Boyun Kırığı

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan tarkan72 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 7
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 7,086

tarkan72

Hayal etmek bilgiden daha önemlidir;AlbertEinstein
Yer
Beykoz
Sığ sulara atlarken oluşan boyun kırıkları,yaz aylarında kontrolsüz denize girilen deniz derinliğinin tam olarak tahmin edilemediği yerlerde gelişen ve boyun omurlarının kırılmasıyla sonuçlanan ve kırık kemik parçalarının sinirleri hasarlayarak felç yaratan tıbbi bir acil durumdur.

Spinal-Disc-Prolapse.jpg

Etiketler
Ynt: Boyun Kırığı

Felç olma ihtimalinin yanında boyun omurlarının içinde solunum merkezinin de hasar görüp solunum felci neticesinde ani ölümlerde görülebilir. Şiddetli arkadan araç çarpmasına bağlı trafik kazalarında kamçı hareketi nedeniyle omur sinirlerinde hasar oluşabilir. Bunu engellemek için başlıklar doğru ayarlanmış olmalı.

madem söz boyundan açıldı buna cevap verebilecek olan varmı acaba.ben c4-5, 5-6 disk kaymasından boyundan ameliyat oldum ve sağ kürek kemiğinden kemik grafit alındı yerleştirildi.dalışa merak saldım ve dalıp dalamayacağımı öğrenmek istiyorum.birkaç doktor o bölgenin basınca maruz kalmaması gerektiğini ve dalamayacağımı söyledi bir başka dalış hocası arkdaşımda dalamazsın dedi.yokmu bunun bir çaresi.sorunumu gizleyerek 1 yıldız sertifika aldım ama daha derine dalmaya cesaret edemiyorum duyduklarımdan sonra.acaba dalma imkanım kalmadımı.(daldıkça basınç artıyor her 10 metrede bir)

Her türlü kırık,acil durumlarda sabitlenerek Acil müdahale yapılmalı.Neden?Kemiklerin yüzeyleri pürüzsüz olmasına rağmen-doktorun ağız muayenesi için kullandığı dil basacaklarını düşünün-kırıldıkları an açıkta kalan uçları jilet kadar keskindir.Eğer sabitlenmeden taşınmaya müdahale etmeye çalışılırsa bu uçların sinirleri zedelemesi kaçınılmazdır. Sinirlerin kendini yenileme yeteneğinin olmaması da buna eklenirse durumun önemi anlaşılabilir.Damarları keserse ölümcül kanamalara yol açabilir mi?Evet.İsterseniz kırıklarla ilgili başka bir konu veya kanama kontrolü bunlarla ilgili konular da açılabilir.Dikkatli müdahale kişinin hayatta kalması veya sonraki hayatını nasıl geçireceği açısından maalesef çok önemlidir.Yani o trafik kazalarında adamın boynuna sarılıp çekmeye çalışanlar yarardan çok zarar vermektedir.
Boyunlukların Trafik Setlerine girecek ve iyi kötü işe yarayacak modelleri 4 TL,tabii ki çok değişik çeşitleri ve fiyatları var.Bu(4tl) işe yarar mı?Arabasından çıkartıp birinin kullanması kazazedenin hayatını kurtarabilir.Mc Gyver gibi karton kutu,maket bıçağı,çengel iğne,havlu yapıp improvise(uydurma)bir boyunluk ta yapılabilir,en olmadık durumlarda.Ama bununla ne kadar sabitlenebilir?
Suyun içerisinden böylesi bir kişinin sabit bir sedye ile veya kaşık sedye ile sudan alınmasıı gerekir.Plajlarda Attucho olarak piyasada bulunabilecek (Türk markasıdır) 150-200 TL arasında fiyatları değişen sedyelerden olması ve kişinin su içinden boynu sabitlenmiş,su yutması önlenmiş,tek parçalı sabit sedye ile yavaş hareketlerle panik yapmadan ambulansa taşınması,orada da sarsıntılara karşı sabitlenerek nakli idealidir.Plaj işletmesi yapan arkadaşların,,cankurtaran olarak çalışan,eğitim almış arkadaşların bu senaryoyu hep beraber uygulamaları ve takım olarak çalışmaları önemlidir,kareografinin oturması hem mesleki tatmin,hem de ileride yaşanabilecek adli durumlardan korunma açısından önemlidir.Eğitimleri yapalım,ama bir noter onaylı defterde de kaydı olsun artı yapılan günlük görevlendirmeler teçhizatlar hep bu defterde kayıtlı olsun.
Boyun ile ilgili ciddi bir ameliyat geçirmişsiniz,geçmiş olsun,olayın olduğu anatominin 3 boyutlu olarak,damar,sinir komşuluklarıyla irdelenmesi daha doğru olur.Doktorunuzun uyarılarını ciddiye almanızda veya Fizik tedavi uzmanının vereceği program sonucunda takiple yine Sinir Cerrahınıza geri dönüp onun onayını aramanızda fayda görürüm.Bir faaliyetinizin en olmadık yerinde sinir veya damarsal herhangi bir sıkıntının yaşanması durumunda bunun sonuçları ne olur;söylemek güç.Scuba farklı basınçların,akıntıların da etkili olabildiği bir ortam,bunun da hesaba katılması gerekebilir.Buddy niz tek başına bu müdahaleleri yapamayabilir...

attucho1.jpg

bahcivankurt' Alıntı:
madem söz boyundan açıldı buna cevap verebilecek olan varmı acaba.ben c4-5, 5-6 disk kaymasından boyundan ameliyat oldum ve sağ kürek kemiğinden kemik grafit alındı yerleştirildi.dalışa merak saldım ve dalıp dalamayacağımı öğrenmek istiyorum.birkaç doktor o bölgenin basınca maruz kalmaması gerektiğini ve dalamayacağımı söyledi bir başka dalış hocası arkdaşımda dalamazsın dedi.yokmu bunun bir çaresi.sorunumu gizleyerek 1 yıldız sertifika aldım ama daha derine dalmaya cesaret edemiyorum duyduklarımdan sonra.acaba dalma imkanım kalmadımı.(daldıkça basınç artıyor her 10 metrede bir)

Suyun altında yatay pozisyonda durmamız ve bazen boyun kaslarına yüklenmeden ötürü kas tutulmaları ya da incinme oluşabilir. Dalış için 20 metre ideal bir seviye. görüş iyi ve pek çok sualtı canlısını da görmek olası. Bu nedenle katiyen dalış zevki için derinlik şart değil. Bazı dalışlarım 10'ar metrelerde oldu ama o kadar keyifliydi ki!
Konunun uzmanı değilim ama ani hareketlerden kaçınarak, tüp gibi ağır donanımları suda giyerek ve dönüşünüzü bir bütün halde yaparsanız sportif limitlerde olan dalışınız sağlığınız için sorun teşkil etmeyebilir. Üstelik gündelik hayat sizin için daha tehlikeli bile olabilir. Bir arkadaşınızın el-kol hareketi çekmesi,trafikde araç kullanırken ani fren vb. hareketler boynunuza zarar verebilir. Geçmiş dileklerimi sunar; keyifli ve zararsız dalışlar dilerim.

Ahmet Bey isterseniz kararı Sinir Cerrahı versin.Boyunla ilgili her türlü nüks ve Scuba ortamında gelişebilecek komplikasyon ciddi sonuçlarla sonuçlanabilir.Solunumun durmasından,greft in anastomozlarında oluşabilecek kanamalardan veya oluşabilecek parezi veya paresteziden çekinmek ve uzman görüşüne değer vermek daha doğru olur.

tarkan bey teşekürler.ben cevabımı buldum sanırım suyun altına ancak küvette inerim ;D ;D ;D işin şakası bir tarafa sanırım dalış macerem istemeyerekte olsa son bulacak önce can sonra dalış değilmi.belki ufak ama derin olmayan dalışlar olabilir ;) 10 metreyi bulmayan dalışlar gibi

özay bey herşeyin başı sağlık sizde biliyorsunuz.bu sebeple bu sıkıntınızı gizleyerek kendinize iyilik değil kötülük yaparsınız.su altına inildikçe basıncın artmasına mukabil operasyon geçirdiğiniz bölgenizle ilgili sorunlar yaşayabilirsiniz.vücudumuzda oluşan kesilerde dahi geri dönüşüm en fazla %80 oranındayken omurilik dediğimiz ve boynun altında kalan uvuzlarımızın motor hareketleri ve duyu fonksiyonlarıyla ilgili gerekli iletimi sağlayan sinir liflerinin korumasını yapan ve dik durma posturumüze katkısı olan vertebra kemiğine yapılan bir greftten söz ediyoruz.rizsi varın siz düşünün.bununla ilgili yurtdışında sanırım özel kıyafetler geliştirilmişti ancak seri üretimi ve nerden bulabileceğiniz konusunda çok fazla bilgiye sahip değilim.kendinizi çok fazla zorlamadan çok derine inip fazla basınca maruz kalmadan yapacağınız dalışlar ve yüzme egzersizleri boyun kaslarınızın gelişmesine yardımcı olacaktır ve bu durum gerçirdiğiniz ameliyat için oldukça faydalı olacaktır.
umarım gerekli bilgiyi verebilmişimdir.saygılar
Dr. Mustafa Yalçın

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,843
Kayıtlı Üye Sayımız
166,944
Kaydolan Son Üyemiz
Bir öğretmen

Geri