12v buzdolabı kompresörü sipariş vermiştim bayramdan önce. geldi bozuk çıktı. iade ettim. şimdi de yenisini sipariş verdim. İnşallah bu çalışır.
dün de çinden dizel ısıtıcı siparişi verdim.
karavanı yavaş yavaş çin malı ürünlerle donatıcaz bakalım anlaşılan.
çekme karavanımın aküsünü aracımın alternatörü ile şarj edemeyeceğimi anladıktan sonra ben de solar enerji konularını okumaya başladım forumda. okudukça kafam daha çok karıştı haliyle.
öncelikle hiç kimse şu marka akü iyidir, şu marka panel fiyatına göre fena değildir gibi bir öneride bulunmuyor.
sağolsun Mesut Bey'in (evliyaçelebi2 şimdilerde doğrucu davut) gönderilerinden şunu anladım ki;
Türkiye enleminde (panel boyutunuz da birazcık ihtiyacınızın üzerinde ise) mppt şarj cihazına ve monokristal panel e ihtiyaç olmadığını anlamış bulunmaktayım. pwm şarj cihazı ve polikristal panel yeterli görünüyor.
ama netleştiremediğim birçok husus var.
karavanım çekme karavan
12v kompresörlü 90 lt buzdolabı (60w)
dizel ısıtıcı (48w)
hidrofor, led aydınlatma ve tablet - telefon şarjı şeklinde bir donanım olacak
belirli bir rotam yok. karadenize de akdenize de gidiyorum. geçmişte her iki yönde de rotalarım oldu.
dönem nisan-eylül arası denilebilir.
forumda kullanıcılar 200Ah lik akü olmalıdır demişler genelde.
200 lük tek akü daha çabuk dolar deniliyor ancak diğer yandan buzdolabı için ayrı akü daha kullanışlıdır diyenler var.
marka zikreden hiç yok. sanırım marka zikredeni forumdan atıyorlar
yerli markalar var. yabancılar var. vrla var. agm var. efb var. volt var exide var lexron var nova var. mutlu var. var oğlu var.
çok seçeneğin mutsuzluk getirdiğine dair araştırmalar da var
bu akü için 2x170w panel düşünüyorum. poli var mono var. yerli var bir de en çok lexron diye bir marka var.
solar şarj cihazı ne marka hangi model olacak kaç amper olacak hiç bilmiyorum zaten. piyasada 1500 tane şarj cihazı olduğu için benim kafa da 1500.
iki panel iki şarj cihazı iki akü çok mu saçma bir fikir. (buzdolabını ayırmak için)
bir de sistemi kendim kurabilir miyim ya da ankara da kime yaptırmalıyım.
birine yaptırcak olursam biliyorum ki kendi sattığı markaları bana dayatacak..
bir ak sakallı dede çıksa, evladım şu aküyü şu şarj cihazını al şurdaki şu adama taktır dese çok sevaba girer