G.V 1.9 DDIS'Lerde ONROAD Rampa İniş-Tırmanış Performans Limitleri Hak.

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan freebird Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 6
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 2,715

freebird

Kamp I
Yer
İZMİR
Son zamanlarda "onroad" sürüşlerde tecrübe ettiğim ve aklıma takılan bir konuyla alakalı sizlerin de fikir,düşünce ve yorumlarınızı rica ediyorum;
%10-20 arası eğimli-virajlı uzun asfalt iniş ve tırmanışlarında ,"Bilenler için Muğla-Marmaris arası Sakar geçidi-Gökova arasındaki rampalarda" özellikle ıslak-nemli zeminde vites destekli (duruma göre 3.- 4.) iniş sırasında,fren pedalına gerek duyulduğu enson noktada (sağ veya sol keskin viraja girişte)yumuşak basıldığı anda aracımın arkasının kaymaya eğilim gösterdiğini gördüm [veya tersi olarak aynı noktada virajı alıp tırmanırken de gaz verdiğim durumda yine arkasının direksiyon yönüyle paralel] .Hatta ESP olmasaydı gerçekten ciddi bir spin yaşayabilirdim,tam zamanlamayla aracımı düzeltti..Bu haraketin olası sebeplerini sorguladığımda aşağıdaki değerlendirmeleri yaptım ve sesli düşünerek başlıkları belirlemeye çalıştım;
-Lastikler yeni sayılabileceğinden bunun neg.etkilerini gözardı ediyorum
-Yine iniş süratimin limitler dahilinde veya çok az üzerinde olduğunu düşünüyorum(en azından bu aracın limitleri dahilinde)
-Islak zeminin neg.etkileri şüphesiz bu olaya sebep,ancak aynı yolu aynı şartlarda binek üstelik önden çekişli aracımla daha az tedirgin alıyordum(tabi ki burada binek-4x4 mükayesesi yapmıyorum farklarının bilincinde bir kullanıcı olarak yorum yapıyorum)
-Aracımın sürekli 4x4 modda seyrettiğini göz önüne alırsak,geriye kalan olasılıklar teknik-mekanik alana kayıyor sanırım..yani 43:57 ön arka rotasyon farkı bu konuda etken olabilir mi acaba? mantıken çekişteki arka tekerlekler de potansiyel kaymayı hiç çekiş olmayan tekerleklere göre tetikler-ivmelendirir.(O zaman da 4x4 kullanımın güvenli olduğu tezi ne olacak?bu da ayrı soru)
-Bu durumda 4H-L konumunda yani dif.kilitli olarak aynı olayı gerçekleştirsem fark ne olabilir?Yani kilit olayı ne derece-nasıl etkileyebilir veya değiştirebilir mi bu olayı?Yakıtı ve deviri arttırmanın dışında..
- 4x4 lerde kayma etkileri başlayıca direksiyonu kayma yönüne çevirip asla frene değil aksine hafif gaza dokunarak toparlamak gerektiğini işin uzmanları belirtiyor,çıkış o.k ama inişte bu şansımız yok maalesef..
Ben aracımı daha iyi tanımak ve limitlerimi sınamak adına ,yani çok daha güvenli ve ileri sürüş teknikleri adına bilmek istiyorum.
Siz ne düşünüyorsunuz?
Uzman görüş ve düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim

Etiketler
Ynt: G.V 1.9 DDIS'Lerde ONROAD Rampa İniş-Tırmanış Performans Limitleri Hak.

Konu biraz fazla komplike ve spesifik geldi ise,anlaşılabilmek için sadeleştirip genelleştireyim;

4H(Sürekli 4 çekiş)konumunda yağmurlu asfalt yol tırmanış ve inişlerde 4H-L(dif.kilitli) olarak ilerlemek daha güvenli olabilir mi? Avantaj ve dezavantajları ne olabilir? Bu yol koşullarında 4H / 4H-L kullanım farklılıkları neler olabilir?

Çok acayip bir soru sorduğumu düşünmüyorum ama anlaşılan hiçkimse Suzuki'sini asfaltta benim kadar fazla kullanmıyor , ya da bu sitede konuyla ilgili yorum yapabilecek kimse yok!

Sn freebird, ben de YOL dışına hiç, asfalt dışına da PEK çıkmam AMA aracı kullanmaya başlayalı 1 yıl bile olmadığından limitleri konusunda bilgi verebilecek durumda da değilim. SADECE Ocak sonunda 2 kez, -4 ve -8C derecede karlı ve yaklaşık 2cm buzlanmış yollarda 4H-Lock konumunda kullandım. Kullandığım yollar virajlı, eğimli, inşli-çıkışlı dağ yolları idi. Belki biraz da M+S (Mud + Snow) ATR lastiklerin de yardımıyla hiç güvenlik sorunu yaşamadım. Ancak bu kadarını söyleyebilirim. 4H-Lock konumuna almasam, 4H'da kullanmaya devam etsem bile, YİNE pek sorun olmayacaktı BELKİ ama riske etmedim.

Sn BRAVEHEART,öncelikle yanıt için tşk.ederim.
Aslında insanların karekterleri gibi,algıları ve buna bağlı olarak da seçicilikelri de farklılık gösterebiliyor,özellikle de araçlar konusunda,ben de kullandığım aracı heryönüyle yakınadan tanıma arzusu içindeyim + merak etkeni de bu olayı oldukça tetikliyor.
Karlı zeminde ben de hemfikir olarak 4H-L kullanılması düşüncesindeyim de ;yağmur olayı çok değiştiriyor farkı boyuta taşıyor.
Kuru-Islak/Islak-Kaygan karmaları mukayesesi gibi birşey.Şuna artık eminim ki viraj çıkışlarında"ıslak ve kaygan,toz ve mıcır da oabilir" 2 itişin aksine arkaların da güç üreterek "merkez kaç"a daha bir destek vermek suretiyle savrulma olayını tetiklediğidir,bu durumda verilen gazın direksiyon hareketleriyle koordinesi durumu kurtarmaktadır,aynı DRIFT yapan arabalar gibi(bunlar da 4wd+merekzi dif.kilidi sayesinde kontrollu kayabilmekteler).İşte benim merak ettiğim de bu yani Lock yaparsak ne olabilir?daha mı güvenli az kayan?yoksa tersi mi?veya başka bir olasılık?Çünkü burada tekelerleklerin kendi eksenleri etrafında dönerek güç üretmeleriyle yanal kuvvet oluşturmaları arasında doğru bir orantı var,kilitler isek bu gücü arttırırız mantıken ama iç-dışta kalan tekerleklerin momentum farklarını dengeleriz gibime geliyor,yani bir yandan kayma etkisini arttırıp dönüş oranlarını farklılaştırarak olayı daha beter hale mi yosa daha güvenli bir duruma mı sokarız acaba??diye soruyorum kendime..

Anlatılan kondisyon bayağı karmaşık ve olayın geçtiği yeri bilmeyenler içinde zihinde canlandırması zor.

Tahmini olarak söylemek gerekirse, aracınız normal binek araçlara göre daha yüksek denge merkezine sahip bir araçtır.
Yine aynı şekilde düşünecek olursak genel Suzuki ve benzeri orta siklet 4x4 araçların genel özelliği olarak öndeki ağırlık,
yani aracın ön dingiline düşen ağırlık,

sürücü,
motor, (genelde ağır bir blok ile yürütülen dizel makina)
Transfer kutusu,
şanzıman,
diferansiyel,
şaftlar vs..

Öne ağırlığı arttıryor. Araçta kafadan ağırlığını öne yüklenmiş biçimde inerken.... Arkanın savrulması olağandır.
Fren dağılımını kontrol eden sistemi gözden geçirmek yararlı olabilir. Arkalar etkin frenleme yapamıyordur.

Genelde part-time sistemlerde bu kasılma savrulması olur ancak sizin aracınız Sürekli 4 çeker opsiyonu sunan bir araç...
Kilit kullanmayınız kesinlikle.... Bu hareket spini destekler.

Teşekkür ederim LRTD5,
Aslında konuyu genelliyerek ,4wd modda asfalt-ıslak zeminde rampa performansları olarak da genişletebiliriz sanırım.
Açıklamalar mantıklı aracıma olan uyarlamalar kısmına katılıyorum, arkaların kampana olması inişte fren dağılımlarını “arkalar alehine” bir ölçüde etkiliyor olabilir,sistemde bir problem olduğunu düşünmüyorum,kuru bir zeminde de bu kayma eylimi olsaydı bunu düşünebilirdim sanırım,tabii ağırlık merkezinin de inişte iyice öne kayarak aracın arka kısmını oldukça kontrolü zor birhale sokması kaçınılmaz oluyor,özellikle de frene her basışta ,zaten Esp nin de devreye girmesi bu yüzdendi….fakat bunlara bağlı olarak tırmanışta viraj dönülmesine yakın (gaza çok kontrollü basılmadığında) yine aynı duruma düşüyor olması bu tezi geçerli kılmıyor .Ağırlık dağılımının bu konumda biraz tersine dönmesi,fren etkilerinin devre dışı kalması gibi sebepler 4wd olarak bu şartlarada kullanımı daha önce belirttiğim gibi fizik prensiplerine dayalı unsurlar gerekçesiyle farklı kılıyor .Sanırım bu sadece benim aracımla değil,tüm arazi tarzı yüksek 4 çeker kullanıcılarının tecrübe edebileceği bir konu .Dönüşlerde Hız-Gaz-Direksiyon hassasiyetine oldukça çok dikkat gerekiyor yani diğerlerine göre daha da.....diyerek bir sentez yapmak mümkün
Kilitli kullanımın sakınca yaratabileceği bana da doğru geliyor..