İkinci El Isıtıcılar

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan gezmen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 30
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 26,740

gezmen

Karavan Yönetim
Yer
Akhisar
Merhaba Arkadaşlar,

Sizlerden üzerinde epeyce tartışılan bir konuda yardım isteyeceğim; ısıtıcılar. Yalnız ben, başlıktan da anlaşılacağı gibi, ikinci el için yardımınızı bekliyorum.

Almanya'da bir yeğenim var. Araba ticareti konuları ile haşır neşir yıllardır. Bu konuda yardımcı olacağını belirterek, "Dayı, sen marka ve model söyle, gerisine karışma. Bu ülkede varsa ve senin için uygunsa, bulurum" diyor. Bu ısıtıcıların:
1. İkinci eli, fiyat ve kullanım açısından uygun mudur? Değer mi Almanyalardan buralara getirtmeye?
2. En çok 9-12 m3lük bir camper için, hangi marka ve modeller uygundur? Bu konuda kabaca bilgilerim olsa da yeterli değil.
Trumatic , webasto, eberspacher markalarını biliyorum; o kadar. Model konusunu hemen hiç bilmiyorum.
3. Lpg'li ya da dizel sanırım çok farketmez. (Ederse lütfen belirtin)
4. İkinci el olarak bu ısıtıcıları satın alırken nelere özen gösterilmeli?
5. Yeğenim, konuya egemen olmadığı için, marka ve modelleri net olarak belirtirseniz memnun olurum.
6. Almanya'dan buraya ikinci el olarak getirilmesinde yarar olan "yükte hafif, pahada ağır" başka ürünler var mıdır?
7. Benim bilmediğim ve varsa başka ekleyecekleriniz.

Teşekkürlerimle.
Cavid Sezen

Etiketler
Ynt: İkinci El Isıtıcılar

Sayın RÜZGAR'ın Sayın bartek'e verdiği yanıtla ilk marka ve modeli öğrenmiş oldum. Ben, yazı ile uğraşırken Hüseyin Bey ilk yanıtı vermiş. Teşekkürler. Ama diğer maddeler için duayenimizden yanıt bekliyorum. Şu an galiba nette zaten.

Cavid Sezen

Cavid bey,
Kendi tecrübemi aktarayım. 12m3 Ducato campervan'ımda "Webasto Air Top (AT) 2000ST Air Heater" kullandım. Sağ ön koltuk altına rahatlıkla sığıyor. 12m3'ü ısıtmak için uygun.
Spesifikasyonlarından :

7000 BTU.
Saatte 0.29 lt/saat dizel tüketiyor (ölçmedim bir fikrim yok)
hava akışı 110 m3/saat
çektiği akım 1.80 Amps (22 W), başlarken 8.8 Amps (ilk 30 saniye) ----> yaşam akü şarjınızla ilgili, çünkü ısıtıcı gece termostatta iken ısı düştüğünde amperajda sorun varsa çalışamaz.

Benim karşılaştığım sorun:
Dizel deposundan yakıt çeken pompayı şaside bir yere bağlıyorlar, benim şansızlığım bağlanan yerin sesi geçirgen bir yer olması idi. Yankı yapıp aracın içine "tak,tak" şeklinde gürültü veriyordu. Etrafını köpükle kapattım gene çözüm olmadı, sessiz alanlarda yanınızda çadırda kalınması mümkün değil. Son çare olarak pompayı tamamen şasiden bağımsız havada askıda kalacak şekilde monte ettim. Bu nispeten gürültüye çare oldu.
Ama inancım, ısıtıcı özellikle ilk çalışmada ve daha sonraları termostat devreye girince mutlaka gürültü yapacaktır. Çevrenizde çadır varsa eğer uyarmanız gerekir. Yanan gazı dışarı atan egzost sistemi de gürültü yapıyor.
Özetle, gündüz vakitleri etraf gürültülü iken hiç sorun değil ve çoook konforlu, 1 dk içinde aracın içi ısınıyor ve yeterli oluyor. Tek sıkıntı sessiz gece vakitlerinde oluşan gürültü. Kafaya takarsanız (benim gibi) sabaha kadar da uyuyamazsınız, eğer pompa iyi izole edilmiş olarak takılmazsa.
Kışın kesinlikle araçta olması gereken bir donanım ve eğer imkanınız varsa yeni alın derim. bana 1600 YTL'ye mal olmuştu diye hatırlıyorum (2006) , yurtdışı fiyatı kesinlikle daha ucuzdur. 2.elde ısıtıcı kapalı kutu olduğu için arızası varsa ne siz ne de başkası anlayabilir. Zaman içinde size sorunlar çıkaracağı kesindir.
Umarım açıklayıcı oldu. Kolay gelsin
Oguz

Ben 2200 watlik vebastoyu 1200 liraya taktirdim. Acsadan. Tik tik sesi oluyor. Ama baska ses yok. Fan sesi bile duyulmuyor. Tavsiye ederim. Ama truma en iyisi. Aku ile isiniz olmuyor. 3 gece sonunda eger disardan elektrik almiyorsaniz tur atmak zorunda kalmiyorsunuz trumaniz varsa. Ayrica farkli isitiyor. Farki ise homojen isi vermesi. Vebasto bir yeri devamli ufururken yakacak kadar isitiyor. Mumkunse truma getirtin. Vebasto icin ise degmez. Taktirmaya ayri para vereceksiniz. Adamlar bu paraya takiyorlarda.

Ben de trumatik kullanıyorum.
Trumatik E2400 30mBar 2 sene önce Almanya fiyatı 679€ idi alttan baca seti ise 45€ idi. Güncel fiyatları bilmiyorum.
Ucuz 2. eli bulunabilir. Bence 2. elde en çok dikkat edilmesi gereken ise gaz basıncı. 30mBar ve 50mBar tipleri var. Ülkemizde 30mBar kullanılıyor.

Resimde webasto nun kendi web sitesinde yaynladığı öneriler var. resme tıklayınca biraz büyüyor.

Merhaba,

Değerli görüş ve düşüncelerini forumda açıklayarak bilgilenmemizi sağlayan; Sayın,
teos,
mebus,
fsirin ve
bartek'e teşekkür ederim.

Cavid Sezen

Selam
Bizim t3 ünde ısınma kısmına geldik artık. Gecenlerde meriç nehri kenarında göz gözü görmeyen bir sisin içinde araçta çay demledik. Aman aman ne sıcak oldu anlatamam. Kapıyı acmak zorunda kaldık .
Ama düşündüm. Orada kalmak istesem zor . Aracta harici ısıtıcı yok. Uyku tulumu birde annemin hediyesi sümerbank battaniyesi
( Tügleri insanı dikenleyenlerden ) . Bunlar sabit ekipman zaten araçta. Ama sanırım üşürdük. T3 de motor arkada olduğundan
otomatikman yatağın altında kalıyor. Doğal olarak aradan gelen soguk önce fiber motor kapısana işler. Gerci önce sünger sonra kapak sonrada 10 mm su kontrası üzerinde 120 mm sünger var ama yinede soguk olur sanırım.
Benzinli bir ısıtıcı var ama takmak istemedim. 600 tl ye ikinciel ısıtıcılar var. Herşey dahil ama düşününce acaba kaç defa kullanırım.
İşin içinden cıkamıyorum .İşin içinde birde maddi boyutu var. O denli bir bütce zor şuan. Bir kolay yol bulmaya çalışıyorum ama zorlanıyorum. Araştırıyorum çözüm bulamıyorum. Elk battaniyeler var. Saat te 2 amp çekiyormuş ama düşünüyorum. Araba buz gibi . Yatak sıcak.
Sanırım hem 5 kuruş hem şöför mahali olsun istiyorum.

OĞUZ BEYE KATILIYORUM.
2.Cİ aBERCPECHERİMİ TAKTIRDIM.
BENDE ,İLK DENEMEDCE TIK-TIK SESİNDEN SIKINTIDAYDIM.
çÖZÜMÜ İKİ TANE LASTIK TAKOZ İLE BULDUM.
İkitellide ki usta bu işi iyi biliyor.
hatta üflemeyi de iki ayrı noktadan verdik.
biri arka masa altına veriyor... ki burası kapanınca yatak oluyor ve altınızdan tatlı bir sıcaklık sizi ısıtıyor.
diğeride mutfak ve ön kısma... bu namluların döner kafa olması ısıyı istediğiniz yöne yönlendirmenizi sağlıyor. ben mesela mutfağa bakanı hafif yukarı kaldırdığımda direk alkoveni nişanlıyor.
ve alkoven sıcacık.
tabi termostat iyi ayarlanmalı.
yoksa gece terden sırılsıklam olmak işten bile değil.
Şöför mahalinde ön ve yan camlara vantujlanan reflektif malzeme dışardan gelen soğuğu kestiği gibi içerideki sıcağı da kaçırmıyor. ayrıca bu bölümü ayıran bir perde de haylice iş görüyor.

Not eski eberchpecherim bir temizlikle ve bakımla çalışabilecekti ancak risk almamak için yeni taktırdım.
ikinci ellerde düşük bütçeler için iş görüyor.

Yok yok ben beceremiyorum. Bu termostati ayarlamak zor. Gece elli kere kalkip ayarliyorum. Sicaktan bayilacak gibi uyaniyorum cogu zaman. Sebebi karavana girdigimde buz gibi. Sonuna kadar aciyorum ve sonrasi fecaat. Kisiyorum bu seferde cok kisiyorum. Bir daha isitici taktirirsam isi gostergesi taktiracagim. 24 dereceye ayarlayacagim ne yaparsa yapsin.

Nejat Bey merhaba lastik takozları nasıl bağladığınızı fotoğraflayabilir misiniz?Aynı sorun bende de var.Orijinal bağlantısı lastikli ama yinede ses yapıyor.
İnsel Bey ben ısıtıcı termostatını yatak başına koydum ayarlamam daha kolay oluyor, bir deneyin isterseniz.
Günay

Oyle yatak basimda ama iste bir kere uyaninca bir daha uyuyamiyorum.

insel' Alıntı:
Oyle yatak basimda ama iste bir kere uyaninca bir daha uyuyamiyorum.

herkesin baş ucunda belli
ben de aynı durumdayım.
uyumadan 1 saat önce 3 kere ayarlıyorum.
ondan sonra ancak tamam oluyor

fotoğraf için karavanın yanına gidince çekerim
söz.

Not: şimdi PC'den yazınca farkettim.
bir önceki yazılar berbat.
kusura bakmayın.

En son bayramdaki gezide Poyrazlar ve Yedigöller'e gitmiştim. Poyrazlar'da gece 4 dereceyi gördüm. Trumatik uzun uzun çalıştı içerisi iyidi. Sabah bir de baktık ki, şoför tarafı camını yarıya kadar açık unutmuşum. Ben de trumatik böyle uzun uzun çalışmazdı diye uykumun içinde düşünüyordum. Yedigöller'de 1.8dereceyi gördük. Sıcaklık ayarını 6 ya ayarladım ara sıra devreye girip içeriyi gayet güzel ısıttı. Trumatikte sadece az bir fan sesi duyuluyor.

Bu yazıları okuyunca şart diyorum ısıtıcı. 1,8 derece falan bizim arac buzhane olur sanırım. Uyku tulumu ve battaniye iş görmez sanırım.

Bence de kesinlikle lazım, Arkın.

Almadan önce Özdal'a danışmıştım. Şart mı, almak lazım mı, idare edilemezmi? diye sorunca; Özdal bana, bof diye yanınca, verdiğin paraya değiyor demişti. Kışın gidilen ilk kampta, verdiğiniz paraya değdiğini anlıyorsunuz.