Ynt: Duster, Asx, Qashqai ?
Sevgili dervişali, sana da merhaba;
Çok zor bir soru sormuşsun; hatta çalışmadığımız yerden... Ben, çalıştıklarımdan hareketle varsayımlarımı sunayım. Takdir edersin ki, tam doğru bilgi için her üçünü de kullanmak gerek.
1. Parça ve bakım konusunda Duster açık ara önde olmalıdır diye düşünüyorum; çünkü caponlarda parça pahalı diye bilinir... De, hangi parçadan söz ediyoruz, bu da önemli. Örneğin, Duster'ın marşpiyelleri sürtünüp değişse, 350 civarı. Diğerlerinde ne kadar acaba? Bakmak lazım.
2.İkinci el Duster ve Quashai
3.Yakıt tüketiminde, DCİ motor söz konusu olunca Duster ve Quashai aynı olmalı. (1.5 DCi... 4x4 1.5 DCi Quashai yoktu bir ara, 2.0 vardı; şimdi var mı bilmiyorum.)
4.Duster en az konforlu olanıdır diğer ikisinden... Bu, iç mekan işçiliğinden de anlaşılabilir. Fakat konfor derken süspansiyonu mu koltuk vs.yi mi kastediyoruz? O da önemli. Süspansiyon bakımından Duster'ın diğerlerinden geri kalmayacağı kanaatindeyim. Bozuk yollarda yaylana yaylana gitmek çok keyifli çünkü, hoplayıp zıplamıyor...
5. Birinci sıraya Quashai veya Asx, son sıraya Duster...
Ben olsaydım Duster'ı tercih ederdim; ettim de zaten... ;D ;D ;D
Diyeceksin ki niye?
1) İlk alım maliyeti... Duster ile aynı özellikteki diğerleri beni aştığı için...
2) Bakım/tamirinin daha ucuz olması... Malum, bozuk yollara girip çıkmayacak mıyız? Çok para verdiğiniz bir makinayı tozlu/bozuk yollara nasıl kıyıp da sokacaksınız? Ama Duster'ı sür taşa toprağa...
3) Yakıt ekonomisi. Ş.içi 100 km/7, ş.dışı 6 lt.civarı... Daha titiz kullanımda daha da düşer... (Gerçi burada bir sorun var: Km başına düşen miktar az olunca sürümden zarar söz konusu. ;D ;D)
Dolayısıyla karar verirken, bunlardan hangisi senin için öncelikli? Ona göre tercih yapmalısın. Özellikle belirtmem gerek; marka önemliyse, Duster'a yaklaşmanı önermem. Duster markacılar arasında "küçük" görülür. Ama işlev öne çıksın dersen, Duster öne çıkar. Acımadan sürebilirsin taşa toprağa. Diğerlerinin arazi yeteneklerinin Duster kadar olabileceğini tahmin etmiyorum. Teknik olarak olmasa bile, sürücünün aracına kıyıp kıyamaması bakımından... Gerçi nissan ile duster'ın 4x4 sistemi aynı, onu da unutmamak gerek.
Bu üçünün yaklaşma ve uzaklaşma açılarını da hesaba kat derim.