Merhabalar. Ben de bir yıldır 4.7 sahibiyim. Jeep'iniz hayrlı olsun. Anlattıklarınıza bakılırsa vuruntulu geçişleri, vites geçmeden 2-3 saniye beklemeleri bende yaşıyordum. Hatta birde D ye takar takmaz gaza yüklenirsem bir de vııııyk diye bir ses geliyordu kalkışta. Çoğu usta sağolsun iyi niyetlerinden gerek yok dediler fakat Almanyada Mercedes kamyon fabrikasında motor bölümünde çalışan bir arkadaşım ısrarla şanzıman yağının eskidiğini ve filitrelerinin değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Bu değişimden sonra Jeep'inin vites geçişleri sıfır halindeki gibi olacak dedi. Aynen dediklerini uyguladım, yine gerek yok deseler de Denizli' de ustama değiştirttim.
Yalnız çok önemli bir konu var. Filitreler takılırken yassı olan filitrenin bir oring conta gibi halkadan, (sanırım metal olacak) bir parçası var, bu parça yatağına yerleştirildikten sonra filitrenin yatağa yerleştrilmesi gerekiyor. Bütün bunları youtube dan araştırıp izleyip öğrendim. arabanın kullanım klavuzunda da bunlar yazıyor. Ayrıca gelen filitrelerin de üzerinde WARNING diye belirtilmiş ve adım adım yazılmış. Yanlış anlamayın gözden kaçmasın diye uzun uzun yazdım. Küçük bir not daha ATF diye tabir edilen yağın ( Automatic Transmission Fluid ) dört , yani --ATF IV -- olanının koyulması lazım diğerlerinden pahalı ama sakın ucuza kaçmayın. Kullanım kılavuzu her 50.000 de bir değişmesi gerektiğini yazmış.
Değişirken gözümle gördüm , sanzıman kapağının içindeki mıknatıs dünyanın metal tozunu toplamış ( zaten bu amaçla orada ) yağ olmuş kola renginde. bilemem ama sanki hiç değişmemiş gibi.
Bütün bu değişimden sonra vites geçişleri harika oldu. Şanzıman yenilendi sanki. Şiddetle tavsiye ederim.
Arazi vitesini 4 all time dan 4 lo ya alırken bece durun ve öyle yapın bu değişimi. Ayrıca araç 4 lo da iken özellikle keskin dönüşlere girmeyin bence. Ön arka tam kilitli ve güç dağılımı % 50-50 iken araç dönmek istemiyor. kaygan zeminde çamur, kar vs. en azından toprak olsun bence zararı yok . dönüşün dış tarafında kalan ön teker dışa dışa attırıyor kendini.( 4lo da dönüşlerden bahsediyorum) ama karma asfalt üzerinde bunu denemezdim ben olsam. rotillerin zorlanabileceğini düşünüyorum.
4 lo konumunu bazan hafif doğa gezileri yaparken yakınımızda bulunan ormanlık arazide çok dik tırmanışlarda tank gibi tırmanmasını sağlamak amacıyla kullanıyorum. bir de çok dik inişlerde 4lo da ve 1. viteste inmek için kullanıyorum. Neredeyse hiç fren kullanmak gerekmiyor ve bana daha güvenli geliyor. Aynı şeyi 4 all time da denediğimde uçacak gibi geliyor Jeep'im. 2 tonluk gülle gibi oluyor. ;D Ayrıca işim gereği köylerde çalışıyorum. yollar gayet güzel oluyor fakat bazı köylerın içinde kışın çamur yerler oluyor mecbur girmek de gerekiyor. Bu gibi durumlarda allaha şükür daha aracımızı çektirmedik traktöre