Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?
Merhabalar,
Ben henüz bir karavana sahip değilim. İnşallah bir gün benimde olur. Bu başlık altında yazılanları uzun süredir takip ediyorum. Güneydoğudayım, askerim. Ama geçen yıla kadar Ankarada elektronik devre tasarımı yapan bir firmada çalışıyor ve mikroişlemcili cihaz (qmatik, sıramatik, nem sensörü, ph sensörü, sera kontrol cihazı, kalorimatik vs.) tasarımları yapıyordum. Eğer benimde bir gün karavanım olursa solar pil karavanımın olmazsa olmazı olacak. Ancak bu başlık altında konuya vakıf bazı arkadaşlarında belirttiği gibi solar piller üstünde yazan güçlere yaz güneşinin panellere dik olarak geldiği zamanlarda ulaşıyorlar. Şimdi eğer ben yaparsam bu sistemi nasıl yapacağıma geçeyim.
1. Solar panel 350-400w olacak.
2. Solar panel Türk firmalarından değil ebay dan satın alınacak (138 tl ye türkiyede satılan dizüstü bilgisayar bataryasını kargo dahil 75 tl. ye getirttim). Ebayda 200w panel 600$ Örnek panel bu adreste, başka bir panelde seçilebilir.
http://cgi.ebay.com/New-200-watts-36V-Mono-cystalline-Solar-Panel-module_W0QQitemZ330379194840QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item4cec2271d8
3. Solar panellerin getirileceği tarih gümrüğün yoğun olduğu bayram arefelerine denk getirilecek. Çünkü 150$ dan daha fazla malzeme siparişlerinde gümrük vergisi vs. bir sürü masraf ve formalite oluyor. Geliş adresi resmi kurum olarak verilirse bazen direkt geçebiliyor. Solar paneli gönderecek firmayla telefon irtibatı kurularak faturası 150$ altında kestirilmeye çalışılacak (bu kesin çözüm).
4. 100 amper staksiyoner akülerden 2 adet alınacak (çok pahalı) :-[.
5. En az 25-30 Amper şarj regülatörü alınacak. Ebayda 30 amper regülatör 55$ satılıyor. 30 Amper örnek regülatör bu adreste.
http://cgi.ebay.com/New-30-Amp-Solar-Panel-Controller-Regulator-480-Watt_W0QQitemZ320455695666QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item4a9ca5dd32
6. 220 volt ile çalışan kasası sağlam ikinci el bir büro tipi buzdolabı alınıp kompresör söktürülecek 350tl ye 12 volt doğru akım kompresörü taktırılacak. Örnek bu adreste
http://www.elektropazar.com/kompresör.htm
7. 600w 12v/220v modifiye sinüs invertör alınacak. Ankara konya sokakta malzemecilerde 85 tl. Zaten arabamda takılı. (hemen hiç bir şeyde kullanılmayacak, sadece lazım olursa diye. bu yüzden modifiye sinüs ve ucuz olanını seçtim)
8. Led aydınlatma kullanılacak. Bu sayede 1-2 watt ile aydınlatma işi halledilecek. Ankarada ledcilerde kum gibi satılıyor artık.
9. 12 volt ile çalışan tv kullanılacak. Arçeliğin 22 inch bir modeli 12 volt ile çalışıyor. Ankara itfaiye meydanında 300 tl.
10. 12 volt laptop şarj aleti alınacak. Ankara konya sokakta 35 tl.
11. Mini çamaşır makinesi alınacak. pratik evde 106 tl (işte bu invertörle çalışacak. Örnek çamaşır makinesi bu adreste
http://www.pratikev.com/fractalv33/pratikEv/pages/viewProduct.jsp?pInstanceId=1369176
12. Demirdöküm thera hermetik lpg sobası kullanılarak ısıtma elektrikten bağımsız halledilecek. 402 tl.
13. Bu şartlar altında bir süre deneme yapıldıktan sonra hala enerji sıkıntısı yaşanırsa : 1 adet fırçasız jeneratör motoru alınıp motor miline
pvc boru ile pervane yapılacak. Karavanın uygun bir yerine takılıp çıkarılabilir bir şekilde monte edilerek rüzgardan faydalanılacak. Bu sayede geceleri ve kötü, yani rüzgarlı hava koşullarında elektrik elde edilecek. Bu iş için elektrikli bisikletlerin motorları ideal gibi gözüküyor. Bu motorlar yokuş aşağı giderken zaten elektrikli bisikletin aküsünü şarj edecek şekilde tasarlanmışlar. Fırçasız olduğu içinde çok uzun ömürlü ve bakımsız oluyorlar. Fiyatı 450 tl, ben yapıncaya kadar daha bu fiyat düşer, yada alternatifini bulurum. Düşük dönüş hızlarında 0-48 volt elektrik üretebiliyorlar. Memleketim Adanada izinde bu bisikletlerden sokaklarda 15 e yakın gördüm. Bu motor 1 tl. lik diyot yardımıyla Direkt panellere bağlanabilir. Zaten birden fazla panel kullanılacaksa paneller arasına bu diyottan takılıyor sanırım. Bu motor aynen panelin ürettiği gibi aşağı yukarı 0-48 volt elektrik ürettiğinden panel gibi davranacak ve şarj regülatörü sorun çıkarmayacak (yukardaki şarj regülatörü maximum 55V a kadar giriş gerilimi alıyor). Tabi bu jeneratör fikri son çare. Örnek rüzgar jeneratörü yapımı adresi (sadece pervane yapımı için adres verdim, bu motoru sardırmak, mıknatıs temin edip tornacıya gitmek uzun iş, hemde ağır ve büyük olmuş, bizim için hafif olması lazım)
http://forum.kadirlitrac.org/showthread.php?t=49
14. Elektrik tesisatı işinin ehli olan bir otoelektrikçiye yaptırılacak. Gerekirse gümüş alaşımlı çok kaliteli kablo kullanılarak kayıplar önlenecek.
Burdaki herşey buzdolabının sağlıklı bir şekilde çalışabilmesine yönelik önlemlerdir. İcabında akü şarj durumuna şarj regülatörünün panelinden bakılıp çamaşır makinesi karavanda değilde arabada da çalıştırılabilir. Yada tam tersi çok rüzgarlı bir ortamda kış aylarında rüzgar jeneretörünün elektriği çok üretebildiği zamanlarda ısınma meselesini bile küçük bir elektrikli ısıtıcı ile çözmek mümkün olabilir.