Karaman Yöresel Yemekleri

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan penguen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 5
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 16,678

penguen

Zirve
Mesajlar
1,599
Tepkime Puanı
11
Arabaşı, toyga, paça, aşlık gibi çorba çeşitleri, cibe,batırık, yaprak ve köy dolmaları, keşkek ve bulamaç yörenin geleneksel yemekleri arasında sayılabilir.

Arabaşı Çorbası

Malzemeler:

Hindi veya tavuk
Tereyağ
Un
acı kuru biber (süs biberi).

Hazırlanışı: Arabaşı çorba ve hamuru olmak üzere iki bölümdür.

Çorbası:
Büyükçe bir tavada tereyağı eritilir ve içine un koyarak rengi kahverengiye gelene kadar kavrulur. Diğer tarafta içinde kaynamış hindi veya tavuk suyu bulunan tencereye karıştırılarak dökülür. Acı süs biberi ilave edilir. Haşlanmış hindi veya tavuk eti ilave edilir ve özleşinceye kadar kaynatılır.

Hamuru:
Bir kapta ılık suya un bulanır. Daha sonra su bulamaç, tencerede kaynayan suya yavaş yavaş dökülerek karıştırılır ve bir müddet pişirilir. Belli kıvama geldikten sonra tepsi veya sinilere ince olarak dökülür. Tahta kaşık ile alınan hamur tasa konan arabaşı çorbasına batırılarak hamur çorba suyu ile çiğnenmeden yutulur. Mide ve barsak tembelliğine çok iyi gelir. Kış aylarında sıkça yapılır.

Ciba Dolması

Malzemeler:
Pirinç veya bulgur
kıyma veya ciğer
maydanoz
yeşil biber
kuş üzümü
temiz koyun barsağı veya karnı
baharat, yağ, domates, salça.

Hazırlanışı: Yağ eritilir, soğan ve çok ince doğranmış biber yağda kavrulur, kıyma veya ciğer ilave edilerek karıştırılır. Maydanoz, salça, domates, kuş üzümü ve baharat ilave edilir. Daha önce temizlenerek hazırlanmış olan barsak veya karına doldurularak dikilir. Ateşte 60 dakika pişirilir. Sarımsaklı yoğurt ilave edilerek yenilir.
 

Etiketler

Ynt: Karaman Yöresel Yemekleri

Ben de Bozkır' lıyım
Batırık tarifini de yazabilirmisiniz ? Çok severim ama uzun zamandır yemedim, bir ara denedim ama biryerlerde yanlışım var sanırım
Sizin tarifle taşlar yerine oturacak
sevgiler
 

Ynt: Karaman Yöresel Yemekleri

Erdal bey selamlar,

Ben de ermenek'liyim. Batırma ermenek yöresine ait daha çok. Genelde göz kararı yaparlar ermenekliler batırmayı. Biraz düğürcük (bulgurun miniği), biraz dövülmüş ceviz, biraz domates ya da domates kurusu biraz ondan biraz bundan Bir gün hepberaber yapıp yiyellim. Kalabalıkla yenmeyen batırmanın tadı olmaz keza
 

Ynt: Karaman Yöresel Yemekleri

- Arabaşı Çorbası

- Bidik

- Calla

- Erişte Pilavı

- Guymak

- İlisıra Dolması

- İncir Dolması

- İrmik Helvası

- Kabak Çullama

- Keşkek

- Kısır

- Oklavadan Çekme

- Patlıcan Kebap

- Piyaz Salata

- Saç Böreği

- Şepit-Pilav

- Tatlı Yahni

- Topalak

- Zülbiye
 



Ynt: Karaman Yöresel Yemekleri

tabdut (delikız ekmeği) mayasız hamurdan yapılan şebit türevi ekmek
kaçamak şipsi
psı haluğ
haluj
batırık ın içinde tahin olmazsa iyi olmaz biz ermenekliyiz bide içine çiğ patlıcan doğrarız. yanıda haşlanmış yaprak ve lahana turşu içine isteğe bağlı olarak salatalıkta doğranır bir de içine bir kalıp buz . batırık ermenekte yenir.... veya yapan ermenekli olsada olur.