KARAVANİST KARAVAN VE EKİPMANLARI FUARI
10-18 Ocak 2026 Tarihlerinde Tüyap'ta Gerçekleşecek Fuar İçin Ücretsiz Davetiyelerinizi Hemen Alın!
*Davetiyeler sınırlı sayıdadır.
bu adam arsenal denen eski silahların sergilendiği müzenin önünde resmen "para basıyor". para basıyor derken elindeki balyoz ile metal bir diski darp edip hediyelik bozuk para basıyor. modern darphane. kral lei dönemine ait paranız olsun istiyorsanız balyozu alıp bu adamın gösterdiği yere vurun.
lviv'de mutlaka gidilmesi gereken yerlerden biri de stargorod denen brauhaus. brewery kelimesi türkçeye tam olarak nasıl çevrilir bilmiyorum. ama bira evi olarak çevrilmemesi gerek. biranın üretilip taze taze pastörize edilmeden tanklardan servis edildiği yer.
stargorod denen mekan oldukça büyük ve eğlenceli bir yer. tazecik biralar yağ gibi gidiyor. bira kültürü ile ilgilenenlerin ziyaret etmesini şiddetle öneririm. ukrayna steplerinin mahsulü olan maltın muhteşem lezzetini keşfedeceğinize emin olabilirsiniz. masanıze kum saati getirip biranın içindeki canlı mayaların 20 dakika içinde öleceğini söylüyorlar ama inanmayın. bu sizin hızlı tüketmeniz için uydurulmuş bir yalan. tadına vara vara için.
lviv'den arkadaşımla vedalaştıktan sonra krakow'a doğru yola çıktık. yolda ucuz yakıt, sigara ve votka stoklarımızı tamamladıktan sonra polonya sınır kapısından schengen bölgesine giriş yaptık. herhangi bir zorlukla karşılaşmadık. pasaport polisi daha önce polonya'ya giriş yapıp yapmadığımızı ve seyahat amacımızı sordu. ben de daha önce polonya'ya bir kez girdiğimi ve turistik amaçlı geldiğimizi söyledim. rutin kayıt işlemlerinden sonra sorunsuz bir şekilde polonya'ya girdik.
ukrayna'dan sonra polonya'nın yolları rahat bir nefes almamızı sağladı çünkü bozuk yollar nedeniyle herhangi bir arıza gelişebilir diye oldukça huzursuzduk ve hızımızın düşüklüğü nedeniyle yollar bitmeyecek gibi geliyor ve bizi tedirgin ediyordu.
aşağıda paylaşacağım resim zamanında polonya-almanya sınırında çekimiş ve internette "meme" olmuş bir resim. kanımca şu an polonyanın yolları almanya'nınkinden bile daha güzel ve bu fotoğraf artık ukrayna-polonya sınırını temsil ediyor bence.
planımız gün bitene kadar krakow'u dolaşmak ve ertesi gün tuz madeni ile ünlü auschwitz kampını gezmek.
yağmur dindikten sonra bisikletlere atladığımız gibi "stare mesto"(old city)'ya yöneliyoruz.
krakow bisiklet dostu bir şehir. old city bölgesi araç trafiğine kapalı olduğu için krakow'u bisikletle gezmenizi öneririm. her ne kadar bisiklet yolları henüz yeteri kadar gelişmemiş olsa da her yeri rahatlıkla gezebilirsiniz.
iri beyaz atların çektiği faytonlar burada çok popüler. efil efil at dışkısı kokusu çekerek nostalji yaşamak isteyen turistler için hoş bir aktivite.
"bisiklet rulez" diyoruz ve pedalla gezintiye devam ediyoruz.
Krakowa 16 yıl önce gitmiştim ama sadece old town nı gezmiştim, kısmetse bu yıl yeniden gitmek istiyorum. Tuz madeni ve kamp la ilgili biraz detay verrebilirmisiniz
Krakowa 16 yıl önce gitmiştim ama sadece old town nı gezmiştim, kısmetse bu yıl yeniden gitmek istiyorum. Tuz madeni ve kamp la ilgili biraz detay verrebilirmisiniz
elbette kerem bey.
zaten krakow'u gezerken adım başı göreceğiniz turizm bürolarında wieliczka tuz madenlerine ve oswiecim (alamanca söylenişi auschwitz) köyündeki ünlü toplama kampına günübirlik geziler düzenleniyor.
krakow notlarından sonra özellikle auschwitz kampıyla ilgili bir çok bilgi paylaşacağım.