Karavan Projem; Araç Seçimi İç Dizayn ve Donanım Konusunda Fikirleriniz Önerileriniz?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan desertnight Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 16
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 16,094

desertnight

Ana Kamp
Yer
İSTANBUL
Evet sevgili dostlar, uzunca bir sessiz inceleme ve gözlem aşamasından sonra bende kendi karavanımı yapmaya karar verdim. Bunun için çokça yardımınıza ihtiyacım var.
Öncelikle beyin jimnastiği yapalım istiyorum. Motokaravan projemi bir kaç basamağa ayırdım.

1-Maliyet ve Bütçe Hesabı
Toplamda iç-dış yaklaşık olarak proje için 20 bin TL ayırabilirim.

2-Araç Seçimi
Araç seçimini etkileyen bir kaç husus var. Dört kişilik bir memur ailesiyiz. 3 ve 8 yaşlarında iki oğlum var. Karavanımızı 5-6 yıl kullanmak istiyoruz. Şu anda bir aracım var. Ancak daha çok hafta sonları kullandığım aracımın yerine geçecek şehir içinde de rahatlıkla kullanabileceğim bir araç olsun istiyorum. Tabii ki yakıt başta olmak üzere vergi+sigorta gibi diğer giderler de benim için önemli. Ekonomik ve konforlu bir araç olmalı. 2000-2005 model İveco, Volt, Transit, Dukato, Boxer, Jumper, Transporter araçlardan hangisi motokaravan projeme daha uygun olur ve neden?

3-Proje Seçimi

Aracı daha çok yazları uzun konaklamalı gezilerde kullanabilirim. Kışın ise günübirlik ya da haftasonu gezilerinde kullanırım diye düşünüyorum.O yüzden proje seçiminde havalandırma klima duş wc gibi özellikler olmalı mı? Yatak sayısı ve yerleşimi nasıl olmalı?

Ynt: Karavan Projem; Araç Seçimi İç Dizayn ve Donanım Konusunda Fikirleriniz Önerileriniz?

Karar vermek, yola çıkmak demekdir, öncelikle kolay gelsin...
Yapılacak şeyler konusunda sizi biraz tanımak işi dahada kolaylaştırabilir, öncelikle profil bilgilerinizdeki eksikleri tamamlarsanız, ve yaşınızdan ne iş yaptığınıza , hobilerinizden, özel yeteneklerinizden , bahsederseniz, size nasıl yardım edebileceğimiz konusunda fikir sahibi olmuş oluruz, yetenekleri haricinde birine bir şeyi anlatmakla yetenekli birine birşeyler anlatmak arasında çok farklar var, profilinizde e-mailiniz bile gizli size araç projeleri göndermek istesekte şu an gönderemeyiz, oturduğunuz semti belirtirseniz, malzeme konusunda size yakın tavsiyelerimiz olur...Şu an biraz gizli girişimcisininiz, sizi biraz tanımak isteriz...

Ynt: Karavan Projem; Araç Seçimi İç Dizayn ve Donanım Konusunda Fikirleriniz Önerileriniz?

atiladi' Alıntı:
Karar vermek, yola çıkmak demekdir, öncelikle kolay gelsin...
Yapılacak şeyler konusunda sizi biraz tanımak işi dahada kolaylaştırabilir, öncelikle profil bilgilerinizdeki eksikleri tamamlarsanız, ve yaşınızdan ne iş yaptığınıza , hobilerinizden, özel yeteneklerinizden , bahsederseniz, size nasıl yardım edebileceğimiz konusunda fikir sahibi olmuş oluruz, yetenekleri haricinde birine bir şeyi anlatmakla yetenekli birine birşeyler anlatmak arasında çok farklar var, profilinizde e-mailiniz bile gizli size araç projeleri göndermek istesekte şu an gönderemeyiz, oturduğunuz semti belirtirseniz, malzeme konusunda size yakın tavsiyelerimiz olur...Şu an biraz gizli girişimcisininiz, sizi biraz tanımak isteriz...

Tanışma bölümünde kendimi tanıtmıştım. Sanırım gözden kaçtı.

Kaçmadı, bilgi sadece, Kayserili Tarih öğretmeni...Yaş, Semt, El yeteneği hobiler, oturulan semt, e-mail adresi yok..Gizli tanık gibi...

Profil bilgilerim güncellendi. El yeteneği derseniz amatör çapta elimden delme kesme vidalama işi gelir ayrıca yardım alacağım dostlarım da var.

öncelikle karavanınızı A'dan Z'ye kandinizmi el emeğinizle yapmayı planlıyorsunuz, yoksa bir kısmını yetenekleriniz dahilinde olanları kendiniz, diğerlerini, işin erbabına parça parça yaptırmayımı düşünüyorsunuz, yoksa aracı alıp bir karavan imalat şirketine götürüp işi komplemi vereceksiniz...Kendiniz yapmayı düşünüyorsanız, çalışmaları içinde yapabileceğiniz size ait panelvanın içeri sığabileceği kapalı garajımsı bir mekanınız varmı, veya, bahçenizde bu çalışmayı yapabilecek büyüklükde alan varmı , bir dostunuzun işyerinde size ayırabileceği bir köşe, yoksa sokaktamı yapmayı düşünüyorsunuz...matkapdan, dekopaja, titreşimli zımparadan, mini kaynak makinasına, gönyeden, teraziye, akülü vidalamadan havalı boya tabancasına, plastik boru kaynağından, lehim makinasına teknolojik el aletlerine sahipmisiniz ve bunları ustalıkla kullanabiliyormusunuz, veya bu konuda size yardım edecek vakdi bol veya işi bunları yapmak olan bir arkadaş bir akraba, bir dostunuz varmı... Su tesisatı ve elektrik tesisatı konusunda tecrübeniz veya, size yardım ederek projenizi çizebilecek bir dostunuz varmı...Bütün bu işleri yaparken sizinle birlikde çalışabilecek şunun ucundan tut diyebileceğiniz, size vakit ayırabilecek elinden iş gelir bir arkaba, bir komşu varmı ...Bu işlere yapma anlamında girişebilmek için bunların çoğuna evet var diyebilmeniz lazım, kısmense ona göre size bilgi aktarmalıyız, hiç biri diyorsanız, size "sahibinden.com'dan iyi bir araç bulmak konusunda yardımcı olarak sizide karavan sahibi olarak kazanalım...

atiladi' Alıntı:
öncelikle karavanınızı A'dan Z'ye kandinizmi el emeğinizle yapmayı planlıyorsunuz, yoksa bir kısmını yetenekleriniz dahilinde olanları kendiniz, diğerlerini, işin erbabına parça parça yaptırmayımı düşünüyorsunuz, yoksa aracı alıp bir karavan imalat şirketine götürüp işi komplemi vereceksiniz...Kendiniz yapmayı düşünüyorsanız, çalışmaları içinde yapabileceğiniz size ait panelvanın içeri sığabileceği kapalı garajımsı bir mekanınız varmı, veya, bahçenizde bu çalışmayı yapabilecek büyüklükde alan varmı , bir dostunuzun işyerinde size ayırabileceği bir köşe, yoksa sokaktamı yapmayı düşünüyorsunuz...matkapdan, dekopaja, titreşimli zımparadan, mini kaynak makinasına, gönyeden, teraziye, akülü vidalamadan havalı boya tabancasına, plastik boru kaynağından, lehim makinasına teknolojik el aletlerine sahipmisiniz ve bunları ustalıkla kullanabiliyormusunuz, veya bu konuda size yardım edecek vakdi bol veya işi bunları yapmak olan bir arkadaş bir akraba, bir dostunuz varmı... Su tesisatı ve elektrik tesisatı konusunda tecrübeniz veya, size yardım ederek projenizi çizebilecek bir dostunuz varmı...Bütün bu işleri yaparken sizinle birlikde çalışabilecek şunun ucundan tut diyebileceğiniz, size vakit ayırabilecek elinden iş gelir bir arkaba, bir komşu varmı ...Bu işlere yapma anlamında girişebilmek için bunların çoğuna evet var diyebilmeniz lazım, kısmense ona göre size bilgi aktarmalıyız, hiç biri diyorsanız, size "sahibinden.com'dan iyi bir araç bulmak konusunda yardımcı olarak sizide karavan sahibi olarak kazanalım...

Atilla Bey, vakit ayırıp ilgilendiğiniz için teşekkür ederim. Yeteneklerim dahilinde olan bir kısmını kendim, diğerlerini, işin erbabına parça parça yaptırmayımı düşünüyorum. Özellikle elektrik ve gaz tesisatı işlemlerini mutkala işin ehline yaptırmam gerekir diye düşünüyorum. Bu konularda yardım alacağım arkadaşlar var. Çalışmaları daha çok hafta sonları bir akrabamın fabrikasının bahçesinde yapmayı düşünüyorum. Orada yeterince ekipman var.

Öncelikle size kolay gelsin diyorum umarım yılmadan bu işi başarırsınız.
Atilla hocamın yazdıkları alt alta sıralansa güzel bir ana başlık çıkardı.Karavanını kendi yapmak isteyenlerin,başlamadan okuması gerekenler.Yanına da artı eksi kutusu açılırsa maliyet bile hesaplanır :smiley:

Sağolasın Bülent..Arkadaşa bilgi verirken özellelikle bu tarz başladım, hem yeni niyetlenenler işin ciddiyetini anlasınlar, hem durumları göz önünde bulundurarak, fikirleri revize etsinler veya bizide boşuna yormayıp, yapmak yerine hazır almak yolunu tercih etsinler veya Aldıkları karavan üzerinde tadilat konusunda bilgi paylaşımına yönelelim

Evet arkadaşlar forumu aylardır inceleyen birisiyim. Şimdi araç seçimi konusunda bir kaç sorum olacak. Genelde Psa ve transporter t3-t4 TERCİH EDİLİYOR. MERCEDES SPRİNTER'i fiyatından dolayı geçersek VOLT ve İVECO DAİLY gibi nispeten daha ucuz, uzun şase yüksek tavan araçlar neden tercih edilmiyor. VOLT ve İVECO DAİLY, Master, Movano ve Transit hakkındaki görüşleriniz neler?

Sprinter ve volt fiyat alanında aynı sayılır.Pahalı olan bu iki aracın yedek parçası.Diğerleri için kullanan arkadaşlar daha iyi bilgi verir sanırım ama ben t5 ve Vito kullanıcısı olarak T5 i daha çok beğendiğimi söyleyebilirim.

Arkadaşlar konuyla ilgili (teos) Oğuz Bey'in affına sığınarak yazısını alıntılıyorum.

" T4, T5 tarzı araçları sadece yüksek tavan olduğunda dikkate almak gerek diye düşünüyorum. Gene de, 9m3 alan, benim görüşüme göre yaz/kış kullanılabilir bir alan yaratmıyor. Olayı sadece emeklilik yada vakti müsait olanlar için düşünmemek lazım, soğuk bahar akşamlarında yatak yapmayı düşünmeden rahat oturmak pek olası değil. Avantajlı taraflı var tabii, günlük araç olarak da kullanmak mümkün. Tercih meselesi..

PSA grubu araçlara sıcak bakıyorum. Burada da dikkat edilmesi gereken şey, sabit yatak olmazsa olmaz gibi. 6 yıl içinde , 3 değişik araçta 5 değişik planda yaşadım. Sabit yatak bir konfor unsuru. Ön tarafta şöför koltuğu dönmeli bir oturma grubu, hemen arkasında 80cm lik duş/wc ve arkada sabit yatak (120) diğer tarafta mutfak tezgahı, PSA grubu araçlarda uygulanabilecek en uygun plan. Yolcu koltuğu arkasında da, eğer buzdolabını mutfak tezgahı altında kullanmadı iseniz burada değerlendirebilirsiniz. Üstü dolap ya da klima alanı
olabilir. 100km de 10lt yakıt tüketimi bana normal geliyor. (30krş civarı) . Ducato, Boxer ve Jumper çoğunlukla aynı parçaları kullanıyor, yedek parça sorunu yok. Önden çekiş,
zaman zaman dikkat edilmesi gereken bir unsur oluyor. (çamur, buz gibi ortamlarda). Yurtdışında her yıl Ducato en iyi karavan yapılabilir araç seçiliyor, nedenlerinden biri de,
şasi çalışmalarının kolay olduğu, su deposu gibi eklerin rahat yapılabilir olması, özellikle alkovan, semi-integrated modellerde arkaya verilen ağırlık nedeni ile önden çekiş gücü.
Önerim ABS li bir araç seçimi, nedenine gelince her ne kadar TSE/TUV kontrollerinde şu an dikkat edilmiyor gibi gelse de ilden ile farklı uygulamalar nedeni ile baş ağrısı çekmemek
gerek. Araç kliması da bir artı değer. Bunlar (abs + airbag + klima) Jumper modellerde daha çok bulunurken Ducato'nun sadece Dynamic modellerinin bazılarında var.
Bir de dikkat edilmesi gereken bir konu beygir güçleri. Şahsi tecrübelerime dayanarak söylüyorum 100bg altı PSA grubu araç sizi yorar. Olay sadece acelem yok yavaş giderim demek değil, sıkıntılı durumlarda sizi o sıkıntıdan kurtaracak gücün olmasıdır. (ani sollama gereği, hız arttırımı vb.) Bunu, rampada 100bg altı PSA grubu araçlarda bulmanız zordur.
Bu da sizi 2003 ve üstü araçlara götürür.
15m3 ve üstüne girmek istemiyorum, çünkü şu an 5 yıl limiti içinde olduklarından %84 ÖTV ödemek gerekiyor. Belki 2011 ekim-kasım yada 2012 ocak gibi düşünülebilir.

İveco Hiçbir tecrübem yok, duyduklarım ; ağır yüke göre planlandıkları, sürüş rahatlığının diğerleri kadar olmadığı yönünde. Dediğim gibi tecrübem yok. Bu konuda kullanıcıların görüşlerini dinlemekte fayda var." teos

Arkadaşlar her ne kadar aklım İveco'da kalsada Oğuz Bey'in önerilerine uyarak yakıt+konfor+yedekparça+servis ağı gibi nedenlerle PSA grubunda karar kıldım. 2002-2005 arası araç arıyorum.

Murat bey kolay gelsin, niyet işin yarısı derler, tez zamanda inşaallah karavanınızı bitirirsiniz

Murat bey düşüncelerinizi gerçekleştirmeniz dileğiyle, selamlar.

Murat bey şimdiden hayırlı olsun niyetine girmişsiniz hiç korkmayın acaba demeyin işin içine girdinizmi zaten gerisi geliyor daha doğrusu mecburen geliyor ;D istesenizde geri dönüşü olmuyor,ya olacak ya olacak zaten buradaki dostların hadi ha gayret tezauratları ister istemez size devam ettiriyor acaba bitirebilirmiyim burada beni izleyenlere madara olurmuyum psikolojisi gece gündüz çalışmanıza neden oluyor ve başladınızmı o arabayı bitirmek namus meselesi gibi oluyor ;D ben tercihimi bir daha yapsam yeni nesil psa grubundan yana kullanırdım ama o araçların karavan dönüşümü için 2012 senesini beklemeniz gerekiyor wolkswogen'in bir sloganı var (biz daha iyisini yapana kadar en iyisi bu) şimdi bana göre 2012 den önce karavan olabilecek araçların en iyisi eski kasa yani 2005 ve öncesi PSA gurubu.

Murat bey hayırlı olsun.
Gonlunuzun ıstedıgı gıbı olmasını dılerım.
Kolay gelsın.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

Abone Olun

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,047
Kayıtlı Üye Sayımız
166,960
Kaydolan Son Üyemiz
iom44r

Çevrimiçi üyeler