ve hatin katlimının yapıldığı yer ve anıt.
buradaki çok ağır havanın aynısını çanakkalede hissetmiştim. giden olursa hüzünlü ama ibretlik bir yer. sadece mezhep farklılığı nedeniyle kafasına birer kurşu sıkılarak öldürülen 22 000 polonyalı adına yapılmış.
Katyn Katliamı, 1940 yılında
SSCB tarafından yapılmış katliam. Sovyet lideri
Josef Stalin'in emriyle yaklaşık 22.000 Polonyalı subay ve sivil bu katliam sırasında başlarına birer kurşun sıkılmak suretiyle infaz edilmiştir.
[1]Katyn Ormanı Katliamı olarak da bilinir.
................................
5 Mart 1940 tarihinde dönemin
NKVD Şefi
Lavrentiy Beria'nın Stalin'e gönderdiği bir raporda Polonyalı subayların oluşturduğu potansiyel tehlike yüzünden infaz edilmeleri gerektiği tavsiye ediliyordu.
[2] Stalin, bu tavsiyeyi kabul ederek infaz emrini verdi ve çoğunluğu subaylardan oluşan Polonyalı esirler başta Katyn Ormanı olmak üzere
Kalinin ve
Harkov'da infaz edildi.
Bu ibretlik olayı bir kez daha elemle anmış oldum .
Bu vesile ile 2.Dünya Savaşı'na GİRMEMEMİZ için binbir türlü siyasi manevra ile ülkemizi o dönemde yönetmiş olanları da saygıyla selamlıyor , anıyorum
Her ne kadar zaman zaman yanlışları-eksikleri olduğunu retrospektif olarak görüyorsam da , tarihin bu en büyük kıyımlarından biri olan (...ve SOL görüş tarafından KAPiTALİSTLER ARASI 2.PAYLAŞIM SAVAŞI olarak da bilinen) 2.WW'a girmemiş olmamızı o dönemdeki yöneticilerin en büyük SEVABI olarak değerlendiriyorum .