Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan buralpdi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 828
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 323,105

Etiketler
Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Sayın Mithatcan ,
İyi olacak hastanın doktoru ayağına gelirmiş.
Hayırlı olsun bayilik.

Yusuf Bey,

İnternette birşey ararken bu siteyi ve ismimin geçtiğini gördüm. Birincisi sizinle yaptığımız bir iş yazışmasıdır ve iş yazışmalarının gizliliği vardır. Verdiğim bilgileri ve herhangi birşeyi istediğiniz yerde paylaşma özgürlüğüne tabi ki sahipsiniz fakat isim vermeden.

Konuya dönecek olursak. 130Wp üzeri panellerin çıkış voltajı 24V'tur. Hiç sanmıyorum ki karavanınızın sistemi 24V olsun. Size 130 ve 125Wp'lık panel önermemin sebebi buydu. Bunun dışında hesaplama yaparken sürekli Watt'tan Amper'e Amper'den Watt'a çeviriyorsunuz. Panellerde Wp denilen şey peak time'da yani en fazla üreteceği enerji miktarının watt cinsinden yazılışıdır. Yani bir panel 130Wp ise günde 130Wx7=910W üretim yapar. Ama ben bu panelden 800W ta aldım 1000W ta aldım.

Ayrıca buzdolaplarının tüketimi kişilerin yaşam biçimine göre değişir. Eşi ve çocuklarıyla birlikte yaşayan birinin buzdolabıyla tek başına yaşayan birinin buzdolabının tüketimi aynı değildir. O yüzden buzdolabının üzerinde yazan değeri 15-20 saatle çarparak o buzdolabının tüketimini tam olarak hesaplayamazsınız.

"Karavanda buzdolabına 24 saatte kaç amper enerji gerekiyor?" diye sormuşsunuz. Karavanı olan, karavanda vakit geçiren sizsiniz. Bunu kullanıcıdan daha iyi kimse bilemez. Yukarıdaki panel hesaplamasında 910W çıkıyor fakat ben 800W ve 1000W ta alabiliyorum diyorum çünkü kullandım, biliyorum. Daha önce karavanda yaşamadığım, vakit geçirmediğim için buzdolabınızın da tipini belirtmediğiniz için tüketimini bilemem. Çift kapaklı buzdolabıysa günde 2,5kW tüketim yapar, büro tipi buzdolabıysa 500W tüketim yapar. 37 ekran tv saatte 50W, 55 ekran tv ise 75W tüketim yapar. 12V ile çalışan buzdolapların tüketimi ise markasına göre 3-5A/saattir. Aydınlatma değerlerinizi heralde biliyorsunuzdur. Bunlara göre hesaplamanızı yapıp ihtiyacınız olan paneli sanırım artık bulabilirsiniz.

ek olarak;

bu sistemlerde en can alıcı nokta aküdür. Solar sistemlerde şarj-deşarj olayı süreklidir. Piyasadaki akülerin çoğu bu döngüyü karşılayamıyor ve birkaç sene içerisinde kullanıcısına dert olmaktadır. Solar sistemlerde kullanılacak akülerin deep cycle (derin döngü) olmasına dikkat edin. Deep Cycle akülere örnek verecek olursak Trojan ve Optima. Fiyatları piyasadaki akülere kıyasla yüksek olsa da seneler geçtikçe hakkını verir. Bu akülere biçilen ömür 15 yıl ve üzeridir.

arkadaşlar acil 24v/220 v 150w inverter lazım tez için şimdiden teşkür ederim

s a yusuf hocam öncelikle ilgilendiğiniz için teşekkür ederim eğer bulabileceğim yeri ve fiyatını söyleyebilirseniz çok iyi olur telefonda aramak isterdim ama konturum bitti kusura bakmayın

5558578756

Yusuf Bey mesajınızı alıntı çerçevesinin dışına yazsanız daha uygun olur. Neresi alıntı neresi sizin mesajınız ilk bakışta anlaşılmıyor.

paneller biraz ucuzlasada kullanmaya başlasak, en azından yaşam aküsünü doldursun yeter

buralpdi' Alıntı:
en azından yaşam aküsünü doldursun yeter

Daha ne, bundan iyisi Şam'da kayısı...

Cavid Sezen