İsrail

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan phobios Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 6
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 2,997

phobios

Zirve
Mesajlar
1,648
Tepkime Puanı
2
Yer
istanbul
İsrail Devleti, Asya ve Afrika kıtalarının kesiştiği yerde bulunan bir devlettir. Coğrafi olarak, Asya kıtasında bulunmaktadır; batısında Akdeniz, kuzeyinde Lübnan ve Suriye, doğusunda Ürdün, güneyinde ise Mısır ve Kızıldeniz ile çevrilidir. Başkenti Kudüs'tür .

Uzun ve dar bir şekile sahip olan İsrail, 470 km uzunluğunda olup, en geniş bölgesi yaklaşık 135 km'dir. Sınırları ve ateşkes hatları içerisinde kalan toplam yüzölçümü 27.817 km²'dir. İsrail, yaklaşık 7.000.000'luk nüfusuyla, çeşitli din, kültür ve sosyal geleneklere sahip insanları bir araya getirmiştir. Para birimi Yeni İsrail Şekeli'dir.

Tel Aviv, Akdeniz'e kıyısı olan, aynı zamanda 376.700 kişilik nüfusuyla İsrail'in en kalabalık şehridir. İsim İbranice baharın tepesi anlamına gelir.







Kudüs ,3000 yıllık tarihi olan, 3 büyük tek tanrılı din için kutsal olan bir kenttir.

Tarihçesi M.Ö. 1030 yılında İsrailoğulları'nı monarşik bir yapıda toplayan ilk İsrail Kralı Şaul ile ilk yerleşimler başlar, daha sonra Kral Davud ve oğlu Süleyman zamanında İsrailoğulları yerleşimi genişler Süleyman zamanında dönemin en büyük mabedi inşa edilir. MÖ. 1000 başladı. MÖ 931 yılında Kral Süleyman'ın (Hz. Süleyman) ölmesiyle Yahudi Krallığı ikiye ayrılır, Kudüs Yehuda Krallığı tarafında kalır. 588'de Babilliler Süleyman'ın mabedini yıkarak, Yahudi krallığı işgal ederler ve İsrailoğulları'nın Sürgün dönemi başlar ancak MÖ.537 yılında Babil'i yıkan Pers Kralı yahudilere özerklik tanıyıp Süleyman'ın Tapınağı'nın tekrar inşa edilmesine izin verir. Kudüs merkezli İsrailoğulları'nın bu özerkliği zaman içinde kesintilere uğrasa da MS. 70 yılına kadar devam edecektir. İmp.Avgustus zamanında İsa bu Kent'te öldürülmek istenir...

İkinci tapınak MS. 70 yılında Romalılar tarafından yıkılır. Yahudiler'in büyük bir çoğunluğu sürgün edilir.

620ler'de Hz.Muhammed'in İsra olayı yaşanır. Kudüs Hz.Ömer zamanında Müslüman denetimine girer. Haçlı Seferleri sırasında bir süre kentte Latin Krallığı kurulur. Komutan Selahaddin Eyyubi tarafından tekrar Müslüman Denetimine girer.

1517-1917 arasında Kent Osmanlı Yönetimine girer Osmanlı şehre birçok tarihi eser kazandırır varolanları ise korur. Süleyman'ın Mabedi'inden arta kalan ve Yahudiler için çok kutsal olan duvarı tamir ettirtir.

Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Kudüs İngilizler tarafından işgal edilmiştir. 1948'de BM kenti Doğu ve Batı yakası olarak İsrail ile Filistin arasında bölüştürür. Hemen ardından Arap ülkeleriyle İsrail arasında bir savaş çıkar. 1967 yılında İsrail ile Arap Ülkeleri arasında 6 Gün Savaşı başlar. Savaşı kazanan İsrail Doğu Kudüs'ü de işgal ederek kendisine başkent yaptığını ilan eder. 1987'de Filistinler İntifada (Ayaklanma) başlatırlar.

Şehrin önemi Kudüs; üç semavi din için de kutsal bir şehir olarak kabul edilir, Yahudiler Hz. Süleyman'ın tapınağının batı duvarının kalıntıları olan Ağlama Duvarı'nı kutsal mekan kabul ederler ve bu duvarın önünde dua ederek ağlarlar. Ayrıca bugün Mescidi Aksa Cami Hz Süleyman Tapınağının kalıntıları üzerinde yükseldiği bilinmektedir.

Hz. İsa'nın gömülü olduğu yer olduğuna inanıldığından buraya inşa edilen Holy Sepulchre kilisesi tüm Hristiyanlarca kutsal bir hac merkezidir.

Ayrıca Hz. Muhammed'in Mi'rac sırasında göğe yükseldiği yer olması hasebiyle ve Mescid-i Aksa'nın burada bulunması sebebiyle Kudüs, Müslümanlar için de kutsaldır.







 

Etiketler
Ynt: İsrail

Israil'e gittinizmi? Turistlerin güvenliği açısından nasıl bir yer. Sanırım turist olarak gidemiyorsunuz.
 

Ynt: İsrail

Turist olarak İsrail'e giriş yapabiliyorsunuz. Gidenler arkadaşlardan duyduğum kadarıyla da güvenlik açısından İstanbul'dan daha güvensiz değil :smiley: Sadece bir hatırlatma, İsrail'e gidecekseniz vizenizi pasaporta değil, ayrı bir kağıda basmalarını isterseniz, daha sonra birgün Suriye, İran gibi müslüman ülkere girişte sorun yaşamazsınız ;)
 

Ynt: İsrail

Turist olarak gidebilirsiniz. Hazırlıklı olmanız gereken şey, defalarca aynı sorulara maruz kalmak ve her seferinde sinirlenmeden tutarlı şekilde cevapları tekrarlamak olmalı. Güvenlik konusu giriş ve çıkışlarda epey ciddi bir konu. Hayat ise gayet doğal akıp gitmekte. Özellikle Kudüs mutlaka görülmesi gereken bir yer.
 

Ynt: İsrail

evet turist olarak israil e gidebiliyorsunuz.giriş yapana kadar tam bir işkence .iki kişi tarafından soru yağmuruna tutuluyorsunuz tutarsız cevaplar verir ya da sinirlenirseniz sorgu daha şiddetli şekilde devam ediyor.işin ilginci bu sorgulamaya biz iç hatlarda uçarken de maruz kaldık.elat tan tel aviv e dönüşte bizim sorgulanmamız nedeniyle uçak 15 dk rötar yaptı.
ama özellikle kudüs mutlaka görülmesi gereken bir yer diye düşünüyorum.3 semavi dinin en kutsal saydıkları mekanlar aynı alan içinde yer alıyor.ayrıca israillilerin yaşamları,dinlerini yaşama şekilleri ,kutsal saydıkları cumartesi günleri seramonileri ilginç...kesinlikle turistler için güvenli bir ülke
 



Ynt: İsrail

yakın zamanda tel avive gidicem , pahalı bir yermiş duyduğuma göre yardımcı olacak arkadaşlar fiyat tablosu yazabilirmi
 

Ynt: İsrail

Ben 2007 de gitmiştim ama çok pahalı hatırlamıyorum. Best Western zincirinden oteller var pahalı olmayan, bilmemne suites adı unuttum şimdi, içinde mutfak falan da var, yeme içme ucuza getirilebilir.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,509
Mesajlar
1,519,035
Kayıtlı Üye Sayımız
172,165
Kaydolan Son Üyemiz
gül93

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst