Ynt: Gezenbilir Kars Yollarında...
[attachment=1]Hatta ve hatta; Ermeniler, sınırın hemen öte tarafından, Ani’nin aynısını yapacağını söylemişler ve bu bölgede bir taş ocağı çalıştırıyorlar.
[attachment=2]Ani harabelerinde ilk yerleşmenin: MÖ.5000-3000 yılları arasında olduğu tahmin edilmektedir. İlk yerleşimciler;: bugün Bostanlı Deresi olarak bilinen vadideki volkanik oluşumlu mağaralarda yaşamışlardır.
Ani antik kentine vardığınızda, önce karşınıza kale ve surlar çıkıyor. Antik kent kalıntılarına, aslanlı kapı denilen, surların içinden geçerek gireceksiniz. Antik bölgede, kalıntılar nisbeten araziye dağılmış vaziyette. Zaten 1912 yılındaki arkeolojik kazılar yapılmadan önce, bölge üç-dört tane toprak tepesinden oluşuyormuş. Çünkü: yüzyıllar önce muhteşem bir uygarlık ve insan kalabalığına ulaşan ve dönemin, gerek Bağdat, gerek İstanbul ve gerekse İskenderiye şehirleri ile benzer uygarlığa ulaşan şehir, yüzyıllar önce terk edilmiş. Çünkü: gerek depremler ve gerekse istilalar, şehri ve şehrin insanlarını yıldırmış. Evet, bu toprak yığınlarının altından, kalıntılar ortaya çıkarılmış.
Kalıntılar, her ne kadar dağınık gibi görünse de, yapılan çalışmalar sonucu, hepsinin önlerinde, isimlerini belirten tabelalar bulunuyor.
[attachment=3]MANUÇEHR CAMİİ (ANİ ULU CAMİSİ):
Bu caminin, Emir Manuçehr tarafından yaptırıldığı söyleniyor. Emir Manuçehr, 1072 yılından itibaren, şehri yönetmiş. Anadolu’da ki en eski cami olma özelliğini taşır.
[attachment=4]Cana yakın smimi hossohbeti ilgi alakasından dolayı Resul abimize Gezenbilir ailesi olarak çok teşekkür ederiz