Çakmak Taşı ile Ateş Yakmak

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan İSA Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 17
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 27,439
İ

İSA

Ziyaretçi
Çakmak taşı ile ateş yakma denemelerimin sonucunda elde ettiğim bilgileri sizlerle paylaşmak istedim.

İşe başlamadan önce gözümde büyüyen bir olayken, denemelerimden edindiğim tecrübe, doğru teknik ve ekipmanla aslında hiçte o kadar zor bir iş olmadığını anladım.

http://gokhanbakla.blogspot.com/2012/06/cakmak-tas-ile-ates-yakmak.html

umarım birinin işine yarar. ;)

not; kav için mantar bulma ve kurutma işine daha giremedim ama araştırmaya devam ediyorum...

Etiketler
Ynt: Çakmak Taşı ile Ateş Yakmak

Hoş geldin Gökhan. :smiley:

İnşallah bir ara ben de deneyeceğim bunu. Bende de çakmak demiri var, taş ve gerisi yok...

Hoş bulduk Eylem, ;)

Çelik varsa sana gerekli olanlar çakmak taşı ve kav. eğer metal kutu varsa kavı yapması 10 dakika ama taşı bulması biraz zahmetli olabilir. :-\

İstersen iki parça taş gönderebilirim..

Merhabalar çakmak taşı ile ateş yakmak bir hayatta kalma durumunda çok işe yarar. Fakat kav konusu biraz sıkıntılı. Benim açtığım başlıkta çakmaktaşı ile ateş başlatmada kav olarak pamuk kullanmıştım. Pamuk bittiği anda çakmak iş yapamaz hale geliyor. Büyüteç ile ateş yaktığımda ise çürümüş ağaç gövdesi kullanmıştım. Çürümüş ağaç gövdesi doğada kolay bulunabilen bir malzeme. Acaba çakmak taşından elde ettiğimiz kıvılcımı pamuk ve kömürleşmiş bez gibi önceden hazırlanmış malzeme ile değil de ağaç gövdesi ve mantar üzerinde denesek nasıl olur. Eğer istern modern ister bildiğimiz çakmaktaşı olsun birkaç kıvılcımda mantar yada çürümüş ağaç gövdesi gibi doğada kolay bulunan maddeleri ateşleyebilirse bu işimize çok yarar. Denemek lazım...

Merhaba Ahmet,
Benim aslı önceliğim ateş yakabilmek değil, eskilerin kullandıkları malzemeler ile ateş yakabilmek. Yoksa sizde kabul edersiniz ki günümüz teknolojisinde üretilmiş, tüm bu eski kitlerden çok daha işe yarar ve az yer kaplayan ürünle mevcut.

Kav konusuna gelirsek, pamuktan yapılan kavın ömrünün az olacağı aşikâr ama küçük bir alev ile tutuşan bir ot öbeği ve onu besleyen küçük dal parçaları kocaman bir kamp ateşine dönüşebilir. ;)
Amaç benim gibi eskilerin izinden gitmekse iki seçeneğiniz var, kömür bez ve mantar. Bunlar için için közlenerek yandığından biraz daha uzun zaman veriyor bize. Ayrıca bezi geçtim ama mantarın öyle ağaçtan kopart çak kıvılcımı yansın gibi bir durumu yok ne yazık ki. Bu mantarı bulduktan sonra uzun bir işleme safhasından geçirmek gerekiyor. Sonuçta ortaya çıkan ürün ise pamuk kadar kolay kıvılcım yakalayabilen, parçanın büyüklüğüne göre de saatlerce bu közü içinde sönmeden yaşatabilen bir malzeme.
Eski teknikleri araştırırken bazen benimde – şöyle yapak nasıl olur, gibi sorular aklıma takılır ama sonunda anlarım ki, yapılabilecek bir şey olsaydı kesin eskiler bunu bulurdu. Zira onlar bizden çok daha fazla çakmak taşı ile ateş yakmaya çalışmış ve bu malzemeler ile çok daha fazla uğraşmışlardı. Bu sebepten onların süzgecinden geçmiş bu iki temek malzeme benim için öncelikli referanstır.

İSA' Alıntı:
Hoş bulduk Eylem, ;)

Çelik varsa sana gerekli olanlar çakmak taşı ve kav. eğer metal kutu varsa kavı yapması 10 dakika ama taşı bulması biraz zahmetli olabilir. :-\

İstersen iki parça taş gönderebilirim..

Çok sağolasın. Göndermek için sakın tezcanlı davranma. Hem acelesi yok hem de bir yerden bir şekilde bulurum; haybeye kargoyu zengin etmeyelim. ;)

iki tahta parçası ile, bir birine sürterek, ateş yakan var mı aranızda?

cank' Alıntı:
iki tahta parçası ile, bir birine sürterek, ateş yakan var mı aranızda?

Ben bir tahta parçasına kanal açtım, diğer tahtayı bu kanala hızlı hızlı sürtmek suretiyle kıvılcım elde etmek istedim ama kıvılcım elde edemedim. Çünkü çok hızlı bir şekilde sürtmek lazım insanı çok yoruyor. Bir hayatta kalma durumunda insan enerjisinin büyük bir kısmını buna harcayacaktır. Mümkünse fazla enerji harcamayacağımız başka yöntemler deneyerek ateş yakmayı denesek daha mantıklı olur. Tabi işi öğrenmek amacıyla doğada başımıza bir iş geldiğinde değilde evdeyken balkonda yada bahçede ağaç ile ateş yakmayı deneyebilirsiniz.

Yabancıların 'bow drill' dediği yöntemle sürtünme ile ateş çok zor değil. Küçük bir yay yapıyorsunuz, düz bir çubuğu bu yayın ipine doluyor ve bir parça tahtaya bastırarak bu çubuğu hareket ettiriyorsunuz. Youtube'da kısa bir araştırma ile ayrıntılarını bulabilirsiniz. Bu arada yerde duracak olan parçanın kavak gibi yumuşak bir ahşap olması gerekiyor. Diğer parça ise mümkün mertebe sert ahşap.
Bir de bu yöntemle kıvılcım değil daha ziyade bir kor elde ediyorsunuz. Bunu bir yumak kuru ot vs içine aktararak ateş elde ediyorsunuz.

Bunun yay kullanmadan yapılanı daha bir maharet gerektiriyor ama onu da vakit bulunca deneyeceğim.

Ateş yakmayı, ateşle oynamayı vs. çok sevdiğim için çakmaktaşı ve bow drill gibi yöntemleri defalarca denedim. En kolayı çakmaktaşı. Bu yöntemde çelik olarak da olabildiğince sert karbon çeliği (yani adi çelik, paslanmaz çelikle kıvılcım üretemezsiniz) kullanmak gerekiyor. Ne kadar sert, kırılgan çelik=o kadar kolay kıvılcım. Burada kıvılcım denen şey, sürtünme esnasında çakmaktaşının kopardığı yanan çelik tozları. Yalnız kolay yanabilecek kav yada kömürleştirilmiş pamuklu dokuma (keten ve kenevir de aynı işlevi görebiliyor) gerekiyor. Bunlarla yakamamanız neredeyse imkansız. Ben çelik olarak en büyük boy falçatanın kesici bıçağını kulanmıştım. Keskin yüzeyini hızla çakmaktaşının kırık bir kenarına sürterseniz kolayca kıvılcım çıkıyor. Elinizi kesmekten korkmayın, zaten kısa sürede falçatanın ucu köreliyor. Çakmaktaşının altına, üstüne bir tarafına kav malzemesini de sıkıştırınca, çıkan kıvılcımlar eninde sonunda oraya isabet ediyor ve için için yanmaya başlıyor. Size de kavı üfleyip yanıcı (kuru ot vs) malzeme içine yerleştirerek ateşe dönüştürmek kalıyor.
Sürtünmeye dayanan metodların hepsi güç ve maharet istiyor. Bow drill (yay matkabı) yöntemini çok denedim; hatta sonunda tepemin tası attı gittim elektrikli matkap kullandım ama nafile. Bol duman ama kor falan oluşmadı. Sanırım ahşap seçimi falan da önemli. Bu aralar oldukça meşgul olduğumdan daha faza deneme yapamadım.
Arabanıza, sırt çantanıza alacağınız ufak bir mercek bence en etkili yöntem. Üstelik kibrit, çakmak gibi patlama, gazı bitme derdi yok. Bir kez (hem de karda) piknikte çakmaksız kaldığımdan beridir torpido gözünde bir büyüteç bulundururum.
İnternette bu konuda ilginç videolar var. Hatta birinde buzdan mercek yaparak kış güneşiyle ateş yakıyorlardı, hayretle bakmıştım. Teneke içecek kutularının içbükey altını çikolata, yağ vs. ile parlatıp ayna olarak kullanmak suretiyle bile kav tutuşturduklarını gördüm. Bir de dizel motorlar ile aynı prensiple (sıkıştırmayla ateşleme) çalışan hava çakmağı (fire piston) denen bir yöntem var ki, bence olağanüstü.

Devrim Hocam,
Belirttiğim üzere eğer bowdrill yönteminde yerdeki ahşap yumuşak, matkap olarak kullandığınız ahşap ise sert olursa başarmak zor değil. Çam tipi ağaçlar reçineli olduğu için ve bu ahşabı kayganlaştırdığından ateş yakmayı zorlaştırır. Kavak ve sert( tırnağınızı batırdığınızda iz bırakamadığınız herhangi bir ağaç olur) bir ağaç en iyi sonucu verir. Yavaş yavaş başlayıp duman görmeye başladıkça hızı ve matkaba yaptığınız baskıyı artırırsanız en çok 30 sn içinde kor hazır.

Gökhan Bey hoşgeldiniz,

Sizin başka forumlarda yazılarınızı ve çalışmalarınızı okumuştum, çokta imrenmiştim doğrusu.

Benim genel olarak dieğr arkadaşlarada sormak istediğim bıçak yapımı için istanbul'da gidebileceğimiz bir kurs, buna istinaden kullanabileceğimiz bir atölye varmı? hani cam ustalarının açtıkları kurslar gibi.

Teşekkürler

Haydar

Gökhan Bey , hoşgeldiniz,
Çalışmalarınız çok beğendim. El emeği göznuru hepsi,
Bu yaptığınız damascus bıçaklar için spariş verebilirmiyiz ? Az da olsa üretim yapıyormusunuz ?

Hoşbulduk,
Çakmak taşı asıl hobimin neticesinde gelişen bir olay, fark ettiğiniz üzere yoğunlaştığım asıl konu ise bıçaklar ve tarihi çelikler.

Nadiren de olsa bu uğraşlarım neticesinde elde ettiğim ürünleri ise talep olursa elden çıkartıyorum. Sipariş işine ise girmeyi pek düşünmüyorum zira ilk önceliği kendi hedeflerim ve yapmak istediklerime ayırdım.
Kısacası; kafama göre takılıyorum, yaptığımı isteyen olursa elden çıkartıyorum.

İstanbul dahilinde böyle bir kurs veren yer henüz yok, henüz diyorum zira bu konuda bir gelişme olmasını umut ediyor ve bekliyorum, ama net olan bir şey şimdilik yok ;)

Tekrar merhaba Gökhan Bey,

Elden çıkartmayı düşündüğümüz sanat eserleri varsa :smiley: ( ki bence hemsi bir sanat eseri) Özelden bilgi mesajı atarsanız sevinirim.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,952
Kayıtlı Üye Sayımız
166,717
Kaydolan Son Üyemiz
bbbea

Çevrimiçi üyeler

Geri