<div class="bbWrapper"><b>Ynt: Dacia Duster Muhabbet Köşesi</b><br />
<br />
<br />
NOT: AŞAĞIDAKİ MESAJI DİĞER BAŞLIĞA DA YAZMIŞTIM. Belki yararlı bilgidir diye buraya da kopyalıyorum. Kalabalık için kusura bakmayın. Belki doğru birşeyler yazmışımdır ve birilerine yararı dokunabilir<br />
***<br />
<br />
Herkese selam,<br />
<br />
Sayın cincin, bir düzeltme de ben yapayım; geçen akşam denedim; 4x4 ışığı 80 kmyi geçer geçmez sönüyor. <br />
<br />
Yavuz Bey, sanıyorum sizin kafa karışıklığınızı anladım. (yanlış anlamış da olabilirim, o zaman hepsini yazmamış olayım) Galiba sorun aktarma organları konusundaki açıklama eksiğinden kaynaklanıyor. Eksiklik de demiyorum, yazan arkadaşlar, karşıdakinin yeterli bilgi sahibi olduğunu var sayarak yazıyorlar. <br />
<br />
Örnek: Suzuki. (şaseli) Bu araçta gövdeden ayrılan şase var. Gövde ona oturtulmuş. Bunu biliyoruz. Bir de bunların şanzumanlarında, tüm tekerleklere hareketi mekanik yolla aktaran özel mekanizma var. Ayna mahruti vs. o tip şanzumanlar için geçerli. Dolayısıyla siz 4x4'e geçtikten sonra, tekrar durup o dişliyi/kolu/vitesi 4x4'den çıkarmadıkça, araba tüm hareketi sürekli olarak 4 tekere aktarıyor. Kaç km. hızla giderseniz gidin. Yani aktarma işi onlarda mekanik.<br />
<br />
Duster'a gelince; aktarma sistemi yani nrormalde 4x2 giderken sadece ön tekerleklerden çekiyor; fakat canınız 4x4 gitmek istediğinde, bir düğmeyi çeviriyorsunuz, güç elektronik sistem vasıtasıyla %50 öne %50 arkaya aktarılıyor. Böylece, normal bir defransiyelin çalışma şartlarına göre, 4 tekerlek de motordan güç alıyor. <br />
<br />
Ancak sistem, sürücünün yüksek hızda 4x4'e ihtiyacının olmadığı varsayılarak, belli bir hızdan sonra elektronik algılayıcı yoluyla aktarımı kesecek şekilde tasarlanmış. <br />
***<br />
(bu kısımda bilgi veya anlatım yanlışı varsa, ustalar düzeltsin; ben sadece uzun okumalarım sonucu öğrendiklerimi, yavuz bey'i aydınlatmak için takdim ediyorum) <br />
<br />
Şimdi bir başka örnek verelim: 4 tekerlekten kilitlenen bir şanzuman/aktarma sistemi. (Galiba G modeller öyle) <br />
<br />
Siz bütün tekerlekleri kilitledikten sonra, motorun hareketi birbirinden bağımsız olarak 4 tekerleğe birden aktarılıyor. Tüm tekerlekler her halükarda dönüyor. Biri tutunamazsa diğeri tutunuyor ve ağır arazi şartlarının üstesinden böylece bu araçlar daha kolay geliyor. <br />
<br />
Fakat Duster'ın ve birçok aracın çekiş sisteminde, (diyelim ki ön) normal yolda her iki tekerlek hareket halinde. Fakat varayalım ki sol tekerlek bir engelle karşılaştı ve dönemedi; o zaman tüm güç sağ tekerleğe aktarılıyor. O da tam tutunamıyorsa, araç patinaja düşüyor. Bu sistem tüm araçlar için geçerli.<br />
<br />
Bir başka varsayımda bulunalım: Diyelim ki Dusterla 4x4 le gidiyorsunuz. Sol ön ve sol arka tekerlek bir engelle karşılaştı. O zaman güç sağ ön ve arkaya aktarılıyor; şayet onlar da sağlam zemine basamazsa, araç patinaja düşmüş oluyor. Daha önce bahsi geçen "askıda kalma" böyle bir şey.<br />
<br />
Bu durum Duster'a has değil. Aynı sistemle çalışan tüm araçlara ait bir özellik.</div>