Emin dolu ve güvenle yaptığınız çalışmalarınızı ilgi ile izliyorum, kolay gelsin.
Masseratör sanırım bildiğiniz üzere; özellikle ABD de yemek artıklarının kanalizasyon yolu ile boşaltılmasını sağlamak için mutfak lavabolarında ya da avrupada kiler tuvaletlerinde daha yukarı kotda kalan kanallara gaita akımının kolaylaştırılması için kullanılmakta.
Yat tuvaletlerinde ise bu iki ödevi, tuvaletin üzerine alması isteniyor.
Sadece akıcılık hedeflenirse, çözüm olarak çevre uyumu da yüksek olan arap sabunu kullanılabilir.
Arap sabunu (sıvı sabunda olabilir) tensid özelliği dolayısıyla, gaitadaki katı artıkları bir arada tutan yağ tabakasını, su ile emulge ederek ayırıyor ve böylelikle "çorbayı"
akışgan hale getiriyor ! Bunun size yeterli olacağını tecrübelerimle temin edebilirim. Yatlarda sırf bu amaç hedeflenirse zaten karavan gibi hareketli bu cins araçlarda başka önlem gereksiz.
Koku sorunu özellikle ısıya da bağlı olarak ikinci günden sonra karakter değiştiriyor. Bunda kapalı hacımlarda aerop bakterilerin oksijeni metabolize edip bitirmesi ve devamında bu keskin kokunun üreticisi anaerop bakterilerin sahneye çıkması var.
Tuvalet kimyasalı olarak evde kullanılan mavi tabletler yine tecrübelerime binaen (ağustos da Bodrum'da Şok'dan aldığım tabletlerle birkaç kere denedim) yetersiz kalıyor.
Bunların içinde (büyük bir ihtimalle) limon tuzu ve potasyum permanganat var, Asidin kokuyu alması, potasyum permanganatın yükseltgen özelliği dolayısıyla bakterileri azaltabilmesi düşünülsede sonuçta çeşitli dozlarda bile malesef yetersizler.
Üstelik asitin masseratörlü sistemde metal ve lastik aksama oldukça zarar verdiği de biliniyor .
Bu noktada karavan kimyasallarını pahalı bulan herkese tavsiyem, halk dilinde 'Karaboya, Saçıkara, Saçıkıvrız, Şıbılık' olarak da bilinen oldukça hesaplı, "demir 2 sülfat" .
Demir 2 sülfat, çok kullanılan bir gübre olduğu için çevreye uyumlu. Yün boyamasında, çim ve kiremitlerdeki yosunlara karşı ve peynir yapımında da kullanılan bu maddenin bizce en önemli özelliği, ağırlıklı olarak
arıtma işlemlerinde kullanılması !
Bazı tanınmış karavan kimyasallarını kullananların da boşaltım esnasında gördükleri kahverengi ve gri karışım renkli akışgan sıvı bu maddenin içindeki okside olmuş demir yüzünden. Mavi tabletlerde de olduğu gibi leke yapmasından kaçınmak lazım.
Sanırım porselen yüzeyi dolayısıyla aldığınız ev klozetini, siyah su deponuzu, çokça olan panellerinizin ürettiği enerjinin boşa gitmemesi için taşıdığınız akülerinizi ve yola tam teçhizatlı 4 aile ferdiyle çıkacağınızı düşündükçe, sizlere "kantarsız" iyi yolculuklar dilerim.
Not. Köpeğinizi bilerek saymadım. Umarım birşey tutmuyordur afacan ?