<div class="bbWrapper"><b>Ynt: Dijital SLR Makina Üreten Markalar Arasında Hangisini Tercih Edersiniz?</b><br />
<br />
evet sanırım deneyimlerimiz , makinalardan beklentilerimiz, ihtiyaçlarımız ve isteklerimiz farklı. zira sizin 10 M pixel yeter dediğiniz işler için bizim sektörde 39 M pixel lik hasselbladlara insanlar günlük kira ücreti 300 euro ödüyor. ve 10 M pixellik bir makina ile hiçbir büyük firmaya iş yapamıyoruz. Sadece gazete ve dergiler için yeterli olabilir. Ordada şu durum ortaya çıkar 21 M pixellik bir makina ile çekilmiş bir fotograf üstünde dijital müdehaleler yapıp onu A4 boyutunda bastığınızda alacağınız kalite ve yaptığınız dijitla müdehalelerin anlaşılabilirliği ile 10M pixellik bir fotograf dosyasının sonuçları çok farklıdır. Profesyonel fotografçılar artık sadece pixel sayısının verdiği baskı boyutuna bakmıyor, photoshop da işleyebilmek için ellerinde ne kadar çok pixel olduğuyla ilgileniyorlar. Tabiki günümüz teknolojisiyle 10M pixellik bir makinanın fotografınıda büyüterek bina giydirme yapılabilir, ama aynı işlemi 20M pixellik bir fotografla yaptığınızda büyütme katsayınız düşeceği için uygulama yapıldığında alacağınız socunucun keskinliği, kontrastı ve renk kalitesinde büyük farklar olur.<br />
<br />
evet siz makina alırken ben amatör kullanıcıyım, 10-15 kart boyutu yada a4 dışında hiçbir baskı boyutuna ihtiyaç duymayacağım derseniz o zaman pixel in 10M dan büyük olmasının sizin için önemi yokmuş gibi gözükebilir. ama çektiğiniz fotograflarda dijitla müdehaleler yapıyorsanız, ki artık yapmayan yok, fotografın level i ile bile oynamak bir dijital müddehaledir. yada çektiğiniz fotograflardan croplayıp detaylar almak istediğinizde bu ççözünürlük size yetmez. 10M pixellik makinelerin devri 5 sene önceydi, önümüzdeki sene cep telefonları bile 10M pixel çekmeye başlayacak, çoğu amatör compact makine şu an 12 M pixel çekiyor ve hergeçen gün artıyor. nikon 25 M pixellik makina çıkartacağını duyurdu, hasselblad 50 ve 100 M pixeller üstünde çalışıyor. ve siz 10 M pixel yeter diyorsanız bilemiyorum. <br />
<br />
zor şartlarda makina performansına gelince amatör serilerde nikon un body olarka bu konularda daha iyi olduğunu bende zaten söylemiştim, eğer siz dağcılık yapırsanız ve 1000-3000 dolar civarı bir makina düşünüyorsanız vede pixel sayısı sizin için önemli değilse o zaman bende nikon önerebilirim. ama daha fazla para verebiliyorsanız yine canon 1D serisi ile nikon un d2x, d3x gibi serilerininin dayanıklılığı aynıdır. Ayrıca siz kış dağcılığı yapıyorsanız ve aşırı soğuk yerlere çıkıyorsanız zaten makina donmadan önce piller doncağı için makina markanız ne olursa olsun fotoğraf çekemezsiniz. ben dağcılık yaptığım dönemde sırf bu iş için full mekanik makineler taşırdık yanımızda nikon FM serisi canon F serisi gibi, çünkü bu eski filmli full mekanik makineler dışındaki bütün makineler fotoğraf çekmek , perdesini açıp kapatmak için pil enerjisine ihtiyaç duyar. Ve hepsi bir soğukluk derecesinden sonra çalışmaz. zaten bunları sizde biliyorsunuzdur ama ben forumu okuyabilecek amatör arkadaşlar için yazıyorum.<br />
<br />
son olarak şunu belirteyim, bir markanın diğerinden üstün olduğunu söylemek yada sormak tamamen yanlıştır , sadece genelleme yapılıp fikirler açıklanabilir bizde bunları yapıyoruz. aslında yapılması gereken kişilerin ihtiyaçları, makinelerden bekledikleri ve ceplerindeki bu iş için bütçelerini ortaya koyup ona göre en iyi objektif ve makineleri seçmeleridir. çünkü bu şekilde yaklaşılırsa konuya herkesin kendisi için doğru olan makina ve objektif markası değişebilir. önemli olanda budur.<br />
<br />
saygılar</div>