Hem Yarış Hem Gezi İçin: Corby 29 TR

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan SEVAL Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 5
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,851

SEVAL

www.sevalduban.com
Web
www.sevalduban.com
Size yine ülkemizdeki yelken sporu ve tekne üretim sektörü adına mutluluk verici bir projeyi duyuruyoruz.

Sözünü ettiğimiz tekne, Can Akbaşoğlu tarafından hayata geçirilen, İngiltere’nin en başarılı IRC tasarımcılarından John Corby’nin kaleminden çıkma Corby 29 TR. İlk gövde geçtiğimiz yıl denize indirildi.

Tekne isminden de anlaşılacağı gibi 29 ft. boya sahip. İddialı şekilde yarışmak, aynı zamanda gezmek için ideal bir tekne.

Aslında tasarım çok yeni değil. John Corby’nin son derece başarılı bu tasarımı 2005 yılı Cowes Haftası’nda genelde birincilik, 2009 İrlanda Cork Haftası’nda da dördüncülük dereceleri elde etti.

corby_29_01.jpg

corby_29_02.jpg

corby_29_03.jpg

CORBY’NİN TÜRKİYE VERSİYONU

Polonya üretimi bu tasarım Türkiye’de günümüz ihtiyaçları doğrultusunda güncellendi. Zaten adının sonundaki “TR” eki de “Türk versiyonu” anlamına geliyor. İlk gövde geçtiğimiz yıl denize indirildi, ikinci gövde 3 hafta, üçüncü gövde ise 6 haftada teslim edilebilecek durumda.

Şu anda Corby 29’lar başta İngiltere ve İrlanda olmak üzere dünyanın bir çok köşesinde iddialı yarışlarda boy gösteriyor.

Tekneler el yatırma yöntemiyle dişi kalıptan jelkot finişli olarak üretiliyor. Gövde monolitik, güverte ise PVC köpük sandviç profile sahip. Postalar Okume marin kontrplaktan ve gövdeye çok yönlü elyafla lamine ediliyor.

SALMA BENZERLERİNE ORANLA DAHA AĞIR

Salma, 370kg’lik çelik döküm fin ve 1.2 tonluk kurşun torpilden, dümen ise paslanmaz çelik mil ve PVC sandviç paladan oluşuyor. Corby 29’un karbon dümen opsiyonu da bulunuyor.

Oldukça uzun alüminyum bir direğe, kesirli armaya ve konvansiyonel balon sistemine sahip olan tekne, orsa başta olmak üzere tüm seyirlerde oldukça hızlı.

Teknenin salması benzer boydaki rakiplerine göre oldukça ağır. Bunun nedeni de Corby’nin IRC’de büyük salma kullanarak stabiliteyi artırması ve teknenin reytingini düşürmesi. Bu sayede tekne oldukça lüks bir iç mekana sahipken, aynı zamanda sportsboat’lara yakın hayli yüksek bir balast / toplam ağırlık oranı sunuyor.

corby_29_04.jpg

corby_29_05.jpg

YARIŞ TEKNESİ İÇİN OLDUKÇA LÜKS

Üretim aşamasında gezme fırsatını bulduğumuz teknenin, baş ve kıçta birer kamarası, salonu, kuzinesi ve kapalı tuvaleti bulunuyor. Dolayısıyla içi bir yarış teknesi için oldukça lüks sayılabilir. Ayrıca işçilik kalitesi, adını çok duyduğumuz birçok fabrikasyon tekneye göre oldukça yüksek.

Teknenin motoru 14 HP Sail-Drive Yanmar. Tüm makaralar ve vinçler Harken. Önde balon indirmek için bir hatch bulunuyor. Bir çok kontrol ipi anayelkencinin önüne gelerek yarış esnasında trimi kolaylaştırıyor.

Sonuç olarak ortaya çıkan tekne oldukça etkileyici ve özelliklerine göre fiyatı Avrupalı rakiplerine oranla hayli uygun.

CORBY 36 DA GÜNDEMDE

Bir aksilik olmadığı takdirde ülkemizin kaliteli, hesaplı işçiliği ve doğru planlamayla tüm dünyada tanınan John Corby’nin bütün tasarımlarının üretimi orta-uzun vadede ülkemizde de gerçekleşebilir.

Can Akbaşoğlu’ndan aldığımız bilgiye göre 29TR’den sonra John Corby’nin 36 ft’lik tasarımın üretiminin de FCA Marine tarafından yapılması isteniyor. Bunun gerçekleşmesi halinde hem sektör hem de yelkenciliğimiz dünyada daha fazla tanınacak. Umarız gerçekleşir…

Boy: 8.8 m
En: 2.8 m
Su çekimi: 2.0 m
Deplasman: 3200 kg
IRC TCC: 0,988

Turksail

Etiketler

Ynt: Hem Yarış Hem Gezi İçin: Corby 29 TR

klorr' Alıntı:
çok güzel yaaaaaaaaaa

Bu çok güzel ve anlamlı yoruma ilaveten :smiley: ülkemizde yatçılığın gelişmesi her bir tekne için 10 kişinin ekmeğe kavuşması demek olduğunu belirtmek istiyorum...Bu arada tekneler alınıp satıldıktan sonra işleri bitmez....Onların marina hizmetleri,hersene boyaları,motor ve elektronik hizmetleri,harcadığı mazot,MTV olarak ödenen vergi, aldıkları kumanya vb. harcamalar hep bizim insanımız için iş demektir.....Ah bunu bir anlayabilseler....:(

söyle birşeyde var genelde hep en üst seviyerlerde insanların bunlara gücü yete biliyo sadece ben fuarda sadece baktım durdum işte:D

klorr' Alıntı:
söyle birşeyde var genelde hep en üst seviyerlerde insanların bunlara gücü yete biliyo sadece ben fuarda sadece baktım durdum işte:D

O kadar da karamsar olmamak lazım.Herkes rolls royce a binemeyebilir ama yerli arabalar ve hatta bunların da ikinci elleri var. ;) Teknelerde de durum aynı. İkinci el güzel bir tekne çok ucuza alınabilir.Yeterki istekli olup enseyi karartmayın...

Dün corby29 u Kalamış marinada bağlı olduğu c3 pontonunda biraz inceledim.Tam bir yarış canavarı...Tasarımıyla,dizaynıyla ve ekipmanlarıyla tamamen bir performans yelkenlisi...Zaten son yarışında genel sıralamada birinci olması da bunun kanıtı...

Bu yüzden hem gezi hem yarış yelkenlisi olarak adlandırmak biraz yanlış ve tasarıma haksızlık olur...

İlk imal edilen tekne olması sebebiyle bazı eksikliklerde gözüme çarptı...Zehirli boyası su kesiminin altında kalmış...Ne başta ne de kıçta halat bağlamak için koçboynuzları ya da kurtağızları yok.Baş ve kıç bodoslamada birer tane mapa ve anele var o kadar...Genelde yarış tekneleri demir taşımazlar ama en azından tonoza bağlanmak için,arıza durumunda,direk kırılmasında yada bir tekne üzerine aborda olmak için bu ekipmanlar hayati önem taşır...Aşağı yarışlarında (güneye yapılan yarışlar) limanlarda sorun yaşar...Ama o zamana kadar bu duruma bir çözüm bulurlar elbette...

Sonuçta harika bir tasarım ve gezi yelkenlisi olmaktan çok uzak...dediğim gibi bir yarış canavarı.....:smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.