Ynt: Çakmak Taşı ile Ateş Yakmak
Ateş yakmayı, ateşle oynamayı vs. çok sevdiğim için çakmaktaşı ve bow drill gibi yöntemleri defalarca denedim. En kolayı çakmaktaşı. Bu yöntemde çelik olarak da olabildiğince sert karbon çeliği (yani adi çelik, paslanmaz çelikle kıvılcım üretemezsiniz) kullanmak gerekiyor. Ne kadar sert, kırılgan çelik=o kadar kolay kıvılcım. Burada kıvılcım denen şey, sürtünme esnasında çakmaktaşının kopardığı yanan çelik tozları. Yalnız kolay yanabilecek kav yada kömürleştirilmiş pamuklu dokuma (keten ve kenevir de aynı işlevi görebiliyor) gerekiyor. Bunlarla yakamamanız neredeyse imkansız. Ben çelik olarak en büyük boy falçatanın kesici bıçağını kulanmıştım. Keskin yüzeyini hızla çakmaktaşının kırık bir kenarına sürterseniz kolayca kıvılcım çıkıyor. Elinizi kesmekten korkmayın, zaten kısa sürede falçatanın ucu köreliyor. Çakmaktaşının altına, üstüne bir tarafına kav malzemesini de sıkıştırınca, çıkan kıvılcımlar eninde sonunda oraya isabet ediyor ve için için yanmaya başlıyor. Size de kavı üfleyip yanıcı (kuru ot vs) malzeme içine yerleştirerek ateşe dönüştürmek kalıyor.
Sürtünmeye dayanan metodların hepsi güç ve maharet istiyor. Bow drill (yay matkabı) yöntemini çok denedim; hatta sonunda tepemin tası attı gittim elektrikli matkap kullandım ama nafile. Bol duman ama kor falan oluşmadı. Sanırım ahşap seçimi falan da önemli. Bu aralar oldukça meşgul olduğumdan daha faza deneme yapamadım.
Arabanıza, sırt çantanıza alacağınız ufak bir mercek bence en etkili yöntem. Üstelik kibrit, çakmak gibi patlama, gazı bitme derdi yok. Bir kez (hem de karda) piknikte çakmaksız kaldığımdan beridir torpido gözünde bir büyüteç bulundururum.
İnternette bu konuda ilginç videolar var. Hatta birinde buzdan mercek yaparak kış güneşiyle ateş yakıyorlardı, hayretle bakmıştım. Teneke içecek kutularının içbükey altını çikolata, yağ vs. ile parlatıp ayna olarak kullanmak suretiyle bile kav tutuşturduklarını gördüm. Bir de dizel motorlar ile aynı prensiple (sıkıştırmayla ateşleme) çalışan hava çakmağı (fire piston) denen bir yöntem var ki, bence olağanüstü.