Compakt Makinadan Sonra DSLR Foto Makinasına Geçiş İçin Fikir Alışverişi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan gokmensut Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 15
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 4,962

gokmensut

Yeni Üye
Yer
İstanbul
Merhaba ,

Son birkaç yıldır özellikle son iki yıldır kızım Damla Melek'im doğumundan sonra Fotoğraf çekmeye ciddi zaman ayırmaya , cep telefonum gibi Foto. makinamıda yanımdan hiç ayırmamaya başladım, artık bi DSLR almanın vakti geldi dedim.. Birçok insanla görüştüm bu konuda , bazıları Nikon'dan şaşma bazıları Canon'dan şama der, şu şöle bu böle herkes kendi fikirini söyler oldu sonuçta bu ciddi para gerektiren bi tutku.. o yüzden en doğru kararı vermek için sabırla bekliyordum ama artık beklemiycem..

Nikon D80 dediler , büyük eli olan için body'yi kavraması kolay ve her türlü lens uyar dediler, şu anda 18-135 mm lens ile 1650 ytl civarında satılıyor..

Canon 450D dediler, yine kavraması kolay ama 18-55 mm lens ile satılıyor 1400 YTL ..

Canon 1000D bekle dediler , nette 1020 YTL ye veriyolar.. 400D-450D arasında daha basit ve başlangıç için ideal dediler..

bakıyosun karşılaştırıyosun fikir alıyosun üstadlardan ,iyice karmakarışık oluyosun .. sonuçta 1500 ytl civarında bi para..

son sizin de fikrinizi alayım ve c.tesi bu işi bitireyim ..

Tşk ederim şimdiden ..

Şu an DSLR alıcak olsam Eylül ayını bekleyip Nikon D90 alırdım her halde. Canon S3'ten sonra Nikon D40 alınca eksikliğini en çok hissettiğim şey video çekememesi, Nikon D90'da video çekimiyle bu sorunuma ilaç olmuş ;D

http://www.letsgodigital.org/tr/19788/nikon-d90/

D90 nın fiyatı sadece BODY , 900 EUR olacakmış , ciddi bi para da lense vermek gerekecek.. başlangıç için çok değilmi ? yada sorunsuz 3-5 yıl kullanırsın dersen , amorti edermi ? teknoloji bu kadar hızlı gelirşirken ..? bundan 6 ay önce 450D 2000 ytl civarındaydı şimdi 1400 ytl civarında..

Başlangıç için bence D80'de fazla iyi bir makine. D40 ya da yakın fiyatlarda ki Pentax K110D gibi makinalarda iş görecektir. Ancak D80 alınabiliyorsa D90'ı beklemek bana mantıklı geliyor, tabi Amerika fiyatlarını görmek lazım. Forumda bu konuda çok daha bilgili kişiler var kesinlikle ama gerçek şu ki başlangıcı ya da ilerki aşamaları sizin bu işe ne kadar harcamayı göze aldığınız belirliyor. Ben fotoğraf için ayrı küçük videolar için ayrı makine taşımak istemediğimden D90 gözüme çok hoş göründü, elimde ki D40'dan daha iyi kareler çekmemi sağlayacak mı? hayır sanmıyorum, D40 işimi görüyor aslında...

Haklısınız tabi , ne kadar vakit ayırıp neler yapmak istememize bağlı bunlar, amatörce bi hobi için ayırabileceğim bütçe 1000 eur+lens gibi tutar olmayacaktır , işimi görecek ama en azından 3-5 yıl sorunsuzca sıkıntı yaratmadan kullanabileceğim 1500 ytl civarında en uygun makinayı almaktır tercihim... dün bir daha olmayacağı için , nerdeyse her anımı resim olarak kayıt altına almak hoşuma gidiyo.. çocuklarıma allah ömür verirde nasip ederse torunlarıma dostlarımla paylaşmak en büyük keyiftir benim için.. Panasonic fx12 leica kompakt makinayla çok ciddi bi arşivim var..

Hızlı tepki veren diyafram başlangıcı açık (2.8 gibi) ve ihityacınız kadar zoom yapabilen kaliteli bir kompakt makine ile devam etmanizi öneririm.
Çünkü eğer tatilde, sokakta vs. taşıyıp sadece anı kaydedecekseniz SLR bir makine taşıması ve kullanımı zor gelebilir.
Sizin için kit lensli bir slr'nin tek artısı (üst seviye kompakt makineler dışında) daha çabuk netlik ve saniyede çekilen kare sayısı olacaktır.

Bu öneri daha önce karşılaşmadığım ve doğru bi öneri olabilir, elimdeki makina leica lense sahip, çok güsel çekimler yaptım çok memnunum ama artık tatmin etmiyo beni .. insanların olduğu anları çekiyorum mesela vapurda giderken bi kalabalık oluyo, o anda yapmak istediğimi yapamıyorum elimdekiyle .. o yüzden SLR ye geçmek istiyorum artık ..

SLR makinelere göre compact'ların bir artısı SLR'de ki ccd ya da cmos'un lensten gelen ışığı yansıtması veya iyi tolere edememesi sebep bazen flu ve kontrastlığı düşük karelerle karşılaşılabiliyor.
İlk çıktığı gün Nikon'un en üst seviye makinesi olan D2X'i alan arkadaşım güncel sanat çalışmaları için hep belinde taşıyabileceği bir Canon G 9 almıştı. Geçenlerde sitemiz üyesi de olan Ali Günpay arkadaşımın sanırım Fuji marka olan kompakt makinesini kullandığımda hızına oldukça şaşırdım. Sanki elime saniyede 5 kare basan bir SLR geçmişti.
Bu kompakt makinalarda enstantane, diyafram öncelikli modlar ve manuel mod olması faydalı özellikler. SLR'ye göre diğer dez avantajları daha küçük lens boyutu ve görüntü işlemcisi. Mümkünse 28 mm. genişlikten başlayan bir üst seviye kompakt makine bakın.
Ama önceki mesajınızda bahsettiğiniz gibi artık sadece bebeğinizi çekmeyip fotoğrafı hobi olarak göreceğinizi düşünüyorsanız D 40 boyutuna yakın bir ''SLR like'' diye ABD'de adlandırılan bir makine alacağınıza SLR alın. SLR makine ile artık kendiniz geliştirdikçe içini daha çok ekipmanla doldurmak isteyeceğiniz bir fotoğraf çantanız ve yer yer her yere götürmek isteyeceğiniz bir tripodunuz olacağını unutmayın. (abartı örnek ama amatör olarak fotoğrafla ilgilenen bir arkadaşım 20 kg. yükle İstanbul sokaklarında gezerdi.)
Canon G 9 bu sayfada:
http://www.dpreview.com/reviews/specs/Canon/
SLR like dediğim tarz bir makine ise Nikon P 80:
http://www.dpreview.com/reviews/specs/Nikon/

Bu site bir çok konuda bilgi verecektir size.

Son söz olarak bir SLR almak isterseniz D 40 veya 1000 D gibi baz model yerine, D 80- D90 veya 450 D- 50 D gibi bir makine almanız.

bi arkadaşım ,D90 nı bekleyip uzun süre eksiklik hissetmeden kullanabileceğimi söyler.. yada D80 veya 450D alıp daha ekonomik olmayı tercih et der..

Bir yerden başlayayım artanını da misal Canon'da kit lens yerine 17-85'e (IS lens iyi iş yapar) yatırayım derseniz mantıklı bir tercih olur 450 D veya muadili D 80.

Selamlar,
Oncelikle Canon kullanicisi oldugum icin fikirlerimi Canon uzerine yazacagim ve kullanmadigim icin bilgim olmayan diger makinalar icin fikir beyan etmeyecegim...
eger butceniz kisitli ise size Canon EOS serisi "cift haneli" (10D,20D,30D,40D) 2.el makina onerecegim. Nedenleri:
1) Makinalar 2.el oldugu icin ucuz olacak ve her zaman "3 haneli" (300D, 400D, 450D) makinalardan daha iyi olacaktir
2) Satinaldiginiz lenslerinizi daha sonra da kullanabilirsiniz
3) Bence, gecerli nedenleriniz yok ise birinci el bir makina almak biraz lukstur. En azindan, ben tercihimi bu yonde yapiyorum.

Ornegin, ben EOS20D ve EOS40D ayni anda yanimda tasiyorum ve uzerlerinde farkli lensler takili.. Arada fark var mi? VAR.. çok fark var mi? YOK. Ayrica, yedek makina olarak da 10D bulunduruyorum.

SLR, Compact secimine gelince.. Panosonic DMCX-LX2 compact makinayı her zaman yanımda taşıyorum ama dusuk isiklarda en iyi compact, en kotu SLR'dan daha kotu sonuc veriyor gordugum.. Arada derede Canon S5 gibi bir makina da olabilir ama yukarida yazdigim hususlari tekrar etmem gerekir bu durumda.. iyi gunler, reha

reha' Alıntı:
SLR, Compact secimine gelince.. Panosonic DMCX-LX2 compact makinayı her zaman yanımda taşıyorum ama dusuk isiklarda en iyi compact, en kotu SLR'dan daha kotu sonuc veriyor gordugum..

Evet bende Canon S3 ile düşük ışıkta sorun yaşadığımdan Nikon D40 aldım, aralarında çok fark olduğunu söyleyebilirim. Bir hız önemliydi benim için, Canon S3 bu konuda en iyi compactlardan olduğu halde Nikon D40 gibi açtığım anda çekim yapabildiğim bir makine değildi. Ancak Canon S3'ün video çekerken aynı anda fotoğrafta çekebilme özelliğini özlüyorum.

Nikon D80 dediler , büyük eli olan için body'yi kavraması kolay ve her türlü lens uyar dediler, şu anda 18-135 mm lens ile 1650 ytl civarında satılıyor..

üzerindeki lens çok çok işini görür dediler..

SLR makine almanın en ızdıraplı anlarıdır bu anlar.
Herkes ya kullandığı ya da gönlünde yatan aslanı tavsiye eder.
Makine için ayırdığınız bütçe belli ise sorunu büyük ölçüde aşmışsınız demektir.
O fiyat aralığındaki makineler bellidir.
Sizin tek yapmanız gereken hangi markaya ısınmış olduğunuzu belirlemektir.
Zira Canon ve Nikon'un aynı kategorideki makineleri arasında çok büyük farklar bulunmamakta.
Teknik özellikler kağıda dökülerek bir karşılaştırma yapılırsa çeşitli açılarda çeşitli farklar çıkacaktır.
Ama bu farklar makineyi kullanırken hemen hiç göze batmayan farklardır.
Aynı çelişkilerde kaldığım için sizi çok iyi anlıyorum.
400D D40 D80 A200 derken delirecek gibi oluyor insan.
En sonunda bir gün alışveriş merkezinde otururken ani bir kararla fotoğrafçıya girdim ve 400D aldım çıktım.
İşte o an tüm bu sorunların bittiği andır.
Birkaç ay sonra şu çıkacak onu bekleyeyim düşüncesine girerseniz ömür boyu makine alamazsınız.
O beklediğiniz makine piyasaya sürüldükten sonra, birkaç ay daha bekleyerek biraz daha iyisine sahip olabileceğiniz makinelerin duyurusu yapılmış olacaktır.
Bu böyle bir kısır döngüdür ve sürer gider.
Siz dediğim gibi gönlünüzün ısındığı markanın bütçenize uygun fiyat aralığındaki makinesini bir an evvel alın ve kendinizi bu ızdraptan kurtarın derim.
Hangisini alsanız da pişman olmayacaksınız...

gokmensut' Alıntı:
bi arkadaşım ,D90 nı bekleyip uzun süre eksiklik hissetmeden kullanabileceğimi söyler.. yada D80 veya 450D alıp daha ekonomik olmayı tercih et der..

Üstad ardı adına çıkıyor modeller. D90'ı bekleyen biraz daha bekler, başka model çıkar. Neredeyse senede 2 model çıkmaya başladı aynı seriden. Yukarıda Reha beyin dediği gibi bütçe sorunu da varsa ikinci el denemek gayet mantıklı. D90'ı alırsınız gözünüz D300'e kayar. Bu işler böyle.

Fotoğrafı hayatınızda nereye koyduğunuz, maksadınız, imkanlarınız, vaktiniz. Zor olan bunların cevabını vermek.

SLR dünyası ayrı bir alem. Eline almaya, çekmeye gör. :smiley: Allah kolaylık versin.

Ekonomik olmak gerekiyorsa ben de arkadaşınıza katılıyorum. Yok fotoğrafı daha hayatın içine sokucam diyorsanız Canon'un 2 rakamlı (30D, 40D gibi), Nikon'un 3 rakamlı serileri (D200, D300 gibi) ancak keser.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

Abone Olun

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,070
Kayıtlı Üye Sayımız
166,976
Kaydolan Son Üyemiz
GC Zefir

Çevrimiçi üyeler