Kamp Ortamında Su Soğutma

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan intebim Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 16
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 25,642

intebim

Ana Kamp
Arkadaşlar, Askerdeyken üste fiilen taarruz gibi saçma bi suçtan bi süre askeri cezaevinde ağırlamışlardı beni :smiley:)
Tabi cezaevi ortamında soğuk suyu nerde bulacan.
Ama her zaman soğuk suyum oldu. kana kana doya doya içtim. Nasılmı.

1,5 kg lık pet şişeyi alın. Etrafına bi kaç kat bez sarın. havluda olur her hangi bir kumaşta. Sonra bu sardığınız kumaşı 2-3 noktadan bağlayın ki kaymasın. Ve bezi iyice ıslatın. sonrada gölge bir yerde münkünse hava akımı yani rüzgar olan bir yere koyun.

Göreceksiniz ki ne zaman susasanız buz gibi suyunuz hazır olacaktır. Tabi bu arada bilmem söylememe gerek varmı. zaman içerisinde beziniz kuruyacaktır. zaman zaman kontrol ederek bezi ıslatmayı ihmal etmeyin.

Bu sistem bezdeki suyun ısı ile buharlaşması esnasında cevresindeki ısıyı çekmesi esasına dayanır ve son derece etkilidir. Özellikle İzmirin Ağustos sıcağında buz gibi su içebildiysem hep bu sayede olmuştur.

Bunun gibi bir çok pratik deneyimlerim var. zaman zaman sizlere bunları aktarmaya çalışacağım.

Etiketler
Yanlış bilmiyorsam bu yöntemle eskiden de su soğutuluyordu;

toprak testiyi su doldurup üzerine su dökerek ya da ıslak bir bez koyarak.

Haklısınız; Ege Köylüsü, yaz mevsiminde tarlada, öteden beri bu yöntemi (testiyi, bardağı ıslak beze sarar) kullanır. "intebim" de aynı yöntemi, burada uyarlayarak kullanmış.

Sayın "intebim", deneyimlerinizi aktarmanızı bekliyoruz; esen kalın. :smiley:

Cavid Sezen

Basit fiziksel olaylar ve sonuçları....
Bu tür pratik uygulamalar ve dayandığı fiziksel, ve kimyasal prensipler okullarda neden ders olarak verilmez acaba?

yavuz-çelikel' Alıntı:
Bu tür pratik uygulamalar ve dayandığı fiziksel, ve kimyasal prensipler okullarda neden ders olarak verilmez acaba?
yavuz bey bu tarz şeyler okullarda öğretilirse ozaman sürü psikolojisindeki ve koyun gibi yönetilen insanları nerden bulacaksınız acaba...eskiden köy enstitüleri vardı ve çocukları gençleri hayata hazırlıyordu.sonra kapatıldı malum sebeplerle.şimdi koyun yetiştiriyorlar

yasakşehir07' Alıntı:
yavuz bey bu tarz şeyler okullarda öğretilirse ozaman sürü psikolojisindeki ve koyun gibi yönetilen insanları nerden bulacaksınız acaba...eskiden köy enstitüleri vardı ve çocukları gençleri hayata hazırlıyordu.sonra kapatıldı malum sebeplerle.şimdi koyun yetiştiriyorlar
Aynı düşüncedeyim, düşünüyorum acaba suçlumuyum?

Olayı günlük yaşamımızda sık sık kullanıyoruz zaten arkadaşlar.

Elinize, yüzünüze kolonya sürdüğünüzde de bir serinlik hissediyorsunuz ya, burada da

aynı fiziksel kural sözkonusu.

sayın derindeniz elbetteki kullanıyoruz bu ve bunun gibi nice pratik bilgileri.yavuz beyin de benimde ve eminim sizin de ortak dileği temennisi bu tarz bilgilerin yaşayarak yaşatılarak küçük yaşlarda çocuklara öğretilmesi ve hayatta tek başlarına kaldıklarında olurda bir aksilik çıkarsa (kaza bela olursa diye) kendi başlarının çaresine bakmayı bilsinler istiyoruz.eminim ki yurdumuzun çeşitli yerlerinde daha farklı deneyimler ve pratik bilgiler vadır.bunları bir araya toplayıp öğrenmek ve öğretmek gerekir.saygılarımla

yavuz-çelikel' Alıntı:

Sus bakayım.
:smiley:

Okullar bu ülkede eğitim için değil uyutmak için var.
:(

Ynt: Kamp Ortamında Su Soğutma

Konu sapmış ama ben deyinmeden devam edeyim. Tarlada suni gübre saçarken (el ile ) kuru elim ile saçarken bişey olmuyordu ıslak elimi gübrenin içine soktuğumda buz gibi olduğunu fark ettim 1 litrelik suyu beze sarıp ıslattim ve gübreye soktum 10 dakika gibi bir sürede buz gibi olmuştu.
Buda başka bir siteden alıntıdır aynı yöntemi farklı bir şekilde uygulamış (Diğer bir soğutma şeklide, azot nitrat kimyasal gübre kullanarak soğutmaktır. Bu yöntem saydıklarım arasında en etkili yöntemdir ve bizzat ben uyguladım. Gittiğiniz yer bir çiftlik veya köy yakınıysa burdaki köylülerden isteyeceğiniz genel adıyla “üre” gübresini geniş bir kaba su doldurarak karıştırıyorsunuz. Bu azotlu su karışımının içine kendi soğutmak istediğiniz şeyi atıyorsunuz bir kaç saat içinde buz gibi oluyor.)Kesilmemiş karpuz, azı sıkıca kapalı kavanoz ve şişeler vb...

serdar bey konu sapmadı ki sadece niyetimizi söyledik.bu bilgiler daha küçük yaşlarda öğretilse fena mı olur dedik.farklı yörelerde farklı teknikler cardır mutlaka ve bunlar derlenip toplansa öğrensek fena mı olur sizcede

yasakşehir07' Alıntı:
serdar bey konu sapmadı ki sadece niyetimizi söyledik.bu bilgiler daha küçük yaşlarda öğretilse fena mı olur dedik.farklı yörelerde farklı teknikler cardır mutlaka ve bunlar derlenip toplansa öğrensek fena mı olur sizcede
Topram dediğin doğruda bunu kim yapacak ? tek düşündükleri müfredatı nasıl karıştırıp sorsakda çocuklar 0 alsa acaba, bence insanlar merakları yönünde araştırma yapıp deneylerle farklı buluşlar yapmalı öğrenmek sadece ezberden ibarettir. Bu konuda saygı duyduğum tek insan Nikola Tesla şu devirde bir elektrik mühendisinin aklının alamayacağı konuları adam yıllar öncesinde o imkansızlıklar da bulmuş.
Kısacası anlatmak isticem konu şimdiki çocuklara suyu şöyle şöyle yaparak soğutursun dersen dalga geçerler koy dolaba soğusun gibi alaylı cevaplar alırsın oyun hack şifreleri bulursan oh neala onlar için en faydalı şey budur ;D

işte benim de derdim o ya zaten.çocukları hayata dahil etmek ve bu konuda önemli projelerim var sadece zaman ve imkan meselesi.sizi de takip ediyorum buradan ama bir türlü tanışmak nasip olmadı.kocapınarlılar gelinlik var onun tam karşı arasında özay giyim beklerim çay içmeye.

yasakşehir07' Alıntı:
işte benim de derdim o ya zaten.çocukları hayata dahil etmek ve bu konuda önemli projelerim var sadece zaman ve imkan meselesi.sizi de takip ediyorum buradan ama bir türlü tanışmak nasip olmadı.kocapınarlılar gelinlik var onun tam karşı arasında özay giyim beklerim çay içmeye.
Memnun olurum uğrarım mekanınıza birgün teşekkürler.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,962
Kayıtlı Üye Sayımız
166,720
Kaydolan Son Üyemiz
Serhat YILDIRIM

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR