<div class="bbWrapper">Merhaba ;<br />
<br />
Öncelikle sayfada , Java hatası olduğu için sayfa kendini editör açılmadan kopyaladı , admin bu fazla kopyayı siler ise memnun olurum.<br />
<br />
sayfaya tesadüfen geldim , çoktandır da forum a girmiyorum , işlerimim yoğunluğundan ve bazı sebeplerden foruma girmekten vazgeçmiştim ama,<br />
<br />
yukarıda bahsi konu yazı bir yerde ilgimi çektiği için buna bir TELSİZCİ olarak cevap vermek gereği duydum.<br />
<br />
Öncelik ile yazıyı bölerek cevap vereceğim . böylece anlamak daha kolay olur.<br />
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++<br />
<br />
Daha önce yazdığım mesajlar birilerini yaralamış olmalı ki kaldırılmış.<br />
<br />
Mesajımı tekrar ediyorum.<br />
Ben bir denizciyim. Denizde acil bir durumla karşılaştığımda, yardıma ihtiyacım olduğunda, okyanus koşullarında dahi olsam ilk kullanacağım cihaz kesinlikle VHF, Ch16 dır. Neden mi, çünkü mesafesi yaklaşık 25 Nm dir. Yani yakınımdakilerden öncelikle yardım talep ederim.<br />
Daksar yada herhangi bir resmi kurum bana müdahale edinceye kadar bekleyemem.<br />
İkincisi, daksar evet iyi niyetle kurulmuş bir yapı gibi de görünse, toplanan bağışlar, kurtarma operasyonu karşılığında talep edilen ücretler nereye gidiyor? Gönüllüleri davet etmeden önce bu gibi soruların açıklığa kavuşturulması gerekir!<br />
<br />
<b>1 - 16 kanalı dinleyen Denizci arkadaşımız </b> <br />
<br />
Demişki ilk kullanacağım cihaz VHF dir ve 16 kanaldır , mesafesi 25 NM değil KM dir ( değiş 25 Mph dir ) bu da yaklaşık 50 Km eder ki ortalama bir VHF Güneş çizgisi dediğimiz UFUK görüntüsü düzleminde 75 Km gider , <br />
<br />
Bu cihazın anteninin 0 noktası olduğu yerde yani basit bir teknenin denizden 2 metre yüksekliğindedir ki , onun anlattığını göre kendisi kaptan olup , yüksek tonajlı gemi kullanıyormuş mantığında bir yazı yazdığına göre , altındaki geminin yüksekliği minimum 10 - 25 metre arasındadır bu da ciddi bir yüksekliktir ,<br />
<br />
VHF bandındaki Yayılım için , yani Telsiz frekansının ( paterni ) dalga boyunun geminin üstündeki seren veya diğer direklerinden birinin üstünde bulunan antenden çıkması ve yayılması bir avantajdır. böylece yatay şekilde deniz üstünde seyreden RF dalgası , denizin dalgasına çarpan bölgeleri hariç Faz farkı yaratmadan alıcıya ulaşır bu demekki A , B ve C bölgeleri dışında , açık denizde ortalama 100 km gibi dir ama , bu cihazların çoğunun gücü 25 watt olması bu sınırı 75 - 80 lere düşürmektedir.<br />
<br />
Eğer bu arkadaşımız diagonalın ( Loop un ) içinde bir gemi ile temas kurmaz ise ikinci alternatif MF frekansı ve daha sonra GMDS tir bu arada kendi imkanları ile sorunu çözemez ise son çare Cep telefonu olacaktır.<br />
<br />
diğer bölümde olan güvensizlik ise derneklerin gelirlerinin ve giderlerinin şeffaflığından kaynaklanan bir sorundur bunun açılımı benim konum değildir ama basitçe merak eden ve üye olan bu hesapları görebilir diyorum ... benim bildiğim bu.<br />
<br />
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++<br />
<br />
Sahil güvenlik (158), kıyı emniyeti (kıyem) gibi resmi kuruluşlar varken, daksar ne kadar gerek var???<br />
Neden gereksinim duyulmuş ve kurulmuş?<br />
Devletimizin resmi birimleri bu konuda sizce yetersiz mi?<br />
<br />
Profesyonel anlamda bu işin eğitimini almış insanlar varken, gönüllülerden neden medet umulmalı?<br />
Ayrıca hemen her yerde ticari gemilere denk geliriz. Her gemide bir rescue boat mevcuttur. Ticari gemi personeli zabitleri dahi bu konuda yıllar süren eğitimlere, çeşitli deneyim ve gözlemlere sahiptirler.<br />
<br />
Yani Daksardaki gönülllülere ihtiyacım neden olmalı??<br />
Yine başka bir açıdan bakacak olursak:<br />
Ben kaptanı olarak bulunduğum bir tekne yada gemi de, herhangi bir acil durumda daksar'a haber edipte,<br />
resmi birimlere haber etmezsem, bildiğiniz üzere, bana çatır çatır hesabı sorulur bunun!!!<br />
<br />
CEVAP 1 : ilk üç satır için tek cevap evet dir , bunun en güzel örneği HAYDARPAŞA yangınıdır. isterseniz arşivden o gün idare edilen operasyonun 6 kanal telsiz deki ses kaydını bulup size verebilirim.<br />
<br />
CEVAP 2 : Profesyonel eğitim almış insanlar varken DAKSAR a neden ihtiyaç olur un cevabını yine ben veriyorum , çünkü İstanbulda 2010 yıllarında LODOS ta adalar açığında Yardım çağrısında bulunan geminin personelini DAKSAR ve diğer balıkçı tekneleir ile gemi Kırıma uğramadan kurtarabildik ise bu DAKSAR personelinin elindeki imkanlar sayesinde ve gönüllülerin İdealistlikleri doğrultusunda olmuştur, <br />
<br />
Diğer taraftan Pendik Marinadan yardım isteyen ve sahilden 3-5 Mph açıkta fırtınaya yakalanan bir anne ve 3 çocuğunun yarıya kadar su almış yelkenlisindeki çağrıyı ve ona yaptığım SAHİL GÜVENLİK yönlendirmesinde aynı anda ikiden fazla sorunla uğraşan 11 ve 13 nolu botların kaptanlarının dahi benim yüksekte olmam sebebi ile bu operasyon a yardımcı olabilecek başka bir kurtarma gurubuna ihtiyacım duyulduğu söylendiği için ve botların birisinin Yassı ada diğerinin Ataköy marina açığında olduğundan ve Pendik marinaya ulaşmaları çok zor olacağından bu operasyon da DAKSAR tarafından gerçekleştirilmiştir.<br />
<br />
CEVAP 3 : sizin size çatır çatır hesap soracak olan birimlerinizden birisi LİMAN BAŞKANLIĞI ise veya sizi Duymayan SAHİL GÜVENLİK ise kusura bakmayın ama o biraz zor..<br />
çünkü 2014 kışında BODRUM açıklarında LODOS patladığında gemisi ile Karaadaya sığınmak isteyen kaptanın çağrısına kimsenin cevap vermemesi , duyanların veya duymayanların araştırılması sonuca ulaşmıyacağı için fazla üsütne düşmedim ben üstüme düşeni yaptım , görüşmeyi kayıt altına aldım , kanallardan Liman ve Sahil güvenliğe çağrı yaptım , daha sonra Liman başkanlığını 5 adet GSM numarasın verdim ama cevap sonuçsuz çıkınca gemi bilgilerini rüzgar hızını ve koordinatını alarak geminin sağlama alması için ZİNCİR tarama yapmayacak güvenli bir yerde DEMİR atmasının bir sakıncası olmayacağını kaptana anlattım.<br />
<br />
peki sizce bu zamanda BODRUM DENİZ ARAMA KURTARMA ne yapıyordu veya neredeydi...yok bu soruyu sormayacağım.<br />
<br />
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++<br />
<br />
İsterseniz diğer cevapları yazmayayım...rahatınız kaçmasın ,,, ha yazın derseniz yazarım..<br />
<br />
Bu arada ben kimim derseniz .... VATANDAŞIM..Telsiz operatörüyüm, Telsizciyim, Kaptanım, ..... diğerlerini boşverin.<br />
<br />
Görüşmek üzere<br />
<br />
Saygılarımla<br />
A.Tevfik ATABEY</div>