Şimdiden iyi yolculuklar diliyorum
1) ''Yeşil Sigorta'' olarak anılan sigorta ,yurtdışı trafik sigortasına denk gelir ... TürkTuring'e bir bakın . Ayrıca HER Sigorta şirketi de yapıyor bunu ... Bir de 'sınırı geçtikten sonra Bulgaristan tarafında' yaptırma alternatifiniz var(daha uygun fiyatlı olabilir??Daha AZ SAYIDA Ülkede geçerli olabilir!..Dikkat)
2) KASKO sigortanızın yurtdışında da devam etmesi iyi bir tedbir olabilir . Bunun için kasko sigortacınızla konuşun . Bu mecbur değil , ben yaptırtmamıştım mesela . RiSK alıp-almama kararı sizin.
3) Kapıkule'den çıkarak Bulgaristan-Sofya üzerinden Sırbistan-Belgrad yolu oldukça akıcı ve konforlu . SANKi İstanbul-Ankara yolu gibi gidersiniz bu rotada . Bulgaristan'a girişte Vignetta denilen bir etiket alıp , ön camın sağ alt kenarına yapıştırıyorsunuz . Sınır geçişi sonrası ilk veya ikinci benzinlikten alabiliniyor . Kredi kartı ile de ödeyebilirsiniz . DÖNÜŞ ZAMANInızı da düşünürseniz , uzun süreli alın . Yoksa en kısa süreli olanı alırsınız -dönüşte tekrar Bulgaristan'a girişte alırsınız . Hangisi hesaplı olursa artık . Eğer Bulgaristan'ı transit geçecekseniz LEVA almaya da ihtiyaç olmaz . Bir de sınır geçişinde 'Teker yıkama parası'' haracı(!) alıyor Bulgaristan ki bu da 4 veya 6 leva olsa gerek . Bulgaristan'da da Sırbistan'da da hız limitlerine dikkat edin . ZATEN genelde otoban'dan gidiliyor . Az miktardaki şehirlerarası yollarda da gaza gelmeyin...FARlarınız hep açık olsun !..Sırbistan , otoyol üzerindeki gişeler aracılığıyla tahsilat yapıyor yol için . Orada Vignetta filan yok . Kapıkule'den itibaren 7-8 saatte rahat rahat Belgrad'a varabilirsiniz .
4) NoviSad üzerinden Budapeşte'ye yolunuz düşecek . Sonraki rotanız için karar vermeniz gerekir .Gezerek Avusturya?..Veya DİREKT Slovakya üzerinden mi gitmek lâzım??Slovakya'yı BATIdan geçerseniz Bratislava-Viyana (hatta Prag!!) göz kırpıyor
DOĞU'dan geçerseniz LViV(ama epey uzak!) Daha öteye bir tecrübem-önerim yok güzergah açısından ...
5) Bulgaristan'da Euro kabul etmiyorlar . Sırbistan'da etseler de düşük kur uyguluyorlar . Hemen her yerde döviz büfesi var . 1.91 - 1.95 Leva = 1 Euro gibi bir kur var Bulgaristan'da son 10 SENEden beri (!)..Avrupa Birliği , bu iki yetim(!) yavruyu kolluyor .Diğeri -biliyorsunuz-Yunanistan
Sırbistan sınırını geçince de Döviz büfeleri var , oradan bozdurup , çıkışa doğru akaryakıt alarak da eldeki parayı bitirebilirsiniz ??( -Ki , dönüşte de ihtiyacınız olacak) ... Bulgaristan'a göre Sırbistan'ı -bu sene- daha UCUZ yaşanır buldum . Konaklama-Alışveriş açısından aklınızda olsun .
Benden bu kadar , iyi şanslar,iyi yolculuklar