havalı ve normal mat

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan the north face Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 6
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 5,386
Yer
İstanbul
Arkadaşlar benim sorum matlarla ilgili bildiğiniz gibi kışın zaqtürre olmadan uyumak için uyku tulumu ne kadar önemliyse matda o kadar önemlidir. Benim sorum havalı mat ile normal mat arasında izalosyon farkı nedir yani bu iki mat arasındaki tek fark hacim ve ağırlık olayı mı yoksa havalı matın izolasyon konusunda önemli artıları var mı ben normal mat kullanıyorum 12mm'lik acaba havalı bir matın yerden ısı izolosyonu ve yerdeki yükseltilerden izole olmak açısından normaline göre avantajları var mı varsa nedir...

Etiketler
Ynt: havalı ve normal mat

kış kamplarında tırtıklı olan matlar tercih ediliyor nedeni yuzey alanını yarıya indirmek ve daha az soguk alana mağrus kalmaktır havalı matlarda zeminden gelecek soguk icindeki havayı sogutacagından fazlasıyla soguk olur kopuk motlar bi nebze daha azdır tahminimce.

Survivor_Man' Alıntı:
kış kamplarında tırtıklı olan matlar tercih ediliyor nedeni yuzey alanını yarıya indirmek ve daha az soguk alana mağrus kalmaktır havalı matlarda zeminden gelecek soguk icindeki havayı sogutacagından fazlasıyla soguk olur kopuk motlar bi nebze daha azdır tahminimce.

O zaman tırtıklı bir mat kullanmak daha mantıklı olacak ama tırtıklı matlar en fazla 2.5 cm oluyor havalılar ise 5'e kadar çıkıyor yani ya zemindeki tırtıkları çekicez ya da soğuğu anlaşılan...

bazıları 2 mat kulanıyo alta tırtıklı veya kopuk mat uste havalı mat hem rahatlık hem performans.

havalı matın içindeki hava ile normal matın polimeri de aynı şekilde soğur, detaylı testi olmadan hangisi daha sıcak tutar demek yanlış.

5 mevsimlik havalı matlar içlerinde katı destek kısımlarına sahipken boşluklarda hava ile izolasyon sağlar, aynı tuğla gibi.

Üst modelleri 5-6 cm kalınlığa kadar erişir. Kamp modelleri 12cm'e kadar çıkabilir.

Havalı matların içinde dolgu yoksa en büyük sorun ağırlık nedeni yere basması ve hava boşluğu kaybolduğu için izolasyonu kaybetmesi.

Ayrıca bazı havalı matlar 2.ye katlanabildikleri için çok küçük yer kaplıyorlar. ( Thermarest Prolite 4-5 )

İyi havalı matlar 200 liradan ucuz değil ve delinme riski her zaman var, ben ilk defa alıyorolsam normal mat alır, üstüne de ucuz havalı koyardım. Ya da 2 tane normal mat. Para sorun değilse 3 cm ve üstü kalınlıktaki dağcılık için tasarlanan havalı matlar gayet yeterli ve taşınırken az yer kaplıyor.

Thermarest Prolite 4L kullanıyorum 3 senedir, pek sorun yaşamadım.

Ohzman' Alıntı:
havalı matın içindeki hava ile normal matın polimeri de aynı şekilde soğur, detaylı testi olmadan hangisi daha sıcak tutar demek yanlış.

5 mevsimlik havalı matlar içlerinde katı destek kısımlarına sahipken boşluklarda hava ile izolasyon sağlar, aynı tuğla gibi.

Üst modelleri 5-6 cm kalınlığa kadar erişir. Kamp modelleri 12cm'e kadar çıkabilir.

Havalı matların içinde dolgu yoksa en büyük sorun ağırlık nedeni yere basması ve hava boşluğu kaybolduğu için izolasyonu kaybetmesi.

Ayrıca bazı havalı matlar 2.ye katlanabildikleri için çok küçük yer kaplıyorlar. ( Thermarest Prolite 4-5 )

İyi havalı matlar 200 liradan ucuz değil ve delinme riski her zaman var, ben ilk defa alıyorolsam normal mat alır, üstüne de ucuz havalı koyardım. Ya da 2 tane normal mat. Para sorun değilse 3 cm ve üstü kalınlıktaki dağcılık için tasarlanan havalı matlar gayet yeterli ve taşınırken az yer kaplıyor.

Thermarest Prolite 4L kullanıyorum 3 senedir, pek sorun yaşamadım.

Konuyu gayet net bir şekilde açmışsınız, teşekkür ediyorum. Havalı matlara karşı bir öne yargı mevcud insanımızda.Bunun yegane sebeplerinden birisinin de saygı değer Serdar Güvenin Kaçkar belgeselinde ki air mat hakkındaki yanlış açıklaması da ön ayak oluyor diye düşünüyorum.Nedense bu konu ile ne zaman karşılaşsam Serdar beyi referans verip air matın içine dolan hava soğur vs şeyler diyor. Bende thermarest Prolite mat kullananlardanım, daha böyle konforu dağ da görmemiştim. Hatta daha somut bir örnek vereiym.Sevgili Nasuh Mahruki ve Yılmaz Sevgülün Everest ekspedisyon fotoğraflarına göz atarsanız, ana ve ara kamplar da kullandıkları air matlar görülecektir...

ben bir tane iyi mat taşıyorum (ferrino) bir tane de sünger 10 liralık mat taşıyorum. En alta süngeri serip üzerine her zaman kullandığım matı seriyorum. 300 gr fazladan taşımış oluyorum ama hem konforlu hem de iki kat yalıtımı daha iyi oluyor.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,027
Kayıtlı Üye Sayımız
166,771
Kaydolan Son Üyemiz
dralpk

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR