Çevre Dostu Uçağın Adı SAX-40

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan VitaEsMorte Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 1,736

VitaEsMorte

Zirve
Mesajlar
2,896
Tepkime Puanı
39
Uluslararası uzmanlar, yaklaşık 50 yıldan sonra ilk kez farklı bir forma sahip, motorları kanatlarında yer alan yeni bir uçak geliştirdi.

251406.jpg


LONDRA - Ticari uçak formu Boeing 707’nin piyasaya çıktığı 1957’den bu yana temel değişimler yaşamadı. Ancak, SAX-40 adı verilen yeni çevre dostu uçak, mevcut uçaklardan çok daha farklı bir forma sahip. Örneğin, kuyruğu olmayan uçağın kanatları da gövdeyle bütünleşik. İngilizce adı Silent Aircraft Initiative (Sessiz Uçak İnsiyatifi) olan uçak, ismi gibi sessiz ve mevcut uçaklara göre yüzde 35 daha az yakıt tüketiyor.

Uçağın ana gövdesi, ebatlarının büyütülüp küçültülmesi gibi kullanım taleplerine uygun tasarlandı. Uçağın motorları kanatların içinde bulunuyor. Bu özellik motorların hem daha kolay bakımını, hem de motor değişimini kolaylaştırıyor. Uçak motorlarının genellikle 30 yıllık ömrü olduğu var sayılıyor.

Uçak tasarımlarında son 50 yılda yeni teknolojiler sayesinde daha hafif makinalar, daha verimli motorlar üretildi. Ancak, SAI ekibinin başkanı Cambridge Üniversitesi profesörü Ann Dowling’e göre, artık uçaklarda temel dizayn değişikliği yapmadan önemli tasarım farkları yaratmak “hemen hemen imkansız, bu nedenle de radikal tasarımlar öne çıkmalı.”

HAVA TAŞIMACILIĞI İÇİN YENİ DÖNEM

Petrol fiyatlarının varil başına 80 dolara dayanmasının, birçok havayolu şirketinin iflasına neden olacağı belirtiliyor. Birçok dev havayolu şirketi, uçaklarda yakıt tasarrufu vadeden yeni teknolojilere ilgi gösteriyor.

251407.jpg


Buna karşılık, Boeing ve Airbus gibi uçak devleri, farklı tasarımların ticari olarak kara dönüşmesi konusunda risk almak istemiyor. Boeing, uçak motorunun veriminden çalan havalandırma ve elektrik sistemleri gibi işlevleri üstlenecek yakıt hücresi teknolojileri üzerinde çalışıyor. Bu sistemler ayrıca hidrojen reaksiyonunda su buharı çıkaracağı için oldukça çevreci olacak. Ancak bu teknolojinin ticarileşmesinin 15 yıl alması bekleniyor.

Yeni kuşak uçakların kullanımı şirketleri için ciddi riskler içeriyor. Örneğin, Boeing 1968’de 747 jumbo uçağını çıkarmış, havayolu şirketlerinden talep düşük kalınca da, finansal sıkıntıya girmiş ve çalışan sayısını 100.000’den 38.000’e azaltmak zorunda kalmıştı. Benzer bir sorunu da bugün Airbus, çift katlı dev A380 ile yaşıyor.

İLK UÇUŞ 2030’DA

Öte yandan, uçakların çıkardığı sera gazının yarattığı küresel ısınma etkisi yakın gelecekte havayolu şirketlerini zor durumda bırakacak, zira gelişmiş ülkeler çevre vergileri koyacak. Bu yeni kuşak uçaklara olan ilgi ve talebi artıracak. Dowling, SAX-40’ın ticari olarak ilk uçuşlarını 2030’larda yapabileceğini öngörüyor.

NTVMSNBC
 

Etiketler
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,013
Mesajlar
1,527,262
Kayıtlı Üye Sayımız
166,760
Kaydolan Son Üyemiz
Stronger

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst