Dizel Motorlar Eski Cazibesini Koruyacak mı?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan mimar_ankara Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 28
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 7,683
Ynt: Dizel Motorlar Eski Cazibesini Koruyacak mı?

Baylar, yakıt tüketimi ile ilgili olarak, birkaç kez mazot almakla kesin ölçüm elde edilemez. Çünkü pompanın tık dediği yer her depo doolumunda aynı olmaz. Biraz fazla köpürürse, 3-5 litre daha alabilecekken "tık" der ve pompa yakıtı keser. Dolayısıyla siz bu aldığınız yakıta göre hesap yaparsanız "az yakıyor" olur.

Ortalama daha önemlidir. İlk 10.000 km.de sürekli ölçüm yaptım. Ortalama çıkan miktar, normal kullanımda 4x4 ler için ş. içi 7 litre, ş. dışı 5.6-8 litre civarı. Biri çıkıp da "ben 4x4'de ş.içi 5 litreyi yakaladım" derse ya yalan söylüyordur ya da hatalı ölçmüştür.

Etiketler

Merhaba arkadaşlar;

Aracım 10800 Km.DE.4x2 85 BG. Dizel. Uzun süreli ölçümlerde yol bilgisayarı verisine göre şehir içi tassaruf tedbirlerine uygun sürüş tarzıyla 5,4 şehrler arası yollarda 4,7 tüketimi rahatlıkla yakalanabiliyor.

Saygılarımla...

Katalog verilerinin nasıl hazırlandığını okursanız bu verilerin rahatlıkla tutturulabileceği anlaşılır.Bu arada WV golf bluemotıon teknolojili 13 km'lik şehiriçi (Diyarbakır) gerçek koşullarda kırmızı ışık,trafik gibi 3,3 lt/100 km verisini test sürüşümde yakalayabildim.

Bu arada hemen hemen bütün araçlarımda da (yaklaşık 20 araç sahibi oldum bugüne kadar) katalog verilerini ve altını tutturabiliyorum.Uygun vites ve devir kombinasyonu,trafiğin seyrine uygun ekonomik araç kullanımı,araç bakımına dikkat ederek bu değerlere ulaşmak mümkün.Dünyanın en pahalı akaryakıtını kullandığımızı ve çevremizi korumak adına dikkat edilirse hem cebimizi,hem de çevremizi korumuş oluruz.

Bununla ilgili deneyim ve bilgilerimi duster yakıt tüketimi konusunda paylaşmıştım..

sayın hassey 4x4 ile 4x2 arasında kararsız kaldım , tam 4x4 diyordum ki sizin tüketim rakamlaı ile başım döndü :smiley: sizce 4x4 te de bu seviyelere yaklaşmak mümkün müdür ?

Alalı 1 ay olan 90 bg 4x4 dusterin yakışı, az şehir dışı, bol şehir içi karma yakışı : ilk iki depo 45+42 litre motorin aldım. Bu iki depo ile karma 1500 km yaptı. Hep 4x2 kullandım. 87 litre/15= 5.8/100 km litre yaktı. Bu yakışta hep kalorifer açık, arabada 3 kişi, ışıklarda bol bekleme, şehir içi sürat max 50 km. civarı. Ben şehir içi yakmayı kriter olarak almıyorum, zira; durma kalkma, ışıkta bekleme, sürat/vites ilişkisi çok değişken.

Tamamiyle uzun yolda, 2000-2500 devir arası, 5-6 vitesle kullanımda 5- 5.2 litreyi rahatlıkla yakalayacağını zannediyorum. Motor yeni, 7-8000lerde yakış daha da düşmekte. 100 bg 4x4 lerinde uzun yolda 4x2 kullanmak ve 5-6 viteslerde uygun devirle 100-120 km arası hızla gitmek kaydıyla 5.5, 5.7 litreyi geçmeyeceklerini zannediyorum.

celal_gelen' Alıntı:
sayın hassey 4x4 ile 4x2 arasında kararsız kaldım , tam 4x4 diyordum ki sizin tüketim rakamlaı ile başım döndü :smiley: sizce 4x4 te de bu seviyelere yaklaşmak mümkün müdür ?

Celal bey, izninle fikrimi söyleyeyim. 4x4 de şehiriçini 6.5, şehir dışını 5.5 un altına düşürmek pek mümkün görünmüyor. (Sayın mimar, ben çok denedim ama bunun altına düşemedim. Demek ki 90 BG daha avantajlı görünüyor yakıt bakımından)

Daha doğrusu şöyle söyleyeyim. tüketimde motor-mekanik etkili, ama bir de sürücünün sürüş tarzı. Sizin aynı sürüş tarzı ile 4x4 veya 4x2 yi kullanacağınızı varsayarsak, 4x4 te tüketeceğiniz yakıt miktarı için, 4x2 nin üzerine en az % 10, belki % 15 eklemeniz gerek. Hesabınızı buna göre yapmanızı öneririm. Tabii bu yazdıklarım, 110 BG Duster için. 90 BG için mimar kardeşimizin mesajlarına göre düşünmeniz uygundur.

Bri nokta daha var celal bey; ESP. Eğer biraz hızlı kullanıyorsanız, aracınızın ESP'li olmasını öneririm. Aslında ESP illa da hız için gerekli değil. Herhangi bir nedenden dolayı yapılacak ani manevralarda savrulma riskini ortadan kaldırmak için bir güvenlik donanımı olarak gerekli. O da 110 BG olanlarda var galiba.

Tüm yazılanları okuduktan sonra, yakıtla ilgili tartışmaya farklı bir açı getirmek isterim. Dizel alırken pahalıdır, ama satarken de pahalıdır. Benzinli alırken ucuzdur, ama (yaptığınız kilometreye bağlı olarak) kullanırken pahalıdır. Satarken de ucuzdur. (Eğer lpg taktırdıysanız daha da ucuzdur. Çünkü birçok kişi lpg'li araç almak istemez. Orijinal alıp lpg'yi kendisi taktırmak ister; lpg motoru benzine oranla daha fazla yıpratır.) Dizel araç biraz daha titreşimli olabilir, ancak yeni nesil dizel araçların kabin gürültüsü benzinlisinden daha yüksek değildir-aracına bağlı olarak. Dizel yokuşta daha rahat çeker. Dizel araçlar yokuş yukarı kaldırırken bile kolay kolay stop etmez. Trafik çok yavaş ilerliyorsa rölantide gaza basmadan sadece debriyajı yavaşça bırakarak ilerleyebilirsiniz. (Hyundai Accent era 110 bg crdi ile düz yolda 3. viteste rölantide gitmişliğim vardır) Araçta LPG kullanımı (bence) yangın ve patlama riski taşımaktadır. (Özellikle kaza anında) LPG depolarının menzili kısadır, harcadıkları alan ise küçük hacimli araçlarda sorun yaratmaktadır.
Dizel kullanmak bence daha kolay, aynı fiyata gelse bile dizel kullanırdım. Tabi bu şahsi görüşüm, başkası benzinli tercih edebilir. (Kullanmak kolay yada zevkli derken klasik 1600 ve altı motorlu benzinlilerden bahsediyorum. V6, V8, turbo vs yüksek güçlü bir benzinli kullanma şansım hiç olmadı; ama olsa bile yakıtıyla baş edemezdim. :smiley:)

Yakın gelecekte ESP'nin 85-90 BG'de opsiyonel olarak sunulma gibi bir ihtimal var mıdır acaba? Bayideki adam gelecek yıl böyle bir şey olabileceğini söylemişti..

semaver' Alıntı:
Tüm yazılanları okuduktan sonra, yakıtla ilgili tartışmaya farklı bir açı getirmek isterim. Dizel alırken pahalıdır, ama satarken de pahalıdır. Benzinli alırken ucuzdur, ama (yaptığınız kilometreye bağlı olarak) kullanırken pahalıdır. Satarken de ucuzdur. (Eğer lpg taktırdıysanız daha da ucuzdur. Çünkü birçok kişi lpg'li araç almak istemez. Orijinal alıp lpg'yi kendisi taktırmak ister; lpg motoru benzine oranla daha fazla yıpratır.) Dizel araç biraz daha titreşimli olabilir, ancak yeni nesil dizel araçların kabin gürültüsü benzinlisinden daha yüksek değildir-aracına bağlı olarak. Dizel yokuşta daha rahat çeker. Dizel araçlar yokuş yukarı kaldırırken bile kolay kolay stop etmez. Trafik çok yavaş ilerliyorsa rölantide gaza basmadan sadece debriyajı yavaşça bırakarak ilerleyebilirsiniz. (Hyundai Accent era 110 bg crdi ile düz yolda 3. viteste rölantide gitmişliğim vardır) Araçta LPG kullanımı (bence) yangın ve patlama riski taşımaktadır. (Özellikle kaza anında) LPG depolarının menzili kısadır, harcadıkları alan ise küçük hacimli araçlarda sorun yaratmaktadır.
Dizel kullanmak bence daha kolay, aynı fiyata gelse bile dizel kullanırdım. Tabi bu şahsi görüşüm, başkası benzinli tercih edebilir. (Kullanmak kolay yada zevkli derken klasik 1600 ve altı motorlu benzinlilerden bahsediyorum. V6, V8, turbo vs yüksek güçlü bir benzinli kullanma şansım hiç olmadı; ama olsa bile yakıtıyla baş edemezdim. :smiley:)
cok guzel ozetlemissiniz,dizelerin eksisi de bakimi daha pahalidir :smiley:

Merhaba Celal Bey;

Aynı ikilemi ben de yaşamıştım.Kabaca 4x2 ile 4x4 arasında 1 litre yakıt farkı bulunuyor.Ama beni 4x4'den uzaklaştıran 2 faktör vardı.Biri arazi koşullarında kulanma gereği olmaması,diğeri ve en önemlisi de dizel partikül filtresinin( DPF) 4x2 versiyonda bulunmaması.

DPF, kullanılan yakıtın kalitesi,sürüş tarzı ve yol koşullarına bağlı olarak belli km.lerde değiştirilmesi (triger kayışı gibi)gereken bir filtre.Ücreti tahminen 2000-3000 tl arasıdır.Ondan dolayı DPF olmaması sebebiyle 4x2 'i tercih ettim.

Takdir sizindir tabii.

merhaba arkadaşlar

her zaman dizel motor ve yakıt :smiley: iyidir

1 ortalama bir benzinli arac 1 litre yakıtla 10 km yol alir .. dizel arac 1 litre ile 16 hatta 18 km yol alir
2 dizelin torku yuksektir dizelin 1 vites dustugu rampada benzinli 2 vites duşer
3 tum agir vasıtalar kamyon tir otobusler vs vs dizeldir
4 avrupa ulkelerinde satılan sıfır araclarin % 60 dizeldir
5 son 10 yılda geliştirılen common rail ( sizin araclarınızdada var ) yakit sistemi sayesinde son derece ekonomik ve sorunsuz yuzbinlerce km yol yapmak mumkundur
6 her 60 bin km de enjektor temizletmek motor gucunu stabil tutacagı gibi motor omrunude uzatacaktir
7 bizzat şahit oldugum 1 milyon km nin uzerinde yol yapmiş en ufak sorun çıkarmamiş kamyonlar vardir.. sadece enjektor temizleyerek ...
8 sonuş olarak yuksek tork, ekonomi ve temiz cevre dizelle mumkundur ...
selamlar ...

LPG bu kadar kullanışsız, benzin bu kadar pahalı olduğu sürece evet..

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,954
Kayıtlı Üye Sayımız
166,954
Kaydolan Son Üyemiz
İbrahimdd

SON KONULAR

Geri