Ynt: Eşya Kilosuna Göre Çanta Litre Ayarlaması
Arkadaşım selamlar, bu kadar uzun süreli etkinlik için tam anlamıyla yorum yapamayacağım ama bazı şeylerin bana fazla geldi. Rus kalpağını ne yapacaksınız mesela, yaz günü gezeceksiniz anladığım kadarı ile bu durumda kalpak ne işinize yarayacak? Dağa taşa yüksek irtifaya çıktığımda kullanırım diyorsanız polar bir şapka bere işinizi görecektir. Kalpak hem ağır hemde çantada çok yer kaplar hemde nefes almaz yani kullanışsız.
Hayat idameye gelince az yer tutuyor gibi görünsede ıncık cıncık bence gereksiz çok malzeme var mesela misina. Eğer bütçeniz çok kısıtlıdeğilse doğal kaynaklardan yiyecek için faydalanmak çok anlamlı değil. Ayrıca birçok yerde balık tutmak hayvan avlamak yasak ciddi cezası var. Halata gelince genelde hep önerilir ama ben 25 senedir outdoor faaliyetlerde bulunurum, ciddi tırmanışlar haricinde halata bir bilemediniz iki defa ihtiyaç duydum oda araba ve ağaçtan paraşütçü arkadaş kurtarmak içindi.
Bıçak testere işine gelince genellikle leatherman ve victorinoxun gibi iyi bir markanın multitoolu yeterli olacaktır. Bıçak ve testere lazım olacak kadar ekstrem duruma girermisiniz bilemiyorum, korunma amaçlı ise multitullarda yeterlidir kanımca.
Bence ençok tişört iç çamaşırı çorap gibi şeylere ihtiyacınız olacak tabii sayısını abartmamak lazım.
Ne kadar hafif olursanız, çantanız ne kadar küçük olursa o kadar keyif alırsınız faaliyetinizden. 15 kiloyu geçerseniz çok eziyet çekersiniz diye düşünüyorum. Normalde sizin eşyalar 60 hatta 70 + 10 litrelik bir çanta gerektirir. Ben motosikletle 10-12 günlük karadeniz turlarına çıkıyorum, kaçkarlar bölgesine gidip 4-5 günlük tırmanış ve trekking faaliyetlerinde bulunuyorum. Motosiklet malzemelerini motorda bırakıp deuterin 55+10 litrelik çantasına sığımayı başardım. Ağırlığım 10-12 kilo arasında oluyor. Aşağıda benim listemi görebilirsiniz, bazı ufak şeyler atlanmış olabilir ama geneli orada. Forumda light backpacing üzerine başlıklar var, çok yardımcı olacaktır. Şu da bir gerçektirki kampa giden eşyaların üçte biri el değmeden geri gelir.
YÜRÜYÜŞ VE KAMP MALZEMELERİ
- Uyku tulumu
- Mat
- Sırt çantası
- Günlük çanta veya bel çantası
- Batonlar
- Çadır
ELEKTRONİK
- Fener, kafa feneri
- Pil
- Şarj cihazı
- Telsiz ve pilleri (motosiklet haberleşme için)
- Harita
- Pusula
- GPS
- Dağcı saati
GİYİM MALZEMELERİ
- Tozluk
- İçlik (alt ve üst)
- Yağmurluk (alt olanı motor için)
- Polar
- Eldiven
- Sandalet
- Trekking ayakkabısı
- Balaklava-buff
- Şapka
- Pantolon
- Mayo
- T-Shirt (3 Adet)
- Çamaşır (3 adet)
- Çorap (3 yazlık, 1 adet soğuk hava için)
TEMİZLİK MALZEMELERİ
- Diş macunu ve fırçası
- Islak mendil
- Tuvalet kağıdı
- Havlu
- Sabun
- Krem
MUTFAK MALZEMELERİ
- Camelback
- Su dezenfekte tabletleri
- Çakmak
- Çatal kaşık