Çadır Tulum Nasıl Saklanır ?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan navaraextreme Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 10
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 7,537

navaraextreme

Kamp III
Yer
ADANA
3 Adet tulumum var ama nasıl saklamalıyım bilemiyorum şuan evde misafir odasındaki dolabın üstünde çantalarında sıkıştırılmış vaziyette durmaktalar. Torbalarından çıkartıp asmalımıyım? Çadır ıslanınca evde salona kurup kuruttuktan sonra çantasına koyuyorum acaba onudamı asmalıyım ?

Etiketler
Tulumları çok uzun süre kullanmayacaksanız gerekli temizlik ve bakımın ardından kuruttuktan sonra en iyisi tahta ve kalın bir elbise askısı ile dolaba asın ama tulumun alta ve üste gelen taraflarını ayda bir değiştirin. Kaztüyü ya da elyaf altta toplanır onu engellemiş olursunuz. Çadır için iyice nemli bezle silinip kurutulduktan sonra uygun olarak paket yapılacak şekilde katlanmalı ve kendi çantasında ya da torbasında polleri, kazıkları ve varsa gergi ipleri ile beraber paketlenmelidir. Çadır paketi kesinlikle nemli ortama konulmamalıdır. Nemli ortamdaki çadır nem dolayısıyla çürür ve özellikle sentetik olmayan kısımlar kolayca küflenir. Çadır uzun süre kullanılmayacak ise ayda bir hiç olmazsa iki ayda bir paket açılarak kontrol edilmeli havalandırılmalı ve yeniden paketlenmelidir. Çadır çok özel bir sebep yoksa kesinlikle yıkanmamalı ve hele hele çamaşır makinasında yıkama yapılmamalıdır.

Ynt: Çadır Tulum Nasıl Saklanır ?

Çadır için bende kesinlikle kendi kılıfnda ve düzgün katlanmış vaziyette saklayın derim..Temizlik ise ılık suda hafifi köpüklü ama abartmadan temizlenilebilir..çamaşır makinasına ise;''AMAN HAAA'' derim..

Tuluma gelince işte o biraz farklı aslında her ne kadar tulumları kılfında sıkıştırılmış olara saklayın densede bana göre en güzeli açık ve herhangi bir dolabın ya da baza( benzer yapıdaki yatakların altıda olabilir) altında açık şekilde saklayın derim..Bir de sık sık havalandırmanızı önerebilirim..

aslında evlerde uygun yer olsa en güzeli dağlarkızının dediği yatay konumda saklamak ama artık evlerde öyle bir bölüm yok belki açılınca yatak olan bazalı kanepelerin birisinin alt sandığını sadece tulumlara ayırarak o şekilde saklanabilir.

Peki nekadar zaman için bunları kılıflarında tutmak doğru mesela 1 hafta kullanmıyacaksam asmalımıyım ? bide düzgün katlamaya çalıştım çadırı ama daha acemiyim katlaya bildim mi bilemiyorum nasıl emin olmalıyım püf noktaları nelerdir ?

Uyku tulumlarının mağazalarda satılana kadar kılıflarında ve sıkıştırılmış olarak stoklandığını biliyoruz. Ama insan o kadar parayı bastırınca doğal olarak "ya bir daha kabarmazsa" diye açık vaziyette saklamak istiyor.

Ben eski evde kamp eşyalarımızın durduğu hobi odasında tavana 2 tane kanca dübelleyip askıyla ona asıyordum. Şimdiki evde ise ya hiç sıkıştırmadan üçe katlayıp bir rafa koyuyorum, diğerini de aynı şekilde onun üstüne. Bazen de büyük hurç gibi bir torba var, sıkıştırmadan onun içinde duruyorlar.

Bakım konusuna gelince, kamptan döndükten sonra varsa nemi kuruyana kadar havalandırıp sonra dediğim şekilde saklıyorum, herhangi bir bakım yapmadım, yıkadım mı hatırlamıyorum

Çadırı ise; daha kamptan dönerken hava durumuna göre, çadır kuru ise, sadece üstündeki ot ve tozu silkeleyip torbasına girecek şekilde bir ucundan başlayıp uygun ende katlayıp rulo yapıyorum ve torbasına koyuyorum. Ama yağmurlu bir kampsa, eve geldiğimde ya balkonda, ya banyoda açıp, suyunun süzülmesini ve kurumasını bekleyip, üstündekileri silkeleyip, demin bahsettiğim şekilde katlayıp, rulo yapıp torbasına koyuyorum. İç çadırı, polleri, sikkeleri ve ayrı ise ipleri müsaitse bir çantada toplamakta fayda var, değilse de mutlaka yanyana kendi kılıflarında durmalılar.

Sözünü ettiğim uyku tulumlarını da, çadırı da 14-15 senedir bu şekilde muhafaza ediyorum ve 14-15 senedir aynı malzemeleri kullanıyorum.

Tulumları saklamanın en iyi yolları bunlar...

Dediğim gibi açık halde saklamak havalanması açısından çok faydalı..Gerçi belli bir zaman sonra baktınız tulumunuz işlevini yitirmeye başlamış gibiyse yeni bir tulum almak yerine elyaf ya da kaz tüyü (hangisiyse artık) alınıp modifiye edilebilir..
Rafa katlama olayıda hoş bir fikir aslında ama ben genede bazalı yatakların alt kısmına açık şekilde koyulması tulumun ömrünü dahada uzatır kanantindeyim..
Temizliğinde ise;gerekmediği sürece yıkanması taraftarı değilim..En güzeli bahara yakın balkonda uzun süreli havalandırmak..Tabi fazla abartmadan hafif sabunlu su ile üst kısmıda silinebilir.