AYDURAN
Zirve
Cemal Süreya bir şiirinde, "Saat on ikiden sonra bütün içkiler, şaraptır" demiş. Larousse Gastronomik ansiklopedisinde beyaz şarap şöyle tanımlanıyor: Mayalandırma öncesi renklendirme etken maddesi olarak kullanılan kabukları, soyulduktan sonra ezilerek hazırlanan beyaz ya da kırmızı üzümlerden hareketle üretilen şarap.
En önemli sek beyaz şaraplardan biri Burgonya’da yetiştirilen Chardonnay bağ çubuklarından elde edilir. Bazı siyah üzümler de (pinot noir, meunier) şampanyada baz olarak kullanılan mükemmel beyaz şaraplar sağlar. Biz de bu hafta büyük jürimize Türkiye’nin en iyi beyaz şarapları hangileri diye sorduk. Aroması, soğuk içildiğinde daha iyi ortaya çıkan beyaz şaraplar, bu özellikleri nedeniyle yaz aylarında daha çok tercih ediliyor. İşte en iyi 10 listesi.
1 SARAFİN CHARDONNAY
2 SARAFİN SAUVIGNON BLANC
3 KAVAKLIDERE NARİNCE
4 SEVİLEN SAUVIGNON BLANC
5 KAV NARİNCE
6 KAVAKLIDERE MUSCAT
7 DLC SULTANİYE EMİR
8 UMURBEY SAUVIGNON BLANC
9 SARAFİN FÜME BLANC
10 DOLUCA SAFİR
JÜRİ
Raci Bostancı
Barmen eğitmeni, Tür. Barmenler Dern. Kur. Üy.
Deniz Gürsoy
İçki ve yemek kültürü yazarı
Mehmet Yaşin
Seyahat yazarı
Nihat Karaköse
Şarap Dostları Derneği Başkanı
Donatella Piatti
Yemek kültürü yazarı
Ertan Anlı
Ankara Ün. Ziraat Fak. Şarapçılık Böl. Öğr. Gör.
Cengiz Nayır
Şarap Dostları Der. Üy.
Şeyla Ergenekon
Şarap kitapları yazarı
Ahmet Örs
Gurme
Semih Somer
Mutfak Dostları Der. Eski Bşk.
www.hurriyet.com.tr
En önemli sek beyaz şaraplardan biri Burgonya’da yetiştirilen Chardonnay bağ çubuklarından elde edilir. Bazı siyah üzümler de (pinot noir, meunier) şampanyada baz olarak kullanılan mükemmel beyaz şaraplar sağlar. Biz de bu hafta büyük jürimize Türkiye’nin en iyi beyaz şarapları hangileri diye sorduk. Aroması, soğuk içildiğinde daha iyi ortaya çıkan beyaz şaraplar, bu özellikleri nedeniyle yaz aylarında daha çok tercih ediliyor. İşte en iyi 10 listesi.
1 SARAFİN CHARDONNAY
2 SARAFİN SAUVIGNON BLANC
3 KAVAKLIDERE NARİNCE
4 SEVİLEN SAUVIGNON BLANC
5 KAV NARİNCE
6 KAVAKLIDERE MUSCAT
7 DLC SULTANİYE EMİR
8 UMURBEY SAUVIGNON BLANC
9 SARAFİN FÜME BLANC
10 DOLUCA SAFİR
JÜRİ
Raci Bostancı
Barmen eğitmeni, Tür. Barmenler Dern. Kur. Üy.
Deniz Gürsoy
İçki ve yemek kültürü yazarı
Mehmet Yaşin
Seyahat yazarı
Nihat Karaköse
Şarap Dostları Derneği Başkanı
Donatella Piatti
Yemek kültürü yazarı
Ertan Anlı
Ankara Ün. Ziraat Fak. Şarapçılık Böl. Öğr. Gör.
Cengiz Nayır
Şarap Dostları Der. Üy.
Şeyla Ergenekon
Şarap kitapları yazarı
Ahmet Örs
Gurme
Semih Somer
Mutfak Dostları Der. Eski Bşk.
www.hurriyet.com.tr