Ynt: Bu Cb Hangi Band Olabilir?
1. Bu cihazları bilen ve hangi band olduklarını doğrulayacak arkadaş var mı?
Yerinde test yapalım
26965-27405 KHz arası CB bandı. AM.
2.Şayet bendeki AM ise zaman zaman umulmadık şekilde yüzlerce km ötesiyle bağlantı kurup belliki bazı fiziksel ve doğal engeller ile atmosfer koşullarına bağlı olarak topu topu birkaç km ötesiyle bağlantı kuramayışım bu AM bandının özelliğimidir?
Hayır. CB bandı cihazlar normal koşullar altında mahalli haberleşme içindir. İdeal koşullarda 50-70 km menzil iyi bir sonuçtur. Atmosfere bağlı olarak, yılın, mevsimin ve günün değişik saatlerinde binlerce kilometre uzaktaki istasyonlarla haberleşme olabilir.
Mahalli haberleşme için de iyi bir anten ve kablo kullanmanız uygun olur.
3.Öyle ise , hem yasal ve hemde fiziksel açıdan Türkiye gerçekleri göz önüne alınarak bu tür sorunları elimine edebilmek için FM,HF,VHF,UHF bandların hangisi veya hangilerini bünyesinde bulunduran multi band cihaz önerilir?
Aynı sorunlar orada da var ki.
VHF/UHF cihazlar (röle ve echolink hariç) zaten kısa menzillidir. İdeal şartlarda 30-40 km menzile ulaşabilirsiniz.
Türkiye gerçekleri? Karadeniz'desiniz, elinizde en "baba" cihaz var, en "baba" anten en "baba" "takoz". Bir vadiden ötekine sesinizi duyuramayabilirsiniz. Çok doğal.
Onun için ihtiyaçlarınızı tam ortaya koyun, ona göre çözüm arayın.
Multiband cihaz?
Örneğin bende Kenwood TS570 var. Monoband bir mobil antenle kullanıyorum. Manisa'daki bir arkadaşım ile 40 metre bandında deneme yaptık. ben onu çok iyi duydum (59). 40-50 Watt ve 27 MHz için tasarlanmış bir 5/8 vertikal anten ile. Arkadaşım beni sadece 2-3 duyabildi. Ama Hollan'daki istasyon beni, atmosferin uygun olduğu anlarda 59+20 duyuyor 50 Watt ile. Bugün bir Alman istasyonla konuştum. 700 Watt ve Yagi anten
İhtiyacınızı ortaya koyun ve çözümü ona göre arayın. Arayalım.
Yukarıda bahsettiğim cihaz için amatör telsizcilik lisansına ihtiyacınız var.
4. Varsa bilinen bir adres o cihazı temin edebileceğim yer konusunda yardımcı olabilecek kimse varmı?
Hangi cihaza karar verdiniz ki?
Örneğin Kenwood TS-480 HX (bu model 200 watt, TS-480SAT anten tunerli ama 100 watt)
http://www.mobilcom.com.tr/asp/product/128540/Kenwood-TS-480HX-HF-50MHz-Arac-Telsizi
CB cihazlara da bakınız.
Selamlar