CNG DÖNÜŞÜMÜ

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan ncmsrn Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 22
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 29,722

ncmsrn

Kamp II
Yer
BOLU
Araçlarımızda kullanılan LPG yerini yavaş yavaş CNG ye bırakıyor ( sıkıştırılmış doğal gaz )
Bulunduğum ilde de belediye CNG ile çalışan 15 ad yeni araç satın aldı. CNG istasyonu kuruluyor ve yakında hizmete girecek.
Kıyaslama açısından ; CNG kiti komple montaj - dönüşüm maliyeti, yakıt maliyeti lt/km olarak bilgisi olan arkadaşlardan bilgi rica ediyorum.

Etiketler
Ynt: CNG DÖNÜŞÜMÜ

Ankara'da CNG istasyonunda ayaküstü aldığım bilgiye göre, araçtaki LPG sistemi ile ortak kullandığı hiçbir malzeme olmayan CNG, LPG'ye oranla daha verimli bir patlama oluşturuyormuş ancak sıkıştırılması çok zor olan CNG dalış tüplerine benzer ince uzun silindirik birkaç tüpün yanyana bağlanması ile ancak arabalarda depolanabiliyormuş, bütün bagajın bu işe ayrılacağı canlanıyor gözümde... Buna rağmen yetkilinin söylediği menzil oldukça düşüktü, şu an rakamı hatırlamıyorum.

İstanbul'da birkaç, Ankarada'da sadece bir adet dolum istasyonu olması, şimdilik CNG dönüşümünün kısadan ziyade orta vadede yaygınlaşacağı izlenimi veriyor bana.

İlinizdeki belediye kendi araçları dışında dolum hizmeti verirse, çok şanslısınız.

Selamlar.

Bildiğim kadarıyla CNG sistemi çok yüksek basınçla (200-220 bar diye biliyorum) sıkıştırılmış doğalgaz ile çalışıyor. Bu yüzden silindirik tüplerin paralel bağlanması ile depo kuruluyor, ancak lpg'ye göre daha fazla hacim kaplıyor. Buna rağmen menzili de daha kısaltıyor. Tek artısı ise LPG'den çok daha ucuza geliyor. Menzil kısa olduğu için şehiriçi çalışan araçlara düşünülen bir sistem, off-road için uygun olmaması muhtemel...

Arkadaslar dalgıç tuplerini dolduruyorum . faka işin enterasan tarafı o kadar buyuk degıller arasacın dısına koyabılırsınız bahçelı evı olanlar yuksek bar komp. bu ısı evdede yapabılır bır dalgıc tupu 300 bar yaklasık 30 dakidada doluyor evde 2 tane doldurdugunuz dusunun fıyatta ucurumlar var. lpg li ve cng lide kullanabılıyorsunuz aracınızı bunu evde doldurmak ne derece dogru bılıyorum amerıkada honda alana garajına monte edıyorlarmıs fakat bu 5 saat gıbı bı surede doluyormus.
mantıklı ama tehlikesinı konussak bunun... :mad:

Daha öncede bu konu konuşulmuştu orada da yazmıştım,kocaelide cng kiti takan yer yanlış hatırlamıyorsam feroza için 2.5 milyar istemişti ve 5 liraya 100 km yol gidebileceğimi dolum cihazı alırsam evden de doldurabileceğimi söylemişti.

Merhaba,

Yürürlükteki EPDK Yönetmelikleri gereği, henüz evde kişisel kullanım amaçlı da olsa dolum işlemi için izin verilmiyor.

İleride bu dolum işleminin evlerimizde gerçekleşebilmesi için ev doğalgaz tesisatına ilave olarak ayrı bir hat ve sayaç projelendirilip döşenmesi gerekiyor.

Zira fiyatlandırma da farklı olacak ki, adet yerini bulsun..:smiley:

Selamlar.

İlimize CNG Doğalgaz dolum istasyonu açıldı.
Dönüşüm yapan ve kullanan araç sahiplerinden edindiğim bilgileri aktarmaya devam edeceğim.

Benzine oranla yüzde 75, LPG'ye göre yüzde 25 tasarruf sağladığı belirtilen “CNG ikmal istasyonu” Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın katılımıyla açıldı.

CNG Naturel Doğalgaz Dolum Tesisi'nin açılışına katılan Yıldız, burada yaptığı konuşmada, tesisin Bolu halkına hayırlı olmasını temenni ederek, tesisin yapılmasında emeği geçen özel ve kamu sektörü ile katılımcılara teşekkür etti.
Yıldız, Türkiye'nin değişim içinde olduğunu ve değişimden nasibini almayan herhangi bir sektörün söz konusu olmayacağını anlatarak, büyümeye karar veren ve büyüyen, ilerleyen, gelişen Türkiye'nin, küçülen bir enerji sektörünün olmayacağını söyledi.
Bakan Yıldız, çevreye rağmen herhangi bir enerji yatırımı yapmayacaklarına vurgu yaparak, tam tersine çevreyle birlikte yatırım yapacaklarını ifade etti.

detayları bekliyoruz...yani lpg takılı aracta sadece depo degişerek kullanılabılıyomu ..takan arkadaşlar biraz daha bilgi verebilirlermi

Bildigim kadariyla gazlarin yapilari farkli.Firinlarda LPG ile calisan,dogalgazla calismiyor.
Kalori farki nedeniyle verim alabilmek icin galiba daha fazla miktar gerekiyor.
Dolayisiyla meme degistiriliyor.Ayrica LPG ye gore daha fazla basinc gerekiyor.
Zaten bir cesit bomba tasiyor iken daha kuvvetli birine gecilmis oluyor.
Fiyat olarak elbette dogalgaz daha ucuza geliyor.Ancak daha cogu ile is yapiliyor.
Yani 50 lt LPG yerine atiyorum 80 belki 100 lt CNG almak gerekiyor.
Biliyorsunuz kalori farkindan benzine gore LPG %16 daha fazla tuketilmektedir.
Bu durumda bagajda daha fazla yer gerekmektedir.Cok yeni bir konu beklemek lazim.
Yakiti ucuzlatmak icin dusundugunuz bu cozume vergi vs getirilerek araclarda kullanimi engellenir.
Sonra CNG donusum istasyonlari kurulur.TUV,MMO onayli evraklar vs vs uzar gider.
Bence pek heveslenmemek lazim.Sirf bu yuzden zamaninda ev tuplerinin bile fiyati artmadi mi?
Yakittan tasarruf etmek icin biodieseli evde yapmaya calisanlar bile olmustu.
Sonucta yakit pahali degil,vergisi cok.Digerleriyle ugrasmaya gerek yok.
Hem araclara verilen zararlarda yedek parca,iscilik,aracin yatmasi olarak kar kaliyor.
Benzin ile LPG arasindaki fark yariya yakin,buna degiyor.Eger LPG ile CNG farki %25 ise degmeyebilir.
Az once yazdigim gibi motora verdigi zarar,aracta kapladigi yer ve malum tehlikenin artmasi...
Burada bir uyemizden alinti ile kapatayim.Cok yakan arac yoktur,az kazanan sahibi vardir. :smiley:
Saglicakla kalin.

??? beklemeye devam o zaman malum 2013 butcesı de onaylandı en yuksek gelir kalemi yine kdv benzin lpg sigara ... :-\

2010 model doblo benzinli aracıma taktırmayı düşünmüştüm kiti takan arkadaşın aracında(sistem lpg) 4 sistem vardı lpg-cng-benzin-bor cng tanklarını ve taşımam gereken yangın tüplerini görünce vazgeçtim yaklaşık-2500-3000tl fiyat çıkarmıştı.

cebocan' Alıntı:
2010 model doblo benzinli aracıma taktırmayı düşünmüştüm kiti takan arkadaşın aracında(sistem lpg) 4 sistem vardı lpg-cng-benzin-bor cng tanklarını ve taşımam gereken yangın tüplerini görünce vazgeçtim yaklaşık-2500-3000tl fiyat çıkarmıştı.

Yangin tupu degil,itfaiye araci tasisaniz bile Allah gostermesin!!!
Bence bitince soner bu tur yanginlar.
LPG de alti degisik noktada emniyet onlemi var???
Ne fayda...
Benzin,dizel,LPG farketmez tehlike hepsinde var.
Yine de yanimizda bulunsun iki kg lik minik bir tup,yakita ulasmadan mudahalelerde iyidir.

CNG istasyonu belediye haricindeki araçlarada hizmet veriyor.
İlimizde Naturalgaz dönüşümü yavaş yavaş başladı.
Sıkıntı ise suan itibari ile tüm Türkiye de sadece 7 ad. istasyon olması.
Tüketim bilgisi ise ;
Megan1 tip 1,6 benzinli aracı olan bir arkadaşım dönüşüm yaptırdı. 20 Tl ye depo doluyor.
BOLU - ANKARA - KONYA ya kadar gidiyor. Konyada Benzin veya LPG ye geçip ANTALYA ya gidiyor.
SAnırım 20 TL ye 450 km civarı gidebiliyor.

ncmsrn' Alıntı:
CNG istasyonu belediye haricindeki araçlarada hizmet veriyor.
İlimizde Naturalgaz dönüşümü yavaş yavaş başladı.
Sıkıntı ise suan itibari ile tüm Türkiye de sadece 7 ad. istasyon olması.
Tüketim bilgisi ise ;
Megan1 tip 1,6 benzinli aracı olan bir arkadaşım dönüşüm yaptırdı. 20 Tl ye depo doluyor.
BOLU - ANKARA - KONYA ya kadar gidiyor. Konyada Benzin veya LPG ye geçip ANTALYA ya gidiyor.
SAnırım 20 TL ye 450 km civarı gidebiliyor.

HOCAM KAFAM KARIŞTI ŞİMDİ ARAÇ BENZİNLİ ARTI LPG Lİ ARTI DOGALGAZLI YANİ ÜÇÜ AYNI ARACTA CALISIYOMU ???
BİRDE GERCEKTEN 20 TL İLE 450 KM GİDİYOMU ???

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,013
Kayıtlı Üye Sayımız
166,761
Kaydolan Son Üyemiz
Stronger

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR