"Dondurmam Gaymak" New York'ta

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan YOL Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 13
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,541

YOL

SEDAT AÇIL
Yer
İstanbul, Acıbadem
Web
www.sedatacil.com
Telsiz Çağrı Kodu
TB2FKL
Bu yıl yabancı dilde en iyi film dalında Oscar aday adayı "Dondurmam Gaymak", New York Queens Film Festivali'nde açılış filmi olarak dün akşam seyirciyle buluştu. Filmin yapımcılığını üstlenen Hermes Film prodüktörü Elif Dağdeviren Güven, "Kimsenin inanmadığı bir film, şimdi Oscar adayı" diye konuştu. Dağdeviren Güven, filmi ilk izlediği zaman filmden çok etkilendiğini ve daha o zaman "Eğer Türkiye'den bir film Oscar'a gidecekse bu film olmalı" dediğini söyledi.

2451875.jpg

Filmin 150 bin dolarlık olağanüstü düşük bütçesiyle bir "mucize film" olduğunu ifade eden Dağdeviren Güven, oyuncuların Muğla halkından seçildiğini ve ilk defa bir filmde oynadıklarını vurguladı.

Oyuncu Mehmet Ali Alabora'nın filmin çekimlerinden iki ay önce gelip "oyuncu koçluğu" yaptığını anlatan Güven, filmin çekileceği Muğla'da halka anons yaptıklarını, filmde oynamak için halktan 4 bin kişinin başvurduğunu, bunların arasından iki bininin seçildiğini ve aralarından 150 kişinin ana roller için eğitim aldıklarını anlattı.

Bir tek başroldeki Turan Özdemir'in tiyatro oyuncusu olduğunu, ama onun da ilk kez bir filmde oynadığını hatırlatan Dağdeviren Güven, "Bu filmin çekimine Muğla'da herkes dahil olmuş, filmin kendine ait bir büyüsü ve karizması var, mucize bir film bu ve izleyince siz de hemen filme dahil oluyorsunuz, kendinizden bir şeyler buluyorsunuz" diye konuştu.

"İMECE USULÜ BİR FİLM"

Filme sonradan dahil olduklarını anlatan Güven, yönetmen Yüksel Aksu'nun film çekmek için parası bittiğinde bir arkadaşları aracılığıyla bir araya geldiklerini ve Muğla'da bu "imece usulüyle çekilen" filmi izleyince, filme hemen destek olmak gerektiğini düşündüklerini kaydetti.

Güven, "Türkiye'de sektörde herkes bize bu film iş yapmaz, delirdiniz mi, adınızı uzak tutun bu filmden" dediğini, ancak buna rağmen "bu iyi niyetli ve olumlu filme" baştan beri inandıklarını belirtti.

Güven, filmin bir anlamda "imece usulüyle" çekildiğinden söz ederek bölge insanının, Muğla Belediyesinin filme yaptığı katkıları anlattı.

Güven'in verdiği bilgiye göre, Muğla halkı filmin çekimi sırasında seferber olmuş, sete yemek bitince yemek, su bitince su, insanlar üşüyünce battaniye getirmiş. Aynı şekilde belediye ve esnaf da filmin çekimi için ellerinden gelen yardımı yapmış. Filmin galası da 21 Nisanda Muğla'da yapılmış, 1.5 ay yerel bir sinema salonunda gösterilmiş ve çok büyük ilgi görmüş.

"OSCAR HEDEFİMİZ İLK BEŞE YA DA DOKUZA GİRMEK"

Elif Dağdeviren Güven, filmin İngilizce isminin (Ice Cream, I Scream) ABD'de çok dikkat çektiğini ve Hollywood'da film endüstrisindeki insanların filmden söz edildiğinde hemen "Aaa, evet biz bu filmi duyduk" dediklerini anlattı.

İngilizce ismin filmin yönetmeni Yüksel Aksu tarafından konduğunu söyleyen Güven, filmin İngilizce isminin Orta Amerika'da dondurma satıcılarının ürünlerine satarken kullandıkları bir ifade olduğunu kaydetti.

Yapımcı Güven, bu yıl Oscar ödüllerinde yabancı film kategorisinde 61 filmin yarıştığını hatırlatarak, bu filmlerin önemli kısmının büyük stüdyo filmleri olduğunu, dolayısıyla rekabetin çok fazla olduğunu söyledi.

Güven, "İşimiz zor ama hedefimiz 61 ülke arasında ilk beşe ya da dokuza girebilmek" dedi.

"Dondurmam Gaymak"ın akademi üyelerine resmi gösteriminin 13 Ocakta olacağını kaydeden Güven, filmlerinin ayrıca ABD'de Golden Globe, Palm Springs, Santa Barbara film festivallerinde gösterilmek üzere davet aldığını belirtti.

Dağdeviren, Golden Globe seçici kurul üyelerine filmin Los Angeles'ta 3 Aralıkta gösterileceğini belirtti.

QUEENS FİLM FESTİVALİ

Güven, filmin New York'un önemli film festivallerinden Queens Film Festivali'nden de gösterilmek üzere özel davet aldığını ve bu yıl dördüncüsü düzenlenen festivalde açılış filmi olarak seçildiğini söyledi.

Güven, festivalin seçici kurulunun, geçen yıl ödül kazanan "Gönül Yarası" adlı filmden sonra Türk sinemasıyla tanıştığını, "Dondurmam Gaymak"ı da izlediklerinde büyük keyif aldıklarını anlattı.

Güven, "Filmimiz seçici kurul tarafından o kadar beğenildi ki festivalin açılış partisinin adı 'Türk Partisi' olarak değiştirildi" dedi.

"Dondurmam Gaymak", 15-19 Kasım arasında "The Museum of the Moving Image" adlı sinema salonunda düzenlenen Queens Film Festivali'nde yabancı film ve komedi kategorilerinde yarışacak.

FİLM İZLEYİCİDEN DE BEĞENİ ALDI

"Dondurmam Gaymak"ı izleyen Amerikalı ve Türk izleyiciler de filmden büyük keyif aldıklarını ve filmi arkadaşlarına tavsiye edeceklerini anlattılar.

Kendisi de film yapımcısı olan Amerikalı bir izleyici, "Türkiye'yle ilgili her şeyi seviyorum, ülkenizi altı kere ziyaret ettim. Bu filmde anlatılan naif köy yaşantısı ve insanların birbirleriyle olan yakın ilişkisi benim de neden Türkiye'yi sevdiğimi anlatıyor" diye konuştu.

New York'ta Queens Film Festivali dışında iki film salonunda daha gösterilecek film, Muğla'da dondurmacılık yapan Ali Usta'nın büyük dondurma markalarına karşı verdiği mücadeleyi son derece samimi ve yalın bir dille anlatıyor.

"Dondurmam Gaymak", 50 Avrupa ülkesinde ve Türkiye'de 24 Kasımda gösterime girecek.

"Dondurmam Gaymak"a New York'tan Ödül

Ülkemizi bu yıl Oscarlar'da temsil edecek, Yüksel Aksu'nun imzasını taşıyan "Dondurmam Gaymak", New York Queens Film Festivali'nde 'En İyi Komedi Filmi' ve 'En İyi Yönetmen' ödüllerini kazandı. Muğla'da tamamen amatör oyuncularla çekilen film, ülkemizde bu Cuma (24 Kasım) vizyona girecek.
Ülkemizi bu yıl Oscar ödüllerinde temsil edecek olan, Yüksel Aksu'nun ilk filmi "Dondurmam Gaymak", New York Queens Film Festivali'nde 'En İyi Komedi Filmi' ve 'En İyi Yönetmen' ödüllerini kazandı. "Dondurmam Gaymak"ın Oscar ödülü için önemli bir basamak olarak görülen ve ABD sinema çevrelerinin yoğun ilgi gösterdiği Queens Film Festivali'ndeki başarısı, aynı zamanda filmin ilk büyük uluslararası başarısı oldu.

Amerikalı sinema çevrelerinin "Dondurmam Gaymak"ın gösterimi sırasında Türklerle aynı sahnelere gülmeleri dikkat çekti. Gerek Türk gerekse ABD basını "Dondurmam Gaymak"ın gösterimine yoğun ilgi gösterdi. Dağıtım şirketleri filmin ABD'de dağıtımı için Hermes
Film'in yapımcıları ile görüşmeler yapıyor. İngilizce adı "Ice Cream, I Scream" adıyla yer alacak. "Dondurmam Gaymak", Manhattan'ın elit sinema çevreleri için özel bir gösterim daveti de aldı. Ünlü The Soho House'da yapılacak özel gösterime bazı dağıtımcılar ve ABD'li gazeteciler de katılacak.

Ynt: "Dondurmam Gaymak" New York'ta

hafta sonu biz de gittik.
emeğe saygım sonsuz... acımasızca yapılan eleştirilerden ise nefret ederim.
gene de fazla zevk alarak seyrettiğim bir film olmadı "dondurmam gaymak"... bunu belirteyim.
olaylar doğallığıyla, günlük yaşamın parçaları şeklinde aktarılmak istenmiş. diyorum ki; keşke "genel izleyici" özelliği göz önünde bulundurularak bazı konularda daha hassas davranılsaydı.

'Dondurmam Gaymak'a dava

d969c5c928a6b2e3a8d00cdcy1.jpg

Eski yöntemlerle dondurma yapan bir esnafın büyük firmalarla mücadelesini anlatan 'Dondurmam Gaymak' filmi hakkında hukuki işlem başlatıldı. Dondurma firmalarının açtığı dava karşısında yönetmen Yüksel Aksu şaşkın!.

Oscar aday adayı olan 'Dondurmam Gaymak' filmine bazı büyük dondurma firmaları dava açtı! Sinema deneyimi olmayan Muğla halkının rol aldığı; eski yöntemlerle dondurma yapan bir dondurmacının büyük firmalarla mücadelesini anlatan film hakkında hukuki işlem başlatılmasına ilişkin yönetmen Yüksel Aksu Biz kimseyi hedef almamıştık" açıklamasını yaptı. Filmde 'kahraman bakkalın süpermarkete karşı' mücadelesini işlediklerini belirten Aksu, karakterin davranışının ciddiye alınmasının yanlış olacağını savundu. Aksu, büyük dondurma firmaları 'Algida' ve 'Panda' ile sponsorluk görüşmeleri yaptıklarını ancak olumlu yanıt alamadıklarını belirterek şunları söyledi: "Filmde dondurmacı kendisine rakip gördüğü firmalara 'Manda' ve 'Malgida' gibi isimler koyuyor. Ama filmde iyi dondurma, kötü dondurma ayrımı yok! Kaliteleri tartışılmıyor. Büyük sermaye karşısında küçük esnafın yok oluşunu anlattım ben."

Üzülüyorum
Eskiden dondurmacı çıraklığı yapan şimdi ise geçimini sinemadan sağlayan Aksu, dünyada büyük üretim olmazsa aç kalınacağını savunduğunu söyledi: "Büyük firmalardan destek gelmediği gibi köstekleyecek hareketlerin yapıldığını duymak beni üzüyor."

Ben zaten izlemedim bu filmi,yine büyük bir önyargıyla izlemeye değer bulmadım kendimce :-\Neden bilmiyorum ama son dönem yani şu geçtiğimiz bir kaç yıl içinde ve günümüz Türk sinemasında -işte bu! denebilecek bir yapıt yok bence ve mümkünse korku tarzında yapmaya çalışmasınlar! :eek:
Ne olursa olsun ben 60'ların yada 70'lerin tadında izlenebilecek bir Türk filmi yapıldığını düşünmüyorum :smiley:

Bence kötü bir film
Senaryosu çok sıradan, oyunculuk haliyle vasatın altı çünkü oynayanlar oyuncu değiller
Geriye ne kalıyor? Bu filme nasıl iyi not vereceğiz ki? Giderseniz paranıza ve zamanınıza yazık olur derim

Valla benim gidip beğenen ve de genel olarak fikirlerimin uyuştuğu arkadaşlarım var, sitedeki gibi beğenmeyen arkadaşlarım da var, dolayısıyla kendim karar vermek istiyorum iyi midir kötü müdür.. Ama şu oyuncu olmayanların oyunculuğu konusunda bişey söylemek istiyorum: tabii ki bu adamların oyunculukları, amatör oldukları gözönünde buılundurularak değerlendirilmeli, ve de o seviye için çok iyi iş çıkarmış olabilirler? Performans / fiyat yani bir nevi.. Neyse, fırsat bulup gidebilirsem yorumlarımı aktaracağım..

Daha önce bir yazı yazmıştım ama çok acımacız bulduğum için benim fikirlerimden etkilenip gitmeyenler olmasın diye silmiştim... Filmin duyurusundan vizyona girişine kadar öyle çok BOŞ, reklam kokan ve maalesef aldatıcı cümleler sarfedildi ki... Ben de baştan bir iticilik yaratmaya yetmişti zaten...

'Dondurmam Gaymak'ın Oscar hüznü

Türkiye'nin adayı belirlenen ilk dokuz aday arasına giremedi

Oscar Ödülleri'nde, ilk kez bu yıl yabancı film kategorisinde yarışan 61 aday arasında bir ön eleme yapıldı. Belirlenen ilk dokuz aday arasına Türkiye'nin adayı 'Dondurmam Gaymak' giremedi.

Yüksel Aksu'nun yönettiği film Muğla'da çekilmiş ve oyuncular bölgede yaşayan insanlar arasından seçilmişti.

'Dondurmam Gaymak', Kültür Bakanlığı nezdindeki bir seçici kurul tarafından 'en iyi yabancı film' dalında Oscar'a aday gösterilmişti.

23 Şubat'ta, ikinci bir eleme daha yapılarak, yabancı film Oscar'ı için yarışacak beş film açıklanacak.

Ödüller, 25 Şubat'ta sahiplerini bulacak.

Büyük markalara karşı mücadele

Film, Muğla'da dondurmacılık yapan Ali Usta'nın büyük dondurma markalarına karşı verdiği mücadeleyi anlatıyor.

Küçük esnafın, küçük kasabanın, 'küçük' insanların 'büyük' filmi 'Dondurmam Gaymak' 150 bin dolara mal oldu.

Oyuncu Mehmet Ali Alabora'nın film için 'oyuncu koçluğu' yaptığı 'Dondurmam Gaymak', 50 Avrupa ülkesinde ve Türkiye'de 24 kasım 2006'da gösterime girmişti.

Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak gibi, bu filmi anlayacak ve/veya beğenecek olanların sadece bizim topraklarımızda yaşayan insanlar olduğunu düşünüyorum. Ben keyif alarak izledim, ama öte yandan o kadar pohpohlanacak birşey olmadığını da gördüm.

bu filmde oyuncu olmayan insanların "doğal halleri" üzerinde duruluyordu en çok, bu bir artı olarak gösteriliyordu ancak bence hiç de doğal hallerinde değillerdi, ilk oyunculukları olduğu için haliyle kasılmışlardı ve o yapay halleri yansıdı perdeye, bu bir başarı mıdır sizce? Ben de arkadaşlarımla toplanıp film çekebilirim bu filmden çok farklı olmaz, basitçe bi de senaryo buluruz, amatör bir kısa film gibi değerlendirilir zaten, oscara aday falan olmaz :p
işin aslı bu sene harcandı, film gibi bir film ile oscar elemesinde daha iyi boy gösterebilirdik

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,914
Kayıtlı Üye Sayımız
166,943
Kaydolan Son Üyemiz
PatBora

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.