En İyi 10 Türk Beyaz Şarabı

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan AYDURAN Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 10
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 16,917

AYDURAN

Zirve
Mesajlar
5,669
Tepkime Puanı
27
Yaş
50
Yer
İstanbul / Maltepe
Cemal Süreya bir şiirinde, "Saat on ikiden sonra bütün içkiler, şaraptır" demiş. Larousse Gastronomik ansiklopedisinde beyaz şarap şöyle tanımlanıyor: Mayalandırma öncesi renklendirme etken maddesi olarak kullanılan kabukları, soyulduktan sonra ezilerek hazırlanan beyaz ya da kırmızı üzümlerden hareketle üretilen şarap.

showimg-29.jpg


En önemli sek beyaz şaraplardan biri Burgonya’da yetiştirilen Chardonnay bağ çubuklarından elde edilir. Bazı siyah üzümler de (pinot noir, meunier) şampanyada baz olarak kullanılan mükemmel beyaz şaraplar sağlar. Biz de bu hafta büyük jürimize Türkiye’nin en iyi beyaz şarapları hangileri diye sorduk. Aroması, soğuk içildiğinde daha iyi ortaya çıkan beyaz şaraplar, bu özellikleri nedeniyle yaz aylarında daha çok tercih ediliyor. İşte en iyi 10 listesi.

1 SARAFİN CHARDONNAY

2 SARAFİN SAUVIGNON BLANC

3 KAVAKLIDERE NARİNCE

4 SEVİLEN SAUVIGNON BLANC

5 KAV NARİNCE

6 KAVAKLIDERE MUSCAT

7 DLC SULTANİYE EMİR

8 UMURBEY SAUVIGNON BLANC

9 SARAFİN FÜME BLANC

10 DOLUCA SAFİR

JÜRİ

Raci Bostancı
Barmen eğitmeni, Tür. Barmenler Dern. Kur. Üy.

Deniz Gürsoy
İçki ve yemek kültürü yazarı

Mehmet Yaşin
Seyahat yazarı

Nihat Karaköse
Şarap Dostları Derneği Başkanı

Donatella Piatti
Yemek kültürü yazarı

Ertan Anlı
Ankara Ün. Ziraat Fak. Şarapçılık Böl. Öğr. Gör.

Cengiz Nayır
Şarap Dostları Der. Üy.

Şeyla Ergenekon
Şarap kitapları yazarı

Ahmet Örs
Gurme

Semih Somer
Mutfak Dostları Der. Eski Bşk.

www.hurriyet.com.tr
 

Etiketler
1.Sarafin Chardonnay

showimg-29.jpg


Doluca şaraplarına ait bir marka. Saros bölgesinin Chardonnay üzümleri sıkıldıktan sonra elde edilen şıra, tortularıyla birlikte fermantasyonunu Fransız meşe fıçılarda tamamlayarak şaraba dönüşüyor. "Buttery" tabir edilen, kadifemsi akıcılığa sahip. Bu özelliği malolaktik fermantasyon metodundan kaynaklanıyor. Beyazların kraliçesi olarak bilinen, Fransa-Bourgogne kökenli bu üzümün akıcı, dolgun ve güçlü yapısı var. Sarafin Chardonnay, fermantasyon ve eskime süresiyle birlikte toplam 12 aylık serüveninin sonunda, zengin bir buke ve kompleks bir yapı kazanıyor. Uygun saklama koşullarında rekolte tarihinden itibaren 5-6 yıl bekletilebiliyor. Krema soslu beyaz etler, beyaz soslu balıklar, deniz mahsullü/kremalı ve peynir soslu makarnalarla servis edilebilir. Servis sıcaklığı: 11 derece olarak tavsiye ediliyor. 1999 yılında bu yana çeşitli uluslararası yarışmalarda kazanılmış 12 madalyası var.
 

2.Sarafin Sauvignon Blanc

111.jpg


Saros Yarımadası’na en çabuk uyum sağlayan türlerden biri olan Fransa-Bordeaux kökenli üzümden yapılıyor. Üzümlerin özgün aromalarını tümüyle koruyabilmek için Sauvignon Blanc’lar hasat zamanında özel soğutmalı araçlarla Doluca tesislerine naklediliyor. Sauvignon Blanc üzümlerinin canlı, diri karakteristiği Sarafin Sauvignon Blanc’a canlılık ve serinletici bir meyvemsilik katıyor. Yeşil elma, yeşil erik ve taze otları çağrıştıran aroması var. Uygun koşullarda rekolte tarihinden itibaren 5-6 yıl saklanabiliyor. Izgara-tava-buğulama balıklar, deniz mahsullü meze-salata-makarnalar, suşi, beyaz etli-deniz mahsullü Asya spesiyaliteleri, beyaz etli-deniz mahsullü salatalarla servis edilebiliyor. Servis sıcaklığı: 8-10 derece olarak tavsiye ediliyor. 2000’den bu yana uluslararası 3 madalyası var.
 

3.Kavaklıdere Narince

112-1.jpg


Sek ve yoğun bir şarap. Açık altın sarısı rengi var. Meşe fıçı, vanilya, akasya ve yasemin tadında. Damakta dengeli, yuvarlak ve zengin bir tat bırakıyor. Narenciye aromalı. Anadolu’nun meşe fıçıda olgunlaşmaya en uygun beyaz üzümü Narince, Kavaklıdere Şarapları tarafından ilk kez tek üzüm şarabı (monocepage) olarak üretildi. Eylül ortalarında Tokat bağlarından hasat yapılıyor. İdeal olgunluğa 3-4 sene içerisinde ulaşıyor. 12 ay Fransız meşe fıçılarda bekletiliyor. Buğulama levrek, ızgara kalkan, deniz ürünlü linguine, mantarlı krema soslu fettucine, somonlu tagliatelle, Chardonnay soslu tavuk, soslu ve özenle hazırlanmış deniz ürünleri ile 10-12 derecede içilmesi tavsiye ediliyor.
 

4.Sevilen Sauvignon Blanc

113.jpg


Sauvignon cinsi beyaz üzümden, Sevilen’in İzmir’in Menderes İlçesi Gölcükler Köyü’ndeki İsabey bağlarında üretiliyor. Şarap, burunda yoğun şekilde tropikal meyve, olgun kayısı ve kuşkonmaz aroması bırakıyor. Damakta uzun kalıcı tat yapısıyla çok dengeli bir beyaz sek şarap. Highly Recommended ödülü sahibi. Uygun koşullarda rekolte tarihinden itibaren 2-3 yıl bekletilebiliyor. Karides ve hafif soslu ıstakoz yanında çok iyi gidiyor. 8 derecede tüketilmesi tavsiye ediliyor.
 



5.Kav Narince

114.jpg


Tokat’ın hoş aromalı Narince üzümünden üretiliyor. Güçlü ve eskidikçe gelişebilen bir lezzeti var. Meyvemsi, güçlü ve gövdeli Kav Narince, defne, limon çiçeği ve çam aromalarını çağrıştırıyor. Uygun koşullarında rekolte tarihinden itibaren 5-6 yıl saklanabiliyor. Izgara veya fırında, domates veya krema soslu beyaz etler, ızgara/tava/buğulama/beyaz soslu balıklar, deniz mahsullü/kremalı ve peynir soslu makarnalar, suşi, beyaz etli/deniz mahsullü Asya spesiyaliteleri ile iyi gidiyor. 8-10 derecede servis edilmesi tavsiye ediliyor.
 

6.Kavaklıdere Muscat

115.jpg


Sek şarap, İzmir-Bornova Misketi üzümlerinden üretiliyor. Rengi açık altın sarısı. Bergamut, karışık meyve, hanımeli, yasemin, akasya aromalı. Damakta hafif, aromatik, rahat içimli ve yuvarlak bir tat bırakıyor. Bornova Misketi üzümünün özelliğini, karakterini ve zarafetini taşıyor. Kendine has zengin aroması, Muscat’ı keyifli bir aperitif yaptığı gibi, söğüş karides, ahtapot mezeleri, somonlu pizza ve meyveli mereng ile uyumlu kılıyor. Genç bir şarap olan Muscat’ın ideal içim derecesi 6-8. 2003’ten bu yana uluslararası yarışmalarda kazanılmış 5 madalyası var.
 

7.Dlc Sultaniye Emir

116.jpg


Hoş kokusunu Denizli yöresinin meyvemsi ve mayhoş Sultaniye üzümünden, damakta kalıcı yapısını Kapadokya yöresinin güçlü ve diri şaraplar veren Emir üzümünden alıyor. Aromatik, canlı ve akıcı bir sek şarap. Üzümler sıkılmıyor, sadece kendi ağırlığıyla akan şıra kullanılıyor. Düşük ısıdaki fermantasyonu takiben şarabın olgunlaşması bekleniyor. DLC Serisi’nin en kolay içimli, canlı ve akıcı şarabı. Yeşil elma ve mandalina aromalarını çağrıştırıyor. Uygun koşullarında rekolte tarihinden itibaren 4-5 yıl saklanabiliyor. Sade peynirler, deniz mahsullü meze ve salatalar, ızgara balıklar, peynirli/sebzeli börekler, yoğurt içermeyen acısız mezeler, bol baharatlı ama acısız yemek ve mezeler, zeytinyağlı veya sıcak sebze yemekleri, yeşil salatalarla 8-10 derecede servis edilebilir.
 

8.Umurbey Sauvignon Blanc

117.jpg


Umurbey Şarapları, yılda 100 bin şişe üretilen butik şarap kategorisinde. Tekirdağ’a bağlı Yazır Köyü’nde, Umurbey’in 120 dönümlük arazisinde yetişen Sauvignon Blanc üzümleri kullanılıyor. 2004 Umurbey Sauvignon Blanc, bölgede yağışsız geçen bir yılın ürünü. Butik şarap yapımının en önemli şartlarından olan düşük verim, bu marka için de uygulanmış. Sabit ısıda soğuk fermantasyonla üretilen şarap, yeşil elma, narenciye, ananas kokularından oluşan çok taze ve güçlü aramolara sahip. Damakta canlı ve kalıcı tatlar bırakıyor. 7 dereceye kadar soğutularak deniz ürünleri, tavuk eti, kanatlı av hayvanları ve makarnalarla servis edilebilir.
 

9.Sarafin Füme Blanc

118.jpg


Saros yöresinde geç hasat edilen Sauvignon Blanc üzümlerinden yapılan Sarafin Füme Blanc, oldukça kompleks yapıda, gövdeli ve üzüm aromalarının bukeye (fıçıdan şaraba geçen koku) yoğun olarak dönüştüğü bir şarap. Bu sonuca ulaşmak için, fermantasyon ve eskime süresiyle birlikte toplam 8 aylık bir süreyi "surlie" tabir edilen tortularıyla birlikte 225 litrelik Fransız meşe fıçılarda geçiriyor. Uygun saklama koşullarında rekolte tarihinden itibaren 5-6 yıl saklanabiliyor. Soslu beyaz etler, beyaz soslu balıklar, ızgara/tava/buğulama balıklar, beyaz etli/deniz mahsullü Asya spesiyaliteleri, deniz mahsullü makarnalarla 8-10 derecede servis ediliyor. 2003 ve 2006’da alınmış iki uluslararası madalyası var.
 



10.Doluca Safir

119.jpg


Serinletici meyvemsi bir aromaya, dolgun bir lezzete ve yumuşak bir içime sahip olan Doluca’nın tek doğal tatlı şarabı Safir, tamamen misket üzümlerinden elde ediliyor. Üzümün altın sarısı rengini yansıtıyor. Hanımeli, bal ve limon çiçeği aromalarını çağrıştırıyor. Uygun koşullarında rekolte tarihinden itibaren 4-5 yıl saklanıyor. Güçlü aromatik peynirler, meyveler, karamelize tatlılar, süt ve peynir tatlıları, dondurmalarla servis ediliyor. Servis sıcaklığı 6 derece. 2000 ve 2002’de alınmış iki uluslararası madalyası var.
 

SON KONULAR - FORUM

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,916
Mesajlar
1,525,609
Kayıtlı Üye Sayımız
166,692
Kaydolan Son Üyemiz
adiduaolanadam

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst