İzmir - Ödemiş Bozdağ'da Çığ Kazası ( 13 Şubat 2013)

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan okankaya Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 9
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 4,744

okankaya

Acıkmak yok,Yorulmak yok, Üşümek yok :)
Mesajlar
59
Tepkime Puanı
0
Yer
İzmir
İZMİR’in Ödemiş İlçesi sınırlarında kalan Bozdağ’da çığ düşmesi sonucu Ege Üniversitesi Dağcılık Kulübü üyesi 4 öğrenci çığ altında kaldı. Öğrencilerden 3’ü kendi çabalarıyla kurtulurken, diğerini arama çalışmalarının sürdüğü bildirildi.

Bugün saat 14.45 sıralarında, kayak tesisleri de bulunan Bozdağ’ın batı yakasında bulunan, Mermeroluk Diktepe Mevkii yakınındaki bölgede yürüyüş yapan Ege Üniversitesi Dağcılık Kulübü’ne üye 4 öğrenci çığ düşmesi sonucu kar altında kaldı. Öğrencilerden 3’ü kendi olanaklarıyla kurtulmayı başardı. Öğrencilerin, bir arkadaşlarının kayıp olduğunu bildirmeleri üzerine bölgeye İl Afet Acil Durum Müdürlüğü ve Sivil Savunma’dan 15 kişilik ekip ile 3 AKUT görevlisi gönderildi. Arama çalışmalarına helikopterle de destek verildi. Kayıp olan öğrenciye bir an önce ulaşabilmek için çalışmaların sürdürüldüğü bildirildi.

İzmir Valisi Cahit Kıraç da DHA muhabirine verdiği bilgide, Ödemiş ilçesine bağlı Bozdağ Beldesi’nin Diktepe Mevkii’nde yürüyüş yapan 4 kişinin üzerine çığ düştüğünü, 3’ünün kendi imkanlarıyla kurtulduğunu, kayıp 1 kişinin bulunması için bölgede helikopter desteği ile arama çalışması başlatıldığını bildirdi. Jandarmanın da arama kurtarma çalışmalarına katıldığını belirten Vali Kıraç, kendi olanaklarıyla kurtulan öğrencilerin sağlık durumlarının iyi olduğunu, sağlık ekiplerinin de bölgede hazır bekletildiğini söyledi.

TESİSLERE DE ÇIĞ DÜŞMÜŞTÜ

Bozdağ Kayak Tesisleri’ne de geçen 20 Ocak’ta sabah saatlerinde, derenin içindeki durağan kar, etkili olan lodos ve yağmurun ardından zirveden gelen kar yığınının tetiklemesiyle yürüme hızında harekete geçmişti. Tesislere doğru ilerleyen kar yığını, dere üzerindeki köprünün bir bölümüne, bir telesiyej direğine ve tesisin bir odasının da penceresine zarar vermişti.

Kayak tesisinde bulunan 25 tatilci olayda zarar görmemiş, otel personeli, tatilcilerin oteli güvenle boşaltamasını sağlamıştı. İzmir Valisi Cahit Kıraç’ın talimatıyla tesis kapatılmış ve kar temizlik çalışmalarına başlanmıştı.

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/22590851.asp
 

Etiketler
Haftasonu şenlikler vardı, bizde katılacaktık,
Kayıp olan arkadaş için çok üzüldüm. Sağ çıkmasını ümit ettim hep ama vakit geçtikçe ümitler azaldı.
Allah ailesine sabır versin, duyduğum kadarıyla çığ altında kalan arkadaş tecrübeli bir dağcıymış.

Şenlikler iptal edildi ..
 

Ynt: İzmir - Ödemiş Bozdağ'da Çığ Kazası ( 13 Şubat 2013)

Merhaba Arkadaşlar,

Olayın duyulması ile hemen arama kurtarma çalışmalarına katılan İzmir'den Dağcı Arkadaşımız Ercüment EŞ'in mesajını ilginize sunuyorum.


Arkadaşlar dün (13 Şubat 2013) saat 14:45 sıralarında Bozdağ Dik Deresi Bölgesinden iniş yaparken çığ altında kalan Erdem Tapul ile ilgili son durumu aktarmak istiyorum.Haber alındıktan sonra bölgeye çok sayıda arama kurtarma grubu,sivil savunma ekipleri ulaşmıştır ancak çığ tehlikesinin devam etmesi ve güvenlik nedeniyle bölgeye izinsiz giriş yapılmasına izin verilmiyor.

Dün akşam ve bugün çıg bölgesi sondalama yaparak tarandı ve maalesef bir sonuca ulaşılamadı.Çığın topladığı karın yüksekliği bazı yerlerde 6-7 mt buluyor bu yüzden kısa zamanda bir sonuç alınması zor görünüyor.Bugün akşam 16:00 sıralarında Sivil savunma ekipleri Dedektörleri bölgeye ulaştırdılar hava uygun olursa bu akşam ve yarın sabah erkenden çığ bölgesini tarayacaklar.

Erzurum'dan da arama köpekleri den bulunan bir kurtarma ekibinin bölgeye gelmesi bekleniyor.
Bu gibi olaylarla karşılaştıkça iyi organize olmanın ve hızlı hareket etmenin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor.

Arama ve kurtarma konusunda daha çok yol almamız lazım çok.


Ercüment Ağabeyimin olay bölgesinde çektiği fotoğrafları da ilginize sunuyorum;

Bozda  01


Bozda  02


Bozda  03


Bozda  04


Bozda  05
 








Ynt: İzmir - Ödemiş Bozdağ'da Çığ Kazası ( 13 Şubat 2013)

Dik Deresi Mevkinin arşivimde bulabildiğim fotosu;



Dik Deresi Mevkii 01


Dik Deresi Mevkii 02


Dik Deresi Mevkii 06
 

Ekli dosyalar

  • 300808123.jpg
    300808123.jpg
    73.8 KB · Görüntüleme: 324

Ynt: İzmir - Ödemiş Bozdağ'da Çığ Kazası ( 13 Şubat 2013)

İzmir Bozdağ Çığ Kaza Raporu


13 şubat 2013 tarihinde; EÜ DODAK 3 (Ekin Ozan Kumru, Gökçehan Arslan, Ayhan Yelgün), Ferdi Sporcu 1 (Erdem Tapul) olmak üzere 4 kişiden oluşan ekip Bozdağ'a gitmiştir.

İzmir Bozdağ Çığ Kaza Raporu
13 Şubat 2013

13 şubat 2013 tarihinde;

EÜ DODAK 3 (Ekin Ozan Kumru, Gökçehan Arslan, Ayhan Yelgün),

Ferdi Sporcu 1 (Erdem Tapul) olmak üzere 4 kişiden oluşan ekip Bozdağ'a gitmiştir.

Havanın 11 şubat 2013 tarihinden itibaren yağışsız ve güneşli olması sebebiyle tırmanışın 13 şubat Çarşamba sabahı yapılmasına salı günü karar verilmiştir.

13 Şubat 2013

Bozdağ beldesine 08:30'da varan ekip gerekli hazırlıkların ardından 09:10' da harekete başlamıştır.
Tırmanış süresince hava gün boyu açık yer yer rüzgarlıdır.

Dikderesi kulvarının sağındaki, kuzeybatı kar kulvarının solundaki kaya bantlarını takip ederek 13:15 sularında zirve düzlüğüne ulaşılmıştır. Zirveye gidilirken, açılan izler bilek hizasını geçmeyip herhangi bir tabaka kırılmamıştır. Ekip 10 dakika molanın ardından gelinen izlerden geri dönüş kararı almıştır.

Rüzgar dolayısıyla izlerin yer yer belirginliğini kaybetmesi nedeni ile yeni izler açılarak ekip inişe başlamıştır. Olay esnasındaki tesadüfi dizilim Erdem Tapul, Ayhan Yelgün, Ekin Ozan Kumru, Gökçehan Arslan şeklindedir. Ekip arasındaki mesafeler 2 ila 3 metredir. Saat 13:30 sularında, ekibin önünde olan Erdem Tapul’un üzerinde bulunduğu tabaka (yaklaşık 2x3metrelik), zeminden koparak Erdem Tapul ile beraber hızlanarak kaymaya başlamıştır. Erdem Tapul'un kopma sonrası hemen kazma düşüş pozisyonunu (sırtüstü ayaklar önde) almaya çalıştığı gözlenmiştir. İlk tabakanın kopmasından 1-2 saniye sonra 60-70 derece eğimli kulvardaki kar kütlesi Ayhan Yelgün’ün 1 metre önünden yay şeklinde ayrılıp bir bütün halinde kaymaya başlamıştır. Bu esnada Ayhan Yelgün hareketsiz olup Erdem Tapul’un düşüşünü Ekin Ozan Kumru ile dikkatle izlemeye çalışmışlardır. Hareket eden kar kütlesi çok sessiz bir şekilde ilerlediği için Gökçehan Arslan olayın ilk anını fark edememiştir.

Bu sırada kopan büyük kar kütlesi üzerinde kayan Erdem Tapul yaklaşık 6-7 saniye sonra kulvarın daraldığı yerin sağında bulunan ayrık uzun kaya setinin en solunda görülmüştür(yukarıdan aşağıya bakış), o anda üzerinde bulunduğu kulvar genişliğindeki kar kütlesi içerisinde öndeki ayrık kaya kütlesi ve beyaz bulut dolayısıyla gözden kaybolmuştur. Kopmayan tabakanın üzerinde bulunan ekip, tabakanın hareket etme ihtimali dolayısıyla inerken açılan izlerden 10-15 metre yükselerek güvenli bir yere geçerek hemen sonra kazayı bildirmek ve yardım çağırmak üzere gerekli yerlere haber vermiştir (olaydan yaklaşık 3 dakika sonra).

Ekip (3 kişi) 15:00 civarında güvenli bir rotadan çığ akıntısını tamamen görebilecek bir noktaya ulaşmıştır.
Aşağı iniş süresince ekip birikintileri gözlemleyerek ve sesli iletişim kurmaya çalışarak arama yapmıştır.
Ekip, Sivil Savunma Ekipleri ile saat 16.00 da göz teması sağlamıştır ve saat 17:00 civarında Sivil Savunma Ekipleri ile çığın bitim noktasında buluşmuştur.

Detaylı Arama ve Kurtarma Raporu İzmir Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Müdürlüğü tarafından yayınlanacaktır.


Değerli bir Abimiz, Dostumuz, Kardeşimiz olan Erdem'i kaybetmekten dolayı hepimiz büyük acı yaşadık. Hepimizin başı sağolsun.

Kazadan hemen sonra arama kurtarma çalışmalarına katılarak desteklerini esirgemeyip acımızı paylaşan;


Bozdağ Jandarma Komutanlığı,
Bursa Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Müdürlüğü,
Ege Üniversitesi Rektörlüğü,
İzmir Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Müdürlüğü,

9 Eylül Üniversitesi Dağcılık Kulübü,
Doruk Dağcılık Kulübü,
Ege Dağcılık Kulübü,
İDADİK,
İYTE Dağcılık Kulübü,
Alpinizm Kulübü Derneği,
Uludağ Üniversitesi Dağcılık Kulübü,
Zirve Dağcılık Kulübü,

Bireysel olarak katılarak emeğini, desteğini esirgemeyen herkese,
Emeği geçen eski-yeni üyelerimize,
Yardıma hazır bekleyen tüm ekiplere,

ve özellikle operasyona katıldıkları andan itibaren arama çalışmalarına fazlasıyla moral katan ve sürecin sonuçlanmasını sağlayan Erzurum Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğü'ne teşekkürlerimizi borç biliriz.


Alıntı: http://www.anadolucografyasi.com/haber_detay.asp?haberID=669
 



Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,475
Mesajlar
1,518,493
Kayıtlı Üye Sayımız
172,126
Kaydolan Son Üyemiz
Mev

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst