek sodyum karbonata dönüşür. Aldığınız kostiği çabuk tüketeceğiniz miktarda alın, saflığı zamanla azalır, karbonata dönüşür.
Ersan Bey,
Titrasyondan bahsettiğinize göre kimya veya ilgili bir alandasınız diye düşünüyorum. Titrasyonla serbest yağ asidi miktarını bulmak basit gözükür, ama çok da basit değildir. Deneyim gerektirir, ayarlı kimyasallar gerektirir. (Hassas çalışacaksanız) Deneyim kazanana kadar aynı numuneyi her analizde farklı sonuç bulmanız muhtemeldir. Atık yağ çözeltide tamamen çözünmeyebilir-ısıtmak gerekebilir-ısıtınca sonuç değişir mesela. Bunun yerine kostik miktarını birazcık fazla almak bence epey eziyetten kurtarır. Kostik alumiyumu eritir-aluminyum bidon kullanmayın. Piyasada bulunan 60 L mavi kimyasal bidonları kullanılabilir mesela. Su damacanası da güzel çözüm. İçine bir ısıtıcı rezistans ve karıştırıcı takıp arada bir termometre ile sıcaklığı kontrol edebilirsiniz.
Atık yağ ile biyodizel biraz daha tecrübe isteyen bir olay, ama neden olmasın. Su bu işin düşmanı; kullanacağınız kimyasal ve malzemeler olabildiğince susuz olmalı. Bir de daha önce belirtmiştim, üreteceğiniz biyodizeli anlık hevesle temiz görüp hemen kullanmayın, mutlaka dinlendirin. Dipte birikenleri görünce şaşıracaksınız. Ürettiğiniz biyodizelin içine termometre koyup örneğin bir cam bardak içerisinde buzdolabına koyabilirsiniz, soğukta nasıl davrandığını görmek açısından. Yada mesela motorin ile karıştırıp koyabilirsiniz, kullanacağınız oranda. Kışın ne ile karşılaşacağınızı bilmek iyi olur.
Son olarak, Derya Bey aracınızın motoru hangisidir bilmiyorum ama eski tip motorlarda yağı süzüp direk depoya motorinin üzerine koymanızın sakıncası olmamalı diye düşünüyorum, uğraşmazsınız. Hatta madem endüstriyel boya işindesiniz, biraz white spirit veya kerosen ile azıcık inceltip koyarsanız tadından yenmez...