Ynt: Cj5deki Sorunların Çözümü
Kardeşim Merhaba;
Ben bu sorduklarından ikisine cevap verebileceğim. İlki konfor konusu. Biliyorsun 2.5 inç hazır yükseltme kiti uygulamıştık. Rugged Ridge marka. Bununla birikte makas küpelerini değiştirdik geçenlerde. Yağlanabilir, Grasörlü tip olanından alıp taktım. İnanılmaz sonuç verdi. Çok memnunum.
Kupadan yükseltme işlemi hakkında ORKUN BAYKAL abimizin yazısından ALINTI yapıyorum, aynen şu şekilde yazılı ;
"Artık çamurda eğlendiğim gibi, daha da tehlikeli yerlere girmeye başladım fakat bu sefer lastikler çamurluklara ve şasenin içlerine sürtmeye başladı... Tabii ki yükseltme zamanı gelmişti. O zaman önümde fazla örnek olmadığı için Bodylift bana çok ekonomik bir çözüm gibi geldi. Bir iki çok meşhur(!) ustalardan aldığım fiyat 600-700 YTL civarlarında olunca (2005 yılında) kolları sıvamaya karar verdim. IMES sanayi sitesine gittim, malzemeci buldum. Kilosu 16YTL'den 2kg Delrin aldım, PE'den daha sağlam ve sert bir malzeme. Oracıkta 2.5"'den 15 tane parça doğradılar, hemen yan tarafa 20YTL verdim tornada ortalarına delik açıldı, uzun civatalar ve pullar aldım. Sonra CJ-7'deki 13 tane kupa takozunu apartmanın bahçesinde söktüm....11 tanesi yaklaşık yarım gün, 2 taneside 1.5 gün sürdü. Aracın altında o kadar uzun süre yattım ki komşular birşey mi oldu diye geldiler. Tek başına techizatsız kupa takozları sökülmez, benim çektiklerimden ders almaz ve sökerseniz diye ben yinede anlatayım, önce bir tarafın civatalarını çıkarın, civatasız taraftan kupayı kaldırın ( ben 2 tane kaldırım taşı ve 2.5tonluk kriko kullandım, çünkü kupayı kaldırmak için krikoyu epeyce yukarı vurmanız lazım). İki taraftanda civataları sökerseniz kupa yerinden kayabilir... Sonra takozları yerleştirin civataları takın ve öbür tarafa geçin, takozları yerleştirin ve bütün somunları sıkın. Orjinal lastik kupa takozlarını mutlaka kullanın yoksa aracınızdaki bütün vibrasyon kupaya gelir. Ayrıca benim yaptığım bir hata delrin takozları faturasız yaptırmamdı, mutlaka lastik takozlara oturacak şekilde faturalı yaptırın, lastik takozlarda şasedeki yuvalarına geçiyor. Bu işlem bittikten sonra eğer aracınızı kaldırırken garip sesler çıkmadıysa, benim en son yaptıklarımı en başta yapmışınız demektir ;D şöyleki;
1. Ana merkezin altından çıkan fren borularını kontrol edin, normalde sprial şeklinde olduğu için problem olmaması lazım ama fren tesisatını Jeep'ci değilde normal bir frenci çektiyse dümdüz boruda çekmiş olabilir, o zaman kupayı kaldırmadan önce fren borularını merkezden sökün, çünkü diğer uçları şaseye bağlı
2. Direksiyon milinizi mafsaldan sökün, direksiyon miliniz uygulamak istediğiniz bodylift'in yüksekliğine bağlı olarak yeterli gelebilir veya kısa kalabilir. Bazı meşhur(!) ustalarımızın dediği gibi CJ'in direksiyon mili fiberlli ek kısmında ısıtılarak uzatılmaz, orası kaza anında mil sizi öldürmesin, katlansın diyedir, o tarz bir tadilat kaza anında tehlikeli olabilir. Kısa kalıyorsa uzattırmanız lazım, takviyeli iyi bir kaynak atılmalı parça eklenmeli ama en temizi daha uzun bir mil ile değiştrimek. Direksiyon şakaya gelmez
3. Radyatörünüz kupaya (ön ızgaraya 4 civata ile) bağlı, 2 hortum ile motora bağlı. hortumlarınız ve pervanenizin durumuna göre kurtarma ihtimali var ancak kupa yükseldiğinde radyatör fanı aşağıda kaldığı için hararet sorunu ile karşılaşabilirsiniz. En temizi radyatöre 4 yeni civata delip kupa takozlarını yükselttiğiniz kadar aşağıya indirmek, direksiyon kutusuna ve miline deymemesine dikkat etmeniz lazım, benim uzunca bir süre direksiyon milim alt radyatör hortumuna deydi.
4. Vites körüğü, bende körükler hiç bağlı olmadığı için problem olmadı ancak şanzıman tipine göre ve yukseliğe bağlı olarak şanzımanın üzerindeki kapağın kesilmesi gerekebilir, viteslerin tam geçip geçmediğini, vites kolunun saca deyip deymediğini mutlaka kontrol edin
5. Benzin dolum ağzının depoya giden hortumu, eğer kelepçesi sağlam ise kaldırırken hissedersiniz, değil ise benim gibi ilk benzin alışınızda anlarsınız. Hortumu uzatmanız lazım, aynı şekilde LPG tankından çıkan ve şaseye bağlanan boruları kontrol edin..
6. Firewall (Motorun arkasındaki alev sacı)'dan motora giden elektrik tesisatının yeterince uzun olduğundan emin olun, hararet müşürüne giden kablodan başlayın...
7. En önemlisini en sona bıraktım, debriyaj terazsi, bir parçası kupada pedalların altında diğer parçası şanzımandaki ayağına ve debriyaj çatalına bağlı. Yere paralel olması lazım. Mutlaka kupa tarafına yeni delikler açıp aşağıya almalısınız veya bağlantı sacına parça kaynatarak eski deliklerine bağlamalısınız. Ayrıca debriyaj çubuğunun uzatılıp kupadan çıkış yerinin değiştirilmesi lazım..
Bunların çoğunu başında durarak sanayide sağa sola yaptırabilirsiniz ama bence bir profesyonelden anahtar teslim çözüm almak daha ucuza maal olur ve daha sağlıklı olur. Bu problemler çözüldükten sonra bodyliftle ilgili bir problem yaşamadım. Sadece kupa ile şasenin arası normalden fazla açıldığı için, motor haznesine çok fazla çamur giriyordu.
Read more: http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=13119.0#ixzz2t5fjFznK "
Tekrardan söylüyorum tamamen Orkun Bayal'ın yazısından alıntıdır. Tekrardan burdan teşekkürlerimi sunmak isterim.
Saygılarımla
İsrafil Önal